laus banner 2021 2

Subota, 05 Lipanj 2021 20:13

Vlahušić: Čak mi je i drago da nisam ušao u drugi krug, rezultat bi bio sličan

Piše:

Netom što je dobio povjerenje birača za drugi gradonačelnički mandat Mato Franković najavio je kako u Gradskom vijeću neće biti formiranja klasične koalicijske većine te istaknuo kako će rad dubrovačkog predstavničkog tijela funkcionirati na programskoj suradnji. U prigodi je uputio i pomirljive tonove prema bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću. Iako nije bio Frankovićev rival u drugom krugu, Vlahušić je osvojio mandat. Za portal Dubrovnikpress.hr bivši gradonačelnik Andro Vlahušić ističe kako će mu Grad biti ispred svega.

- Mato Franković je pobijedio na izborima i to je neupitno, no za razliku od prošlih prije četiri godine, ovi su izbori bili potpuno slobodni. U odluku građana ne treba sumnjati, a što se mene tiče, ne mogu biti drukčiji od onog kakav sam cijeli život, a to znači da će mi Grad biti ispred svega. Imao sam potrebe u protekle četiri godine povremeno biti i tvrd i žestok s obzirom na nepravdu koja mi je napravljena. S druge strane, čak mi je drago što nisam ušao u drugi krug jer je razlika bila velika i bilo bi u tom slučaju puno težih riječi, a rezultat bi bio sličan ovome iz drugog kruga. Prvi je krug pokazao veliku razliku i Frankovićeva pobjeda je bila neupitna već u prvom krugu. - kazao je Vlahušić.

Franković je naime, govoreći o modelu po kojem bi se rad Gradskog vijeća nakon konstituiranja trebao temeljiti na programskoj suradnji, a ne na klasičnoj većini od 11 ruku, pomirljivo govorio o Vlahušiću.

Nakon što je dobio povjerenje birača u broju veće od 9 000 glasova, gradonačelnik Franković kazao je kako nema potrebe napadati Andra Vlahušića, ali i dodao kako je on sam u kampanji to minimalno radio dok je Vlahušić bio taj koji je napadao njega.

Franković je također kazao kako je uvjeren da će Vlahušić predlagati neke stvari, ali i biti oporba u nekim stvarima.

Da je Franković dobro procijenio način kako će u novom sazivu Gradskog vijeća djelovati Andro Vlahušić, bivši je gradonačelnik već potvrdio za portal Dubrovnikpress.hr. Nakon što je postalo jasno da Franković u Vijeću neće ići na formiranje klasične većine, Vlahušić ističe da će u svom vijećničkom radu podržavati, ali i predlagati projekte koji su dobri za Grad.

- Mato je u prvom mandatu ostvario puno naslijeđenih projekata od kojih sam i ja neke naslijedio. On je sam kazao da je drugi mandat njegov posljednji gradonačelnički mandat i morat će ostvariti nešto po čemu će ostati upamćen. Svi smo mi prolazni, kao što su prošli Dube, Vido i ja, tako će proći i Mato, ali pitanje je što ostavljamo Gradu.- kazao je Vlahušić.

- Izjava koju je dao o meni i izjava kakvo Gradsko vijeće želi, pokazuje drukčijeg Mata Frankovića koji je za dogovor u vođenju Grada za što ne treba većina. Njegovo promišljanje slične je mome i to je model funkcioniranja o kojem sam u kampanji već govorio. U Vijeću nas nema previše i manje - više se recikliraju iste stranke i isti ljudi. Što bismo se onda dijeli na 13:12 ili 11:10? HDZ ima svoje ideje kako voditi Grad, a ja imam svoje. Pero Vićan nije istaknuo nikakve ideje, Raguž isto tako. Pogledajte programe, a pogledajte vijećnike. Oni u prošlom sazivu Vijeća nisu bili čak ni oporba, dok neki nisu bili ni konstruktivni. Oni koji ponovo ulaze u Vijeće ne mogu se preko noći promijeniti. - kazao je Vlahušić, istaknuvši kako je programska suradnja u Vijeću jedino moguća.

- Mi se u ovoj i sljedećoj godini borimo za turizam, naš glavni biznis, da ostavimo nešto iza nas, a sukob po modelu 11:10 ne ostavlja iza sebe puno toga. Većinu vremena posvetiš ratovima, a ne dobiješ ništa. Pitanje je hoće li Vićan nastaviti ratovati s Ragužem i kako će se ponašati SJG, hoće li biti klasična oporba. Mi četiri godine nismo imali oporbu, imali smo de facto jednovlašće. Četiri je godine bilo jednovlašće, naslijeđeni projekti, brdo para i živjelo se super. Sad ostajemo samo mi i eventualno neki EU projekti koje potom treba održavati. - rekao je Franković.

Kao i nedavno, istaknuo je kako će rebalans proračuna podržati, ali i naglasio da će proračun za 2022. podržati ukoliko se počne rješavati pitanje zidina, kojima, stava je, treba upravljati Grad Dubrovnik.

- Podržat ću rebalans i neću glasati za niti jedan proračun u kojemu neće biti uključene zidine. Preko toga ne mogu, ne mogu podržati niti jedan proračun u kome naplata zidina neće doći gradu, a nema razloga da to tako ne bude. To je jedini potez koji ispunjava sve želje i dok sam gradski vijećnik, dok sam živ, zalagati ću se da se to dogodi jer to donosi znatne prihode Gradu. Mene rashodi ne zanimaju. Cijelo vrijeme predlagati ću samo prihode. Zidine su bile moja utakmica života i kazna života, kako god hoćete. Zato sam bio kažnjen i snosio puno negativnih posljedica. - kazao je Vlahušić.

- Dakle, protiv Mata Frankovića kao osobe neću iznositi nikakve stvari koje su dio naše prošlosti. To je prošlost, zaboravimo prošlost, ona se ne može primijeniti. Nećemo nikad bit prijatelji, ali ako sam oprostio Kristiću, nema razloga da ne budem pristojan i prema Frankoviću. Ljudi od nas očekuju da imamo normalan odnos. Nismo ga imali protekle četiri godine, ali sad ćemo ga imati. - rekao je Vlahušić, istaknuvši kako je programska suradnja nešto novo u hrvatskoj politici.

- Mislim da je to jedno zdravo razmišljanje i upravo je to nešto novo u hrvatskoj politici što bi trebalo postati nekakav standard na koji način bi se u budućnosti trebalo ići. Franković je pokazao dobru volju prema svim političkim opcijama i nikoga nije isključio. Dakle, daje priliku svima da pokažu u kojem smjeru žele da ide Vijeće. Neki će naravno ići i nekakvim svojim smjerom, no smatram da bez obzira tko je vlast ili opora, ako je ideja dobra, ako je za napredak građana i Grad, tada bi je trebalo i podržati. - rekao je Vlahušić.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020