Petak, 16 Veljača 2024 19:48

VJESNIK PROLJEĆA - KANTOR

Piše:

Zbog tople zime, ranije nego što je uobičajeno kantori su se već počeli pripremati za mrijest- okupljati se u jata, intenzivnije jesti i vraćati iz dubokih predjela. A kako su oni najbrojnija bijela riba, prilika je to za relativno obilat ribolov blizu obale, čak i ne posebno spretnim udičarima jer kantori ne samo što nisu lukave nego nisu ni oprezne ribe.

Kantori se hrane danju i noću, ali su najaktivniji u poslijepodnevnim satima, osobito dobro ako je more mirno. Kao i većini riba, najaktivniji su u vrijeme plima te kad pušu vjetrovi iz trećeg kvadranta. Dobro rade i po jugu, a mogu se loviti i po buri. Apetit im je posebno dobar prvog dana iza punog mjeseca.

Do travnja se zadržavaju na relativno velikim dubinama pa se loviti mogu samo iz plovila, najbolje na srednje dubokim brakovima. Najlošije rezultate daje pendula, znatno bolje lov bulentinom, dok je najatraktivniji, ali dosta naporan lov skosavanjem, „vertical jigging“ tehnikom.

Takav način lova je i skup jer zahtjeva specijalnu opremu, ako ne kompletnu onda barem varalice i štap. Zajedničko im je da težina varalice, odnosno težina bacanja štapa („CW“) odgovara dubini na kojoj se lovi. Pravilo je da za svaki metar dubine lova one trebaju biti 1 do 2 grama, a na većim dubinama i u jačem kurentu i duplo više. To znači da za lov na dubinama 20 do 50 metara varalice trebaju biti teške 20 do 100 grama, koliko treba biti „CW“ i štapa.

kantor160224 2 min

Bez obzira na težinu varalice, na njoj ne smije biti udica šira od 10 mm, jer kantor ima relativno mala usta. Najprimjerenije su one tipa „Tenya“, varalice na koje se obvezno postavljaju kozice, ribice ili koji drugi prirodni mamac. Prvo zato što su prvenstveno namijenjena lovu manjih i srednjih riba kakva je kantor, ali i zato što se s tom vrstom varalice može loviti i bez specijalnog „vertical jigging“ štapa i ostale opreme.

Druga specijalna varalica kojoj treba dati prednost je tipa „Kabura“, koje više ili manje izgledom oponašaju glavonošce. I ona je najučinkovitija u lovu na dubinama do 50-tak metara. Prednost joj je i to što je osim po dnu namijenjena i lovu do nekoliko metara poviše njega, a sve zato što se kantor zna podići poviše dna.

Zbog te navike kantara dobro ih je loviti dugim ili barem kombiniranim, dugim i kratkim podizanjem varalice od dna. Bez obzira kratko ili dugo, ovim se varalicama treba skosavati manje intenzivno i sporije („slow jigging“) nego ostalim „vertical jigging“ varalicama.

Ovakvom načinu lova najprimjereniji su štapovi sporije akcije, dužine 5 do 6 stopa (1,52 - 1,83 m), najviše 7 ili 8 stopa ( 2,13 i 2,44 m) te snage 10-16 libri. Na štapu može biti stacionarna ili multiplikator rola. Odabir ovisi o osobnom izboru, ali se preporučuje stacionarna pogotovo za početnike jer je mnogo jednostavnija za rukovanje i vođenje varalice. Da bi se plijen s velike dubine dovoljno brzo izvukao, prijenosni odnos role treba biti veliki. Međutim, s takvom rolom teško je izvlačiti teške ulove. Zato je nabolje kompromisno rješenje, rola prijenosnog odnosa između 4,0:1 i 5,0:1. Najveća snaga kočenja joj treba biti do 3, a optimalna 1-2 kg.

Bez obzira na vrstu i sve ostalo, na rolu je najbolje namotati „PE“ višenitnu strunu prikladne snage, do 1.0 po japanskom načinu obilježavanja.

Naši ribolovci koji imaju iskustva u lovu kantora „vertical jigging“ tehnikom najradije to čine na način koji nazivaju ples na dnu. Tvrde da pozornost kantora, ali i ostalih riba privlači kuckanje metalne varalice po tvrdom dnu. Zato varalicu puste na dno pa je podignu s četiri do pet trzaja štapa i namotaja role. Potom varalicu spusti s dva do tri trzaja štapa uz jedan do dva namotaja role. Sve se to izvodi veoma polako, a kad se varalicu podigne na deset do petnaestak metara od dna ponovo je spuštamo do njega i postupak ponavlja.