Petak, 26 Svibanj 2023 22:38

Uz potporu Grada osnovan GOŠK Dubrovnik Special Power Team; građanima se nauporabu vraća legendarni prostor u Lapadu

Nedvojbeno je jasno kako RH nijednom nije sprječavala nikog u realizaciji onog što je sukladno zakonu dozvoljeno. Jasno je dokazano kako nijedna institucija nije favorizirala investitora prilikom ishođenja akata i dokumenata nego se radilo sukladno zakonu i zakonskim procedurama. - rekao je gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare nakon što je odbijena tužba tvrtki Razvoj golf i Elitech, sa zahtjevom za naknadom štete za projekt Golf park na Srđu, a koja je pokrenuta pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova Washington D.C. protiv Republike Hrvatske.

U tijeku su dvije arbitraže, od kojih se jedna vodi pred istim sudom u Parizu, a nju je pokrenuo Aaron Frenkel osobno, dok se druga vodi pred sudom u Zagrebu, a tu je Razvoj golf tužio Grad Dubrovnik vezano za ukidanje koncesije za tvrđavu Imperijal.

- Istaknuo bih pozitivnu ulogu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, njihovo veliko zalaganje i činjenicu da smo dobili prvu rundu, a pred nama su druga dva postupka za koja vjerujem da će se pozitivno završiti. - kazao je gradonačelnik Mato Franković, koji je bio jedan od svjedoka u ovom procesu, na strani Republike Hrvatske.

Uz potporu Grada Dubrovnika osnovan GOŠK Dubrovnik Special Power Team

Na sastanku predstavnika Grada Dubrovnika, Nogometnog kluba GOŠK Dubrovnik 1919 i roditelja djece s teškoćama u razvoju, održanom na nogometnim igralištu u Gospinom polju 22. svibnja, objavljeno je osnivanje sekcije Nogometnog kluba GOŠK Dubrovnik 1919 pod nazivom GOŠK Dubrovnik Special Power Team. U ime Grada Dubrovnika satanku su bili nazočni pročelnik i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić i Miho Katičić.
 
Zamjenik predsjednika Nogometnog kluba GOŠK Dubrovnik 1919 Ile Topuzović izvjestio je nazočne da je klub imenovao trenera za rad sa sekcijom za djecu s teškoćama u razvoju te da će financirati nabavu sportske opreme za članove sekcije. Također je najavio da će se u rad sekcije GOŠK Dubrovnik Special Power Team uključivati stručnjaci kvalificirani za rad s djecom s teškoćama u razvoju.

gosk tjedni 260523
 
Početkom rujna 2022. godine Grad Dubrovnik prihvatio je inicijativu udruge "Akademija zdravog življenja" za uključivanje u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, Special Power League.
 
Želeći dobiti što širu sliku o potrebama i afinitetima djece s teškoćama u razvoju s područja grada Dubrovnika za bavljenje sportskim aktivnostima, Grad Dubrovnik je za suradnju zamolio predsjednicu udruge "Poseban prijatelj" Dženitu Lazarević, koja je pripremila i objavila anketni upitnik na koji se mogu javiti svi zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt. Anketom se željelo utvrditi zainteresiranost dubrovačke djece koje imaju teškoće u  razvoju i njihovih roditelja za bavljenje športom, uzimajući u obzir oblik i karakter oštećenja odnosno teškoće. 
 
Rezultati dobiveni anketnim upitnikom koriste se za formiranje nogometnog tima koji će se uključiti u Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju - Special Power League, ali i za pripremu Programa javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom. Podsjećamo da je Grad Dubrovnik kao prvi grad u Republici Hrvatskoj osigurao u svom proračunu zasebnu stavku za šport za osobe s invaliditetom.
 
GOŠK Dubrovnik Special Power Team svoj će premijerni nastup imati na 20. izdanju sportskih susreta Special Power League, koji će se održati u Dubrovniku koncem rujna ove godine.

