Nedjelja, 16 Lipanj 2024 18:48

Video / VATRENJAČA STIGLA I U LASTOVSKO PODMORJE

Video / VATRENJAČA STIGLA I U LASTOVSKO PODMORJE Foto: screenshot

U Parku prirode Lastovsko otočje po prvi put je uočena invazivna riba lav (lat. Pterois miles). Čuvarica prirode Ivana Lagetar i instruktor ronjenja Goran Butajla tijekom zarona otkrili su i uklonili mladi primjerak te vrste na dubini od 15 metara.

Ova vijest je izazvala zabrinutost s obzirom na poznatu štetnost koju ova vrsta može prouzročiti. Riba lav, poznata po otrovnim bodljama, već je izazvala ozbiljne probleme u drugim dijelovima svijeta.

Riba lav ili kako je negdje zovu riba paun, đavolja riba, vatrenjača, lako je prepoznatljiva po svojim dugim, šarenim perajama i karakterističnim prugama koje podsjećaju na lavlje grive. Odrasle jedinke mogu narasti do 35 centimetara u duljinu, svoje otrovne bodlje koriste kao obrambeni mehanizam protiv predatora.

Ono što čini ovu ribu posebno opasnom u invazivnim uvjetima je njen apetit i reproduktivna sposobnost. Riba lav je izuzetno prilagodljiva i može preživjeti u različitim uvjetima, dok njen predatorski način života ozbiljno ugrožava lokalne riblje populacije. Osim toga, brzo se razmnožava, što dodatno otežava kontrolu njenog širenja.

Iako potječe iz Indopacifičke regije, kroz Sueski kanal ova vrsta dospjela je u Mediteran i počela se širiti i u Jadransko more.

Dolazak ove vrste u Jadran, uključujući i Park prirode Lastovsko otočje, povezuje se s globalnim zatopljenjem i promjenama u morskim strujama. Povećanje temperature mora omogućava ovoj tropskoj vrsti da preživi i razmnožava se u novim područjima, a toplija mora postaju pogodno stanište za vrste koje inače ne bi preživjele u tim uvjetima.

Ova riba nema prirodnih predatora u Jadranu, što znači da se može nekontrolirano razmnožavati i prekomjerno loviti lokalne riblje vrste. To može dovesti do smanjenja biološke raznolikosti i destabilizacije ekosustava.

Prisustvo ribe lav u Lastovskom otočju može imati ozbiljne ekološke posljedice te predstavlja značajan izazov. Potrebno je hitno poduzeti mjere za praćenje i kontrolu širenja ove vrste kako bi se zaštitili lokalni ekosustavi i spriječile dugoročne štete.

U slučaju da primijetite ovu ili drugu invazivnu vrstu u lastovskom akvatoriju, prijavite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Ukoliko ste u mogućnosti, ako je vidite uklonite je iz mora uz mjere opreza zbog otrovnih bodlja. A oni koji vole kušati nova jela, mogu od nje pripremiti ukusan obrok.

Video možete pogledati u prilogu ispod teksta.

Bruna Rizvanović

Video sadržaj