Ponedjeljak, 23 Siječanj 2023 12:10

Vlahušić: Postoji li mogućnost da Porat pripadne Gradu?

Dok se aktualni gradonačelnik Mato Franković sprema za srijedu za saborsku raspravu o izmjenama Zakona o pomorskom dobru, bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić pitao ga je hoće li u raspravi inzistirati da Porat pripadne Gradu.

Istaknuvši kako će tijekom saborske rasprave imati više primjedbi na prvo čitanje izmjena Zakona o pomorskom dobru, Franković je istaknuo kako u prijedlogu Zakona ima i nekih dobrih stvari.

- Mislim da je dobro što se napušta sustav koncesijskih odobrenja i ide na dozvole jer će to omogućiti više prihode. Gradsko vijeće ubuduće će određivati hoće li plaže biti otvorene djelomično ili otvorene. Plaže će kao i dosad biti javno dostupne svima, ali na nama je da odredimo kakva će namjena biti svake od plaža. - rekao je Franković te iznio još neke novine iz Zakona.

- Komunalni redari imat će potpune ovlasti nadzora nad plažama, nad pomorskim dobrom, što je jako važno. Dosad je to radila Lučka kapetanija pa su se događale devijacije. Prijedlog Zakona ima i prednosti i mana i slažem se oko Porta u Gradu i on bi trebao biti iznimka, ali vjerujem da ćemo kroz prvo čitanje iskristalizirati i minuse i pluseve i u drugom čitanju doći sa Zakonom koji nam ide na ruku, a koji se čeka 20 godina jer nitko dosad nije smogao hrabrosti uhvatiti se u koštac s problemima. - rekao je Franković.