Ponedjeljak, 25 Ožujak 2024 19:05

VELIČANSTVENI MOZARTOV REQUIEM U MALE BRAĆE

Dubrovački simfonijski orkestar i ove će godine zaključiti manifestaciju Kršćansko lice kulture, a za ovu priliku na programu je oratorijsko remek djelo W.A. Mozarta, njegov velebni Requiem. U organizaciji DSO-a i Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, koncert će održati u utorak, 26. ožujka u crkvi Male braće. Početak koncerta je u 20 sati, a ulaz na koncert je besplatan.

Requiem je Mozartovo posljednje djelo, nastalo njegovim umiranjem i suočavanjem sa skorom smrću. Ostaje nedovršeno smrću u prosincu 1791. godine, a prema skicama ga završava njegov učenik Franz Xaver Süssmayr. U njemu je sažeta sva dramatičnost i strahota posljednjeg suda, ali i jednakost svih pred Bogom na taj dan. S jedne strane postavljen je zbor koji predstavlja masu, a s druge su solisti koji preispituju smisao postojanja i postavljaju nadu u onozemaljski život.

Koncertom će ravnati Hari Zlodre, a zbor čine Mješoviti zbor studija glazbe FPMOZ-SUM, Akademski zbor Pro musica i Zbor srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara. Solisti su sopranistica Neda Pejković, mezzosopranistica Žana Marendić, tenor Bože Jurić-Pešić i bas Ante Jerkunica.
Ovim koncertom, svečanim i transcedentnim Requiemom, Mozartovom glazbenom oporkukom i jednim od najgenijalnijh djela glazbene literature, završit će se manifestacija Kršćansko lice kulture 2024. godine.

Organizaciju koncerta podržali su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanska županija.

rrd