Pokrenut program zapošljavanja vježbenika u ustanovama u kulturi Grada Dubrovnika

Grad Dubrovnik pokrenuo je program zapošljavanja vježbenika u ustanovama u kulturi kojima je osnivač, a čiji su stručni djelatnici obavezni polagati stručni ispit. Mjera je ovo za koju su u Proračunu Grada Dubrovnika osigurana sredstva, a provodit će se u dvije faze. Ukupno će obuhvatiti 12 vježbenika koji će biti zaposleni na određeno vrijeme od godinu dana, bez obveze daljnjeg zasnivanja radnog odnosa, kako bi stekli uvjet za polaganje stručnih ispita.
 
U prvoj fazi Dubrovački muzeji i Umjetnička galerija Dubrovnik raspisat će natječaj za primanje četiri vježbenika za kustose. Dubrovački muzeji primit će dva vježbenika na radnom mjestu kustos – arheolog te jednog vježbenika na radnom mjestu kustos – dokumentarist, a Umjetnička galerija jednog vježbenika na radnom mjestu kustos -dokumentarist. U drugoj fazi, najesen, natječaje za primanje vježbenika raspisat će Dom Marina Držića, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, Dubrovački muzeji te Dubrovačke knjižnice.
 
Ova mjera jedna je i od aktivnosti Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a Starim gradom Dubrovnikom budući da osigurava edukacije stručnih djelatnika u zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Imenovani novi članovi upravnih vijeća Zavoda za obnovu Dubrovnika i Rezervata Lokrum

Po imenovanju državnom tajnicom u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika Zrinka Raguž, zbog nespojivosti dužnosti, razriješena je dužnosti člana Upravnog vijeća Zavoda za obnovu Dubrovnika te dužnosti predsjednice i člana Upravnog vijeća Javne ustanove Rezervat Lokrum.  
 
Članom Upravnog vijeća Zavoda za obnovu Dubrovnika imenovan je Goran Cvjetinović. Martina Skopljaković imenovana je predsjednicom Upravnog vijeća JU Rezervat Lokrum, dok je za člana Upravnog vijeća ove ustanove imenovan Filip Žaja.
Podsjetimo, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika Zrinka Raguž imenovana je državnom tajnicom u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u petak, 19. svibnja na 218. sjednici Vlade Republike Hrvatske.

Uređuje se prostor Ljetnog kina Lapad

Grad Dubrovnik započeo je s čišćenjem zapuštenog prostora Ljetnog kina Lapad, s ciljem stavljanja u funkciju za kino predstave i druge kulturno-umjetničke sadržaje primjerene izvođenju na ovoj ljetnoj pozornici.
 
Pripadnici JVP Dubrovački vatrogasci jutros su krenuli s čišćenjem trave i niskog raslinja, kao prvom koraku u uređenju ovog prostora.

kinolapad tjedni 260523
 
U pripremi je i program kako bi se ljetno kino privelo svrsi, a s ciljem revitalizacije nekad omiljenog okupljališta Lapađana, ali i svih ostalih koji su ljetne večeri provodili uz filmove na otvorenom. Namjera je prostor prenamijeniti i za ostale kulturne izvedbe tijekom ljetnih mjeseci i tako ponuditi dodatni sadržaj za domaće i turiste izvan povijesne jezgre.
 
Za vrijeme trajanja i potrebe izvođenja radova parkirna mjesta u neposrednoj blizini kina Lapad bit će onemogućena za parkiranje.

Postavljene brane u moru na kupalištima

U okviru aktivnosti na održavanju javnih plaža i kupališta Grad Dubrovnik putem nadležnog Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more proveo je postavljanje plutajućih zaštitnih ograda na plažama odnosno kupalištima na administrativnom području Grada Dubrovnika: od pozicija na užem gradskom području, preko onih na području Mokošice, Lozice, Štikovice, Zatona, Orašca, Trstenog i Brsečina sve do više kupališta na Koločepu, Lopudu, Suđurđu i Šipanskoj Luci.
 
