Nedjelja, 11 Travanj 2021 18:38

Vila Čingrija: 102 milijuna kuna za Centar prodavanja magle, a ni kune za čišćenje smeća pa su smeće očistili građani

Piše:

Kada neće oni kojima je povjerena, hoće građani. Naime, skupina građana očistila je smeće iz đardina Vila Čingrije. 

Vilu je inače prije dvije godine kupio Grad Dubrovnik, a u međuvremenu Grad je na razdoblje od deset godina Čingriju ustupio Županiji s namjerom da Županija vilu preda  novoosnovanom Centru za kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, koji vodi Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, a kojoj je Županija dubrovačko – neretvanska osnivač.

Za taj projekt koji nije još zaživio kako je zamišljeno, iako zapravo javnosti i nije sasvim jasno što je uopće zamišljeno i dosad se sve čini tek kao Centar prodavanja magle, ali ajmo to dobronamjerno pripisati koronakrizi, osigurano je čak 102 milijuna kuna. Od tih 102 milijuna kuna izgleda ni kuna nije pošla na čišćenje okoliša vile, odnosno đardina koji joj pripada.

I dok iz Turističko - ugostiteljske škole uz 102 milijuna kuna imaju sredstava npr. za PR usluge vanjske agencije, očito su smatrali bespotrebnim, kad već nisu u stanju sami, platiti održavanje i čišćenje đardina. 

„Park je zapušten, pun korova, osušenih i otpalih grana drveća. Osim toga, posvuda su vidljivi i tragovi okupljanja građana: plastične vrećice, čaše, razbijene boce...Žalosno je da ova prelijepa lokacija služi kao odlagalište smeća i prijeti opasnost da se zbog nemara građana i lokalnih vlasti slučajno nešto zapali i izgori. Imajući u vidu ove probleme, skupina dubrovačkih aktivista koji se bore za zaštitu okoliša i dubrovačkih starina, okupila se u subotu 10. travnja ispred Vile Čingrije i upustila se u akciju čišćenja okolnog parka. Akcija je započela u 13 sati i trajala je do 17 sati, a potom je održan i prigodni tratamenat za sve sudionike. Sudionici su očistili dobar dio parka od korova, otpalih grana drveća, ali i smeća koje su nemarni građani ostavljali posvuda. Nadaju se da će ova akcija probuditi svijest građana i lokalnih vlasti o nužnosti očuvanja čistog okoliša i zaštiti dubrovačkih starina u koje se ubraja i prelijepa Vila Čingrija, nekadašnji dom dubrovačkih i hrvatskih intelektualaca.” - napisali su danas aktivisti koji su očistili đardin umjesto onih koji su to trebali učiniti.
cingrija smece 110421

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020