laus banner 2021 2

Srijeda, 21 Travanj 2021 14:13

Vlahušić predstavio nova prometna rješenja te obećao kraj gužvama na dubrovačkim prometnicama

Kandidat za gradonačelnika Dubrovnika platforme Dubrovnik - naš grad Andro Vlahušić predstavio je na konferenciji za novinare nova prometna rješenja. Najavio je i kako će uz pomoć stranaka koje ga podržavaju, a sudjeluju u vladajućoj koaliciji, tražiti izmjenu Zakona o taksi djelatnosti.

- U cilju zaštite nelojalne tržišne utakmice predložiti ćemo izmjene Zakona o taksi djelatnosti na način da svatko onaj tko želi raditi u drugom gradu na kraće vremensko razdoblje plaća licencu za taj kratki period po višestruko većoj cijeni, čime se poštuju tržišni principi, ali i smanjuje sadašnja nelojalna konkurencija koja u Dubrovniku stvara ogromnu gužvu, a osiromašuje dubrovačke taksiste. - rekao je Vlahušić.

Predstavljajući prometna