Srijeda, 01 Veljača 2023 12:28

Vlahušić o proglašenju Cossige počasnim građaninom Dubrovnika: Kako će se počasnim građaninom proglasiti mrtva osoba?!

Piše:
Andro Vlahušić Andro Vlahušić Foto: dpp/arhiva

Počasnim građaninom Grada Dubrovnika posmrtno će biti proglašen Francesco Cossiga, bivši talijanski predsjednik, koji je ujedno bio i prvi strani državnik koji je posjetio međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku 17. siječnja 1992. godine. Posjetio je i Dubrovnik, 1994. godine, na poziv tadašnjeg dubrovačkog biskupa Želimira Puljića. Cossiga će tako biti proglašen počasnim građaninom Grada Dubrovnika za iznimne zasluge i značajne humanitarne aktivnosti za vrijeme Domovinskog rata.

Ne umanjujući značaj tog talijanskog pravnika, pedagoga i političara, bivši dubrovački gradonačelnik i aktualni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika Andro Vlahušić kaže kako je u najmanju ruku neuobičajeno počasnim građaninom proglasiti čovjeka koji je umro i to još 2010. godine.

- Mislim da bi Cossigi bilo primjerenije dati nagradu za životno djelo, jer kako će se počasnim građaninom proglasiti mrtva osoba. I na Vijeću sam postavio to pitanje pa mi je rečeno da je to sukladno Statutu. Meni je to vrlo neuobičajeno. Ovdje se zapravo nameće pitanje uopće posthumne dodjele takvih priznanja. Može li se sad počasnim građaninom primjerice proglasiti Ruđer Bošković ili Marin Držić, Getaldić, Gundulić, Gradić, pa možda i Stepinac ili Strossmayer? - pita se Andro Vlahušić, te ističe:

- Proglašenje mrtvog čovjeka je samo po sebi devalvacija priče, neovisno tko je predložio ili tko je predložen. To je značajna anomalija koju bismo trebali riješiti izmjenom Statuta. Biti počasnim građaninom Dubrovnika sigurno su zaslužili Ivan Supek, Ante Gotovina ili Kathleen Wilkes... Neki problematiziraju priznanje Stipi Mesiću iz razdoblja kada sam bio gradonačelnik, ali mogu reći da ga on nije dobio kao predsjednik, nego kako vođa Konvoja Dubrovnik. Mesić se može nekome politički sviđati ili ne, ali njegova je uloga bila velika kad je kao Hrvat i član tadašnjeg jugoslavenskog Predsjedništva stao na čelo konvoja, što je bilo i prijelomna točka u obrani Dubrovnika. Konvoj bez njega ne bi došao u Dubrovnik i pitanje je što bi bilo dalje. - rekao je Vlahušić dodajući kako je njemu kroz gradonačelnički mandat bilo bitno da to priznanje dobije Nojko Marinović.

- On je onda još bio živ i smatram da je to bio način da se ispravi nepravda prema njemu. Marinović je i prije trebao biti proglašen počasnim građaninom Dubrovnika. - rekao je Vlahušić.

On također smatra kako bi pri dodjeli nagrade za životno djelo te proglašenju počasnim građaninom trebalo utvrditi stroge kriterije te uključiti neko neovisno i stručno tijelo koji bi dalo recenziju zasluga predložene osobe, a kako bi se izbjeglo da o tome odlučuju samo političari.

- Kroz dubrovačko Gradsko vijeće vijećnik ili gradonačelnik djelujem već 16 godina i mogu reći da nikad nije bio problema pri dodjeljivanju godišnjih nagrada jer se one dodjeljuju pojedincima, tvrtkama, udrugama ili ustanovama koje su u protekloj godini napravile nešto veliko. - kazao je Vlahušić, te dodao kako je problem Dubrovnika što je mali grad i što je jako teško svake godine donijeti kvalitetne kriterije po kojima se dodjeljuju te nagrade.