Petak, 01 Prosinac 2023 16:38

VLAHO MOZARA: PROJEKT CGO LUČINO RAZDOLJE PREDMET JE ISTRAGE; AGENCIJA KRIJE UGOVOR

Vlaho Mozara Vlaho Mozara Foto: dpp

Čelnik Nezavisne liste za Dubrovačko primorje i donedavni predsjednik primorskog Općinskog vijeća Vlaho Mozara podnio je žalbu povjereniku za informiranje jer, kaže, nije dobio odgovor od Agencije za gospodarenje otpadom.

Podsjećajući kako su 13. rujna 2022. godine Agencija za gospodarenje otpadom i zajednica ponuditelja Magnum Suprum d.o.o. i Elektrocentar Petek d.o.o. potpisali su ugovor o projektiranju čak pola milijarde kuna vrijednog Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, Mozara ističe kako je „rok za projektiranje i ishođenje svih dozvola bio 365 dana”, tj. da je „istekao 13. rujna 2023. godine”.

„Imamo utemeljene razloge za sumnju da je izvođač radova teško prekršio brojne odredbe ugovora, radi čega smo zatražili ugovor i anekse od nositelja projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju, Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. Ali, Agencija krši zakon i krije ugovor, koristeći sve raspoložive metode da izigra naše pravo na pristup informacijama. Koga štiti Agencija, župan Dobroslavić i lokalni HDZ? Zašto im je toliko bitno izgraditi ovaj projekt unatoč svim indikatorima koji ukazuju na štetnost projekta?” - navodi Mozara u priopćenju.

On dalje piše kako je „CGO Lučino razdolje protiv svake logike smješten u srce krškog i trusnog područja te će svojim radom ugroziti svjetski poznati uzgoj kamenica iz Malostonskog zaljeva i Bistrine”.

„Rad Agencije obilježila je nekompetentnost i skandali, a u nizu natječaja konstantno su smanjivani kriteriji za gradnju ionako već zastarjelog pogona zbog čega je upitna stručnost izgradnje i sigurnost centra i okoliša. Cijeli projekt zasnovan je na moguće lažiranoj dokumentaciji i istražnim radovima, radi čega su projekt i odgovorne osobe predmet istražnih radnji PU DNŽ.” - tvrdi u priopćenju Vlaho Mozara.

dpp