laus banner 2021 2

Srijeda, 12 Svi 2021 15:21

Vlahušić i Tevšić: Gruž ćemo pretvoriti u pješačku zonu i zabavni i kreativni centar Dubrovnika

Pretvaranje gruške obale u pješačku zonu, ali i pretvaranje tog dijela grada u moderni kreativni centar Dubrovnika, gradnja nove garaže te rješenje problema prelaska ceste na Nuncijati bile su teme u Parku Luja Šoletića o kojima su govorili kandidat platforme Dubrovnik – naš grad za gradonačelnika Andro Vlahušić i kandidat na listi Mario Tevšić.  

- Rijetko se tko danas sjeća kako je ovaj prostor izgledao prije petnaestak godina. Ovo je bilo ruglo usred grada. Osim uređenja gruškog parka, koji je danas možda i najuređeniji u našem gradu, bitna je bila i promjena smjera prometa oko njega, koje se kao i gužvi iz tog vremena  također možda nitko ne sjeća, ali to je nešto što je promijenilo Gruž. - rekao je kandidat Mario Tevšić, dodavši kako ga je u ekonomskom i društvenom smislu promijenio i razvoj privatnog smještaja te je nakon toga tu nastao niz odličnih restorana, kafića, objekata, a Gruž je danas na višestruko višoj razini nego što je bio prije 2009. godine. 

- Ono što se u Gružu također sad događa i ono što je možda najljepša priča grada je ona aktivnost mladih kreativnih industrija u TUP-u, gdje je nastao jedna privatni muzej, ali nastaje prostor slobodne umjetnosti najbolje dubrovačke glazbe, a sve to nastaje u sklopu jednog kreativnog mladog Dubrovnika, koje je novu snagu našao u TUPU-u  i to je nešto što maksimalno podupiremo i što cijelom Dubrovniku daje jedan novi, sadržajniji oblik. Pomaganje njima i gradnja takvog Gruža i atmosfere u Gružu jest nešto što ćemo raditi na način da ćemo svakog petka zatvarati ovaj unutarnji dio parka za promet, stvarat ćemo programe na placi i prostoru iza nje, a placa će dobiti novi izgled i ugostiteljski sadržaj. To, spojeno s novim sadržajem u TUP-u, učinit će na jedan, moderan, kreativan način Gruž – centrom modernog i urbanog Dubrovnika. – rekao je Tevšić, dok se Andro Vlahušić nadovezao da Gruške večeri počinju već u drugom tjednu lipnja, „15 dana nakon što preuzmu Grad Dubrovnik“ te najavio kako će te redovne večeri trajati od 15. lipnja do 15. rujna.

Vlahušić je najavio i promjene na Nuncijati te javno uputio zamolbu svom prvom susjedu i prijatelju iz Hrvatskih cesta da odmah u lipnju sjednu i da odrede rok do kada će se cesta koja je isprojektirana od mosta do Ilijine glavice napraviti.

- Ako ništa, poduzet ću jedan poluradikalan korak – zamolit ću premijera da nam dopusti da Grad o svome trošku iskopa pothodnik, sukladno projektu i dokumentaciji, na mjestu gdje bi ionako trebao biti i da djeca s Nuncijate mogu sigurno prolaziti. -  istaknuo je Vlahušić, dok je za donji dio Gruža najavio njegovo pretvaranje u pješačku zonu.

- U GUP-u Grada Dubrovnika postoji mogućnost da Gruž u cijelosti postane pješačka zona - da se ovim dijelom ide kroz povijesne vrtove, a za što smo dobili suglasnost UNESCO-a i Ministarstva kulture. Ali možda je najbolja ona prva ideja, a koju je još 2007. godine predložio studio 3LHD i Marko Dabrović, kojom bi se uz grušku obalu napravio položeni tunel koji bi 'zaronio' kod Atlant centra, a izašlo bi se iz njega kod hotela Park. Time bi ova naša priča bila šira za još 10 do 12 metara, a svojom površinom bi bila veća i od splitske rive. – rekao je kandidat za gradonačelnika platforme Dubrovnik – naš grad, naglasivši kako su te ideje dio njihovog programa, kao i kupovina stare zgrade HEP-a, čijim bi spajanje s gradskim zemljištem gdje je napravljen parking iza nje napravili novu garažu s 200 parkirnih mjesta.

 

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020