Petak, 09 Listopad 2020 10:46

Veliki crv za velike ulove

Za većinu jadranskih udičara mamac broj jedan je – veliki morski crv. Može poslužiti za lov svih riba, a posebno ga rado i neoprezno uzimaju najcjenjenije. Razlog tome je njegov izvanredni ukus, intenzivni privlačni miris, svjetlucanje u noći...

Veliki morski crv je čekinjasti grabežljivac koji u kanalima živi u površinskom sloju šljunkovitog, koraljnog, pjeskovitog i blatnog dna, mahom u plićem sloju mora. Zbog te dostupnosti izrazito je prorijeđen pa dok su se nekad lovili primjerci dužine i preko šest, danas se crv od tri metra smatra velikim primjerkom, dok su prosječni lovni oni od oko metra i debeli oko 25 mm.

veliki crv 091020 3

Osim vlastitim lovom, ovaj se mamac može pribaviti kupovinom. Prodaje se na komade, ali od dužine puno je važnije njegovo stanje, je li živ, koliko je živahan i tvrd, što ovisi o tome koliko je davno i u kojem dnu ulovljen. Neusporedivo je najkvalitetniji najtvrđi ulovljen u kamenitom dnu, zatim u pijesku. Prepoznaje se po žarkim crvenim nijansama, dok je crv iz mekanog tla tamnih nijansi.

veliki crv 091020 4

Najbolji rezultati ribolova se postižu živim crvom. Takvim se može održati desetak dana čuvanjem u kakovoj posudi potopljenoj u more, no nikako u boćatoj vodi jer ga ona ubija. Posuda treba biti tamna i s brojnim malim rupicama koje omogućavaju dotok svježeg mora, ali je ne treba držati u jakom kurentu jer to crvu ne paše. Treba ih držati zasebno jer više njih u jednoj posudi se mogu zaplesti i puknuti. Čuvati se može i izvan mora uz dnevnu izmjenu dijela mora u posudi ili upumpavanjem kisika. Pomoću akvarijske pumpice na hladnom i tamnom mjestu živim se može održati i nekoliko mjeseci bez hranjenja jer zapadne u neku vrstu „zimskog sna“.

Neiskorištenog ili uginulog crva može se konzervirati jer je i takav vrlo učinkoviit mamac. Ako se nije očistio tijekom čuvanja, stiskanjem od glave prema repu treba ga osloboditi fekalija. Nakon toga ga valja posložiti na novinski papir, posoliti krupnom morskom soli i staviti u hladnjak. Kada papir upije vodu, crva treba prebaciti u kakvu posudu s poklopcem, posoliti i na duže vrijeme pohraniti u hladnjak. Lošije, ali još uvijek dobro je zalediti crva.

veliki crv 091020 1

Iako je skup mamac, crva treba mamčiti obilato. U lovu sitnijih i srednje krupnih riba bulentinom i odmetom treba ga rezati od repa na komade dužine 2 do 3 cm i njima posve prekrivati udice. Za lov s obale ili barke čekanjem ovrate i ostalih najcjenjenijih riba, mamčiti treba veće, komade dužine desetak centimetara. Kroz njih nije dovoljno samo jednom nego dva puta kroz isto mjesto provući udicu i strunom poviše nje načiniti omču oko mamca, a sve kako mamac ne bi klizio po udici i struni.

Zadnji, komad od glave najbolje je iskoristiti za lov najkrupnijih orada, smuduta, zubataca, krunaša, pagra i ostalih najcjenjenijih riba, kako čekanjem, tako i povlačenjem. Komade duge 15, a za pendulu i do 30 cm, treba nadijevati na više udica.

veliki crv 091020 2

Veliki crv je posebno pogodan za noćni ribolov jer od svih takvih mamaca najduže i najintenzivnije svjetluca. Osim toga, krv mu intenzivno miriše po jodu zbog čega također privlači ribe koje ga mogu pronaći i u potpunom mraku. Za noćni ribolov ga je najbolje uzdužno razrezati i mamčiti tako da mu najsvjetliji dio, iznutrica, bude s vanjske, vidljive strane. Iako je dosta žilav, da bi se tako pripremljen bolje držao na udici treba ga omotati elastičnom niti tako da poprimi oblik kobasice.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019