Ponedjeljak, 25 Srpanj 2022 01:25

Vatrena kugla osvijetlila nebo nad Dalmacijom, evo o čemu je riječ

Meteor su zabilježili u Hrvatskom astronomskom savezu Meteor su zabilježili u Hrvatskom astronomskom savezu Foto: Hrvatski astronomski savez

Sjajni meteor, koji je u subotu navečer osvijetlio nebo iznad Hrvatske, nije neuobičajena pojava, a putanja je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo, vrlo vjerojatno završilo u moru, objavio je u nedjelju navečer Hrvatski astronomski savez.

Sinoć su u kasnim večernjim satima dobili brojne dojave o preletu vatrene kugle negdje iznad srednje Dalmacije, a kamere Hrvatske meteorske mreže (koje rade u sklopu Globalne meteorske mreže ) iz Huma, Požege, Pule, Zadra, s Jankovca te Zvjezdanog sela Mosor zabilježile su tu nebesku pojavu. Gledano sa Zvjezdanog sela Mosor, vatrena kugla bila je sjajna poput mladog Mjeseca, dok je s 270 kilometara udaljenog Jankovca njezin sjaj bio značajno manji.

Rezultati obrade snimaka pojašnjavaju da je pojava uzrokovana sporadičnim meteoroidom asteroidnog porijekla, koji je svoj svijetli let započeo na 91,8 kilometara visine nad tlom uz ulaznu brzinu od 20,6 kilometara u sekundi. Nakon leta od 6,8 sekundi meteor je prestao svijetliti na visini od 40,4 kilometara pri brzini od oko 5 kilometara u sekundi što ukazuje na to da nije preostalo ništa od izvornog materijala, dakle nema nikakvih mogućih meteorita, priopćio je Hrvatski astronomski savez..

- Ovakve pojave nisu ništa neuobičajeno, i očekujemo da će tijekom ljetnih mjeseci biti još ovakvih dojava uslijed činjenice da puno više ljudi ovih dana vrijeme večernjih i kasnih noćnih sati provodi na otvorenom. - istaknuo je glavni tajnik Dorian Dorian Božičević, zaželjevši mnogo vedrih noći.

Južni

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019