Srijeda, 15 Lipanj 2022 20:38

Veliki planovi gradonačelnika Frankovića za „elektrifikaciju” Dubrovnika

Sudionici panela „Politička hrabrost za prijelomne odluke” Sudionici panela „Politička hrabrost za prijelomne odluke” Foto: Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ima velike planove „elektrifikacije” Dubrovnika o čemu je govorio i kao panelist na svjetskom biciklističkom samitu Velo – city, koji se održava u Ljubljani.

Gradonačelnik Franković naveo je primjere 100 posto električnog sustava car sharinga, smart parkinga, ali je na panelu naslovljenom „Politička hrabrost za prijelomne odluke” istaknuo i odluku o najviše dva kruzera istovremeno u Luci Dubrovnik i obvezi rezerviranja mjesta za autobuse za iskrcaj na Pilama, što je, kazao je, utjecalo i na bolji protok prometa. Franković je istaknuo i nove mjere koje su planirane uz zakonske izmjene koje će Gradu omogućiti uvođenje organizacije i kontrole prometa u zoni oko povijesne jezgre te planirani Park'n'Ride sustav na Pobrežju, ali i projekt Vrata Elafita koji ima za cilj povezivati Dubrovnik s otocima Lopudom i Šipanom preko pristaništa za male elektro brodove i trajekte.

Na panelu naslovljenom „Politička hrabrost za prijelomne odluke” uz gradonačelnika Frankovića sudjelovali su i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te gradonačelnici Banja Luke Draško Stanivuković i Novog Sada Miloš Vučević.

U ovoj je prigodi dubrovački gradonačelnik govorio je i o potencijalima biciklizma na dubrovačkom području, ističući pri tom kako je u tijeku izgradnja nove biciklističke staze u Dubrovniku, u sklopu projekta rekonstrukcije Lapadske obale te buduće planove izgradnje novih staza u okviru integriranih projekta Gruža i uređenja obale u Rijeci dubrovačkoj. Istaknuo je i ponudu koju u tom smislu ima dubrovačko okruženje, poput Konavala gdje je upravo otvoreno ciklo-središte, ali i otoka Mljeta.

Govorio je i o EU projektu City Charger Cargo Bike u kojem je Grad sudjelovao kao partner, u sklopu kojeg su nabavljeni teretni bicikli, kao uspješan model rješavanja problema istovara tereta, posebno u pješačkim zonama.

Dubrovnik je istaknut i kao predvodnik u implementaciji Smart City rješenja u Hrvatskoj, kontinuiranim razvojem aplikacija i projekata usmjerenih prema učinkovitom i ekološki odgovornom upravljanju prometnim sustavom, s prvenstvenim ciljem smanjena gužvi, ali i zaštite okoliša te očuvanja vrijedne spomeničke baštine.

dm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019