Četvrtak, 02 Lipanj 2022 22:13

Vjetroparkova na jugu može biti još, ali birokracija je troma

Vjetropark u Dubrpvačkom primorju Vjetropark u Dubrpvačkom primorju Foto: Davor Mladošić

Mi imamo dva vjetroparka na području naše županije, no u svom prostornom planu predvidjeli smo još područja za razvoj takvih projekata i kao županija smo otvoreni za takve investicije. - rekao je danas župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić na konferenciji Dani dobrog vjetra koja se održava u Dubrovniku u organizaciji udruženja Obnovljivi izvori energije.

- Svjedočimo koliko je ova konferencija aktualna u trenutku u kojem se događa zbog situacije u Ukrajini. Ono na čemu Europska unija godinama inzistira svakako su održivi izvori energije i ja moram istaknuti i kako Republika Hrvatska, ali i Dubrovačko - neretvanska županija idu u tom smjeru. - kazao je župan Dobroslavić.

No, iako Hrvatska ima veliki potencijal za korištenje energije vjetra, s druge strane ne koristi ga dovoljno zbog trome birokracije, rekao je s druge strane izvršni direktor udruženja WindEurope Giles Dickson.

Ustvrdio je da je Hrvatska pri dnu ljestvice među zemljama Europske unije po učinkovitosti birokracije u izdavanju dozvola za vjetroelektrane.

- Prema hrvatskim zakonima, morate koristiti tehnologiju koja je bila u originalnoj prijavi za dozvolu, a većina europskih država dopušta fleksibilnost pa možete modernizirati tehnologiju, umjesto da zaglavite s onom koja je možda bila najbolja prije pet godina. - naglasio je Dickson u razgovoru za Hinu.
Udruženje WindEurope koje predstavlja Dickson okuplja 400 tvrtki iz 38 zemalja i partner je Europske komisije.

On smatra da je problem i to što svaka jedinica lokalne samouprave ima svoj vlastiti, posebni prostorni plan, što stvara dodatne poteškoće. Naveo je da vjetroelektrane danas u Hrvatskoj proizvode 1000 megavata električne energije, što čini oko 11 posto ukupne potrošnje električne energije. Procjenjuje se, kaže Dickson, da će Hrvatska u sljedećih pet godina izgraditi dodatnih 1400 megavata vjetroelektrana.

- Kada imate 2,4 umjesto jednog gigavata, to bi onda bila četvrtina vaše energije. To je veliko povećanje i ilustrira potencijal koji vjetar ovdje ima. - rekao je Dickson.

dm/Hina

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019