laus banner 2021 2

Ponedjeljak, 26 Travanj 2021 15:20

Vlahušić i Tevšić iz Solituda: Riješit ćemo stambeno pitanje za 93 obitelji bez novih troškova za Grad

Nakon nestanka pandemije i povratka turizma u Dubrovniku će nastati dva najvažnija problema - stanovanje i hoćemo li uopće imati dovoljan broj liječnika, rekao je na konferenciji za novinare kandidat za gradonačelnika platforme Dubrovnik – naš grad Andro Vlahušić, koji je kod Vrtlarova zemljišta u Solitudu predstavio svoja rješenja.

Podsjetio je kako je za projekt Solitudo, koji je započet 2015. ishodovana i građevinska dozvola te kazao kako ga je „trenutni gradonačelnik Mato Franković bacio u koš”. Najavio je aktiviranje građevinske dozvole za tri zgrade u Solitudu čim preuzme vođenje grada, koje bi ponudio liječnicima, kao najdeficitarnijem zanimanju u Dubrovniku te ostalim zaposlenicima visoke stručne spreme iz deficitarnih zanimanja javnog sektora.

- Grad će raspisati javni natječaj, obaviti konzultacije što prije da Grad s 20 milijuna kuna kupi to zemljište i projekt i Vrtlar je na nuli, a ideja je da sjednemo s Ministarstvom zdravstva, našom Županijom, Općom bolnicom Dubrovnik, Domom zdravlja, Zavodom za javno zdravstvo i s javnim ustanovama i onima koji obavljaju javnu djelatnost i da oni koji su nam potrebni dobiju stanove za koje predlažemo da se grade po modelu zadrugarstva, da ih ne gradi Grad jer je tad cijena značajno skuplja. - rekao je Vlahušić dodavši kako je procjena da bi cijena kvadrata stana bila oko 1 600 eura, za što se može dobiti kredit od APN-a.

Za stanove u Mokošici predložio je da se raspiše natječaj po predloženim uvjetima da 43 stana budu namijenjena prema poretku na listi, ali i da oni koji stan žele kupiti odmah za tu namjenu mogu koristiti kredit APN-a, dok bi oni koji stan ne žele odmah kupiti, ostali u najmu idućih 10 godina. Novcem od prodanih stanova, kazao je Vlahušić, prikupilo bi se 20 milijuna kuna za kupnju Vrtlarova zemljišta u Solitudu, a 93 obitelji riješile bi stambeno pitanje.

Treći projekt je povijesna jezgra u kojoj, kazao je Vlahušić, demografsku obnovu želi riješiti kroz financiranje iz dijela prihoda od ulaznica za zidine i Dubrovnik Carda.

- Dakle, 10 posto od svake prodane ulaznice za zidine i Dubrovnik Carda ide namjenski za projekt Živi grad i oživljavanje povijesne jezgre. Grad ne bi imao trošak jer da upravlja zidinama, umjesto 25 posto PDV-a državi, od svake ulaznice 10 posto bi išlo na ovaj projekt, a 15 posto bi se koristilo za obnovu baštine. - rekao je Vlahušić ii pozvao stranke Srđ je Grad, DDS i DUSTRA-u da stanu iza ovog projekta.

Vlahušić je inače istaknuo kako se i stanovi za branitelje na Nuncijati te stanovi na Pobrežju mogu graditi s APN-om, kao i 50 stanova kod skladišta Vodovoda, a za koje, rekao je, već postoji projekt.


Peti kandidat na listi Mario Tevšić, inače iz platforme Dzbrovnik – naš grad, predstavio je prijedlog kako smanjiti rate stambenog kredita kako bi one bile manje nego plaćanje podstanarstva.
- Subvencija APN-a u Dubrovniku je manja od 50 tisuća kuna, a kad vi platite porez na promet nekretnina od oko 30 tisuća kuna, zapravo od države ne dobijete ništa jer cijene nekretnina u Dubrovniku su takve da model APN ovdje nije dovoljno dobar. Mi predlažemo da se njihov udio u kreditu koji je sad do 100 tisuća eura podigne na 150 tisuća. Time bi se subvencija podigla za 50 posto. - rekao je Tevšić, istaknuvši kako je to tek prva mjera, ali je za nju potrebna pomoć države da se taj cenzus za Dubrovnik i usporedive gradove podigne.

U drugoj mjeri uključio bi se i Grad Dubrovnik koji već ima projekt subvencije podstanarstva koji prosječno iznosi oko 750 kuna za mlade obitelji koje zadovoljavaju imovinski cenzus pa Vlahušić i Tevšić predlažu da se ta subvencija protegne i na korisnike stambenih kredita, čime bi se, ističu, cijena kredita značajno spustila do ispod cijene najma stana u Dubrovniku.
Tevšić je predstavio i treću mjeru koja također zahtjeva suradnju države.

- Još je 2019. uvedena mjera prema kojoj poslodavac radniku može plaćati najam stana, a da je za taj dio oslobođen poreza. Ne vidimo zašto bi se to odnosilo samo na podstanarstvo, a ne i na mlade osobe, korisnike stambenih kredita. Ovako se potiče zapošljavanje izvan mjesta stanovanja, umjesto dugoročnih rješenja. Poslodavac time ne bi izgubio skoro ništa jer bi mu taj iznos bio neoporeziv, a umjesto privremenog oblika stanovanja, poticalo bi se trajni. - rekao je Tevšić, dodavši kako sve tri mjere ne bi bile primjenjive na sve korisnike, ali bi se njihovom primjenom puno lakše rješavalo stambeno stambeno pitanje jer bi se rata kredita za prve godine otplate smanjila za gotovo 50 posto dok sve navedene mjere ukupno iznose više od 2 500 kuna mjesečne subvencije.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020