laus banner 2021 2

Četvrtak, 17 Prosinac 2020 11:16

Uzinić imenovan riječkim nadbiskupom koadjutorom i nastavlja voditi Dubrovačku biskupiju kao apostolski upravitelj

Na jučerašnjem svečanom euharistijskom slavlju preuzimanja službe riječkog nadbiskupa koadjutora u katedrali sv. Vida u Rijeci objavljeno je da je papa Franjo imenovao nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije mons. Matu Uzinića apostolskim upraviteljem Dubrovačke biskupije. Kao apostolski upravitelj nadbiskup Uzinić, što je bila mogućnost izbora, kao što je Dubrovnikpress.hr već pisao, upravljati će Dubrovačkom biskupijom do kanonskog preuzimanja Dubrovačke biskupije od strane novog dijecezanskog biskupa koji tek ima biti izabran.
 
„Kako bi se bolje pobrinuo u upravljanju dubrovačkom Crkvom, koja je ostala bez biskupa nakon što je preuzvišeni gospodin mons. Mate Uzinić imenovan nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije, Vrhovni Svećenik Franjo, božanskom providnošću Papa, Dekretom ove Kongregacije za biskupe, imenuje i postavlja Apostolskim upraviteljem sede vacante spomenute Biskupije, sve dok biskup koji treba biti izabran kanonski ne preuzme biskupiju, istog preuzvišenog gospodina mons. Matu Uzinića, nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije, kojemu se daju prava, ovlasti i službe koje prema normi prava pripadaju dijecezanskim biskupima.“ - stoji u dekretu Kongregacije za biskupe od 16. prosinca.
 
Za Dubrovačku biskupiju to znači da će se od 16. prosinca 2020. i dalje u euharistijskim molitvama u misi koristiti formulacija s biskupom našim Matom te da od tada sav vjerni puk Dubrovačke biskupije počinje moliti molitvu za izbor novog dijecezanskog biskupa.
 
Završetkom službe biskupa u jednoj biskupiji po crkvenom pravu zaustavljaju se ili prekidaju neki projekti i službe. U Dubrovačkoj biskupiji tako se prekida pripremanje i održavanje Biskupijske sinode, do dolaska novog biskupa koji će odlučiti o njezinom eventualnom nastavku. Samim time se do daljnjega neće moliti molitva za sinodu u crkvama i zajednicama u biskupiji. Prestaju također i službe svećenika u Prezbiterskom vijeću biskupije kao i članova Pastoralnog vijeća biskupije.

dpp

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020