Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 25 Svibanj 2022 13:11

Vlahušić: Ne samo da treba premjestiti medicinsku školu, već i županijske urede

Još na prošloj sjednici Gradskog vijeća bivši i sadašnji gradonačelnik Mato Franković i Andro Vlahušić složili su se kako bi bilo dobro Srednju medicinsku školu s Ilijine glavice izmjestiti u Opću bolnicu Dubrovnik, a u školi otvoriti vrtić. No, za premještanje medicinske škole u bolnicu Franković i Vlahušić prvo trebaju dobiti zeleno svjetlo Županije u čijem je vlasništvu škola pa je Franković najavio kako će na tu temu inicirati sastanak s predstavnicima Županije.

Premještanju Medicinske škole u bolnicu Županija se inače usprotivila još prije nekoliko godina. Ipak, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić za Dubrovnikpress ističe kako osim Medicinske škole treba izmjestiti i dio županijskih ureda iz gradske uprave.

- Dok sam bio u Županiji i u bolnici 2007. , i u Gradskom vijeću, tada je Vijeće kupilo bolnici CT uređaj, prvi 64 -slojni u zemlji. Milijun eura smo dali za njega, a za uzvrat sam u dogovoru s tadašnjim pročelnikom Mihom Katičićem i tadašnjom gradonačelnicom Dubravkom Šuicom, dogovorio da se Medicinska škola preseli u bolnicu. Naime, mi smo u to vrijeme prodali dio Stare bolnice državi od koje je Sveučilište u Dubrovniku dobilo 100 milijuna kuna kredita. Od tih 100 milijuna kuna mi smo dobili 20 milijuna kuna za useljenje Sveučilišta i napravili smo visoku zdravstvenu školu i srednju školu. Kako smo imali jako veliki prostor u bolnici, gdje je danas vrtić, ponudili smo Gradu, i Dube je pristala, a ja sam tada kontrolirao Županiju, da ćemo preseliti Medicinsku školu s Ilijine glavice u već napravljene prostore u bolnici. Arhitekt Pero Jemo je radio projekt. Ideja je bila u bolnici spojiti srednju i visku zdravstvenu školu i pružiti mladima priliku da rade i uče na jednom mjestu. - rekao je Vlahušić, dodavši kako je 2009. taj plan zaustavljen.

- Na izborima 2009. ja dolazim u Grad, a u Županiju dolazi HDZ i Nikola Dobroslavić i ja im kažem da idemo odraditi ono što smo Dube i ja dogovorili, da preselimo Medicinsku školu. Trebali su useliti u gotove prostore, ali oni to tada nisu željeli i mi smo napravili proširenje vrtića u bolnici, s tim da je visoka zdravstvena škola ostala u ogromnom prostoru koji Sveučilište djelomično koristi. - rekao je Vlahušić.

- Sad smo došli na 11 studenata na godini i trebaju nam dvije učionice, a ima ih jedno 10 - tak prekrasno sređenih, skockanih. Najbolje učionice koje Sveučilište ima su u bolnici i u njima mogu biti obje škole, ali je Županija bila protiv. - kazao je Vlahušić.

No, Županija bi, ukoliko se to pitanje zaista postavi, ponovo mogla biti protiv preseljenja Srednje medicinske škole s Ilijine glavice u prostore bolnice. Naime, i djelovanje vrtića u prostorima bolnice trebalo je biti privremeno rješenje. Vlahušić smatra da odluku o preseljenju Medicinske škole neće donijeti župan Nikola Dobroslavić.

- Situacija je danas drukčija jer Dobroslavić više politički o ničemu ne odlučuje, a Branko Bačić više nije predsjednik Županijske organizacije HDZ -a i nema više Vlahušića da mu se treba protiviti. U Medicinskoj školi je nova ravnateljica, a brat joj je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić i ja sam ih oboje doveo iz Zagreba. Kako će biti protiv? Sve je pitanje pameti i oni mogu reći da nešto neće zato jer je to napravio Andro. Imaju gotove prostore za preseljenje, a uz investiciju od par milijuna kuna se u prostorima škole uredi vrtić i preseli na Ilijinu glavicu. - rekao je Vlahušić te istaknuo kako u tom dijelu grada treba biti i shopping centar.

- Na garaži na Ilijinoj glavici treba podignuti još jednu etažu i napraviti trgovački centar o čemu se već govorilo. Tada bi ona javna površina bila jednako skupa kao ona na Pilama. To je ideja Ilijine glavice, da se makne vrtić, specijalna škola i dobije se vrt i dva prolaza preko semafora. Mato se pohvalio kako su na Vladi prošle izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama pa neka sad stavi na zagrebačku dva semafora i ne trebaju mu komunalni redari. - mišljenja je Vlahušić.

Osim Medicinske škole, stava je Vlahušić, i urede Županije treba izmjestiti iz sjedišta gradske uprave.

- U mom mandati nisam uspio izbaciti Županiju iz prostora gradske uprave. Županiju treba smjestiti u druge gradske prostore i zgrade koje su u povijesnoj jezgri. Županija nema što raditi Pred dvorom 1. - rekao je Vlahušić.