Srijeda, 13 Siječanj 2021 21:42

Vlahušić „ušetao” u HNS i Gabričević ponudio mjesto zamjenice gradonačelnika na izborima

Piše:

HNS je također započeo političke pregovore o eventualnim predizbornim koalicijama. S ponudom o predizbornoj suradnji u stranačke prostorije HNS-a prvi put nakon četiri godine, odnosno nakon što je raskrstio s HNS-om zbog njihove koalicije s HDZ-om na nacionalnoj razini, ušetao je ovoga tjedna bivši šef te gradske organizacije i bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, neslužbeno doznaje portal Dubrovnikpress.hr.

Iako je u nekoliko navrata izjavio kako svoju nezavisnu listu ili kako je on naziva pokret, nema namjeru registrirati kao političku stranku, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić itekako računa na potporu određenih stranaka u njegovu novom političkom pohodu.

Kako je u gradskom HNS-u, kojega je napustio nakon što je ta stranka na nacionalnoj razini 2017. ušla u koaliciju s HDZ-om, ostao dobar dio njegovih istomišljenika, onih koji ga još uvijek podupiru, na stol im je stavio ponudu.

Ponuda, neslužbeno doznaje portal Dubrovnikpress.hr, sadrži mjesto zamjenice gradonačelnika Nataši Gabričević, inače predsjednici gradskog HNS-a te dva prolazna mjesta na listi za Gradsko vijeće.

Vlahušić je inače nedavno za portal Dubrovnikpress.hr kazao kako je njegov cilj na lokalnim izborima za četiri mjeseca osvojiti pet mandata u novom sazivu Gradskog vijeća. HNS je na prošlim izborima bez Vlahušića osvojio tri vijećnička mandata pa bi trebao biti cilj i u novom sazivu Gradskog vijeća imati jednak broj mandata, odnosno najmanje tri. Stoga će vjerojatno od Vlahušića pokušati izlobirati i treće prolazno mjesto.

Drugi, nemali problem prije sklapanja ovog političkog pakta i za HNS i za Vlahušića mogao bi biti tko će se kome prikloniti. Nije naime problem da politička stranka na izborima podrži nezavisnog kandidata, ali bi mogao problem kad se politička stranka priklanja pokretu, odnosno u ovom slučaju vođi pokreta, koji je, iako se osniva kao građanski, zapravo politički pokret. No to je problem s kojim će se u HNS-u valjda pozabaviti.

HNS je inače na prošlim lokalnim izborima od oporbenih stranka osvojio najveći broj glasova. Dobar dio tada osvojenih glasova osvojen je na račun Andra Vlahušića kojemu je zbog presude za aferu Šipan i izmjene zakona onemogućeno političko djelovanje.

Iako u aktualnom sazivu Gradskog vijeća imaju dva vijećnika koja djeluju kao HDZ-ova oporba, očito su u HNS-u izračunali kako će na nadolazećim izborima, u slučaju da na izbore izađu samostalno, broj glasova koji će osvojiti ipak biti znatno manji nego 2017. godine te je posve logično da traže partnera s kojim će izaći na izbore.