Grad Dubrovnik svake godine ulaže znatna sredstva u održavanje i nabavu novih brana kako bi se korisnici kupališta osjećali što sigurnije. Ovim putem pozivaju se svi građani ukoliko uoče da je došlo do njihovih oštećenja o tome obavijeste nadležni Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more.

bovetjedni260523
 
S obzirom da su psihološke brane isključivo vlasništvo Grada Dubrovnika, nitko osim ugovornog izvršitelja usluge nije ih ovlašten pomicati ili mijenjati opseg zaštićenog područja te se ujedno moli građane da bilo kakve intervencije neovlaštenih trećih osoba prijave nadležnom upravnom odjelu.

24/7 paketomat usluga Hrvatske pošte uskoro dostupna i u povijesnoj jezgri

Nakon održanog zbora građana povijesne jezgre, a sukladno jednom od zaključaka koji se odnosio na uslugu dostave paketa građanima u povijesnu jezgru kao i prijedlogu da se u povijesnoj jezgri postavi paketomat, gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima održao je sastanak s predstavnicima Hrvatske pošte.
 
Na navedenom sastanku gradonačelnik je predstavnicima Hrvatske pošte iznio prijedlog o zakupu prostora unutar povijesne jezgre na adresi Gundulićeva poljana 9 s namjenom postavljanja paketomata. Predstavnici Hrvatske pošte obišli su navedeni prostor te utvrdili kako isti u potpunosti odgovara za smještaj inovativnog uređaja paketomata.
 
Slijedom navedenog dogovoreno je kako će se Grad Dubrovnik i Hrvatska pošta sklopiti ugovor o najmu navedenog prostora, a nakon čega će započeti i pripremne radnje postavljanja paketomata. Cjelokupni postupak ne bi trebao trajati dulje od mjesec dana, a nakon stavljanja u funkciju ovog uređaja naši sugrađani, stanovnici povijesne jezgre, za preuzimanje i isporuku svojih pošiljki imat će dostupnu uslugu paketomata 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu unutar povijesne jezgre čime će se značajno olakšati pitanje dostave paketa po narudžbi. Realizacijom navedenog u potpunosti će se ispoštovati još jedan od zaključaka donesenih na zboru građana.

Grad Dubrovnik pokreće obnovu Barunovog mula na Lopudu

Sukladno najavama gradonačelnika Mata Frankovića na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, Grad Dubrovnik pokrenuo je izradu projektne dokumentacije - glavnog i izvedbenog projekta s troškovnikom za rekonstrukciju Barunovog mula na otoku Lopudu. Naime, u tijeku je postupak javne nabave za izradu navedene dokumentacije koja uključuje i ishođenje građevinske dozvole.
 
U sklopu Rješenja o preventivnoj zaštiti povijesne cjeline naselja Lopud, Barunov mul zaštićen je kao kulturno dobro. Planovi Grada Dubrovnika stoga su usmjereni na obnovu mula i njegovu sanaciju u izvornom obliku jer su na istom nastala velika oštećenja uslijed korištenja u različite svrhe.

barunovmuo260523tjedni
 
Podsjetimo, među ulaganjima u komunalnu infrastrukturu otoka Lopuda u ovoj godini ističe se ugradnja 31 stupa energetski učinkovite javne rasvjete uz sufinanciranje sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije u ulicama Od Šunja i Od Polja. Navedenom investicijom mreža javne rasvjete Lopuda proširena je za ukupno 900 metara.
 
Osim toga, Grad Dubrovnik je u suradnji s JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-om Lopud te na inicijativu Mjesnog odbora Lopud proveo čišćenje posjeda Senkićevo., Prvi je to korak prema budućoj valorizaciji ovog vrijednog prostora i njegovom pretvaranju u objekt društvene namjene, a prema iskazanim potrebama stanovnika Lopuda za takvim sadržajima.
 
Također, na inicijativu Grada, a u suradnji s Agencijom za obalni linijski pomorski promet i Jadrolinijom, jednako kao i prošle godine, povećan je intenzitet pristajanja trajekta na Lopudu za potrebe prijevoza tereta.