Srijeda, 13 Travanj 2022 15:36

Veliki je potencijal biciklističkog turizma

Ilustracija Ilustracija Foto: Zhivko Dimitrov/Pixabay

U palači Ranjina održan je sastanak o razvoju cikloturizama u Dubrovačko - neretvanskoj županiji. Na sastanku su, osim predstavnika Županije, bili i predstavnici turističkih zajednica, biciklističkih klubova i potpornih institucija. Raspravljalo se o objedinjenim aktivnostima na razvoju cikloturizma kako bi se ova ponuda dodatno unaprijedila.

Prisutnima je prezentiran projekt MIMOSA koji je sufinanciran iz programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Iz ovog projekta je izrađen Operativni plan razvoja cikloturizma, a u tijeku je postavljanje biciklističke infrastrukture i izrada web stranice koja će biti nova županijska platforma za razvoj i prezentaciju cikloturizma.

- Značaj europskih sredstava za razvoj infrastrukture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je velik, a to pokazuje i ovaj projekt koji je jedan u nizu onih koji se realiziraju iz programa prekogranične suradnje Hrvatske i Italije. Upravo zato smatram izuzetno važnim provoditi ovakve projekte, naše investicije i podizati standarde u svim segmentima našeg rada i na korist stanovnika i posjetitelja naše županije. - istaknuo je uvodno zamjenik župana Joško Cebalo.

Na području Županije djeluju tri biciklistička kluba: BK Konavle, BK Relaks i BK Metković koji aktivno promiču biciklizam, organiziraju biciklistička događanja i rade na uspostavi biciklističkih ruta i staza. Turističke zajednice su, također, kreirale cikloturističke sadržaje, i to na području Neretve, Korčule i Pelješca. Zadatak Županije je potaknuti aktivnosti i ravnomjeran razvoj na cijelom području.

Potrebno je uspostaviti što više kvalitetnih i sadržajnih biciklističkih ruta kako bi ih lokalno stanovništvo i specijalizirane turističke agencije mogle koristiti. Na sastanku je naglašeno da je potrebno osmisliti jedinstveni naziv i vizual objedinjene županijske platforme za razvoj i prezentaciju cikloturizma. Dogovoreno je i da će se, u cilju dodatne promocije cikloturizma, na jesen nastojati zajedničkim snagama organizirati promotivno županijsko biciklističko događanje.

Zbog bolje suradnje i kvalitetnijeg pristupa, Županija osniva Radnu grupu za razvoj biciklizma i cikloturizma koja će biti savjetodavno tijelo koje će periodično analizirati stanje i predlagati aktivnosti na daljnjem razvoju cikloturizma.

- Očekujemo da ćemo svim ovim aktivnostima zajednički doprinijeti sustavnom razvoju cikloturizma kao jednog od najbrže rastućih oblika turističke aktivnosti .- zaključio je pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Ivo Klaić.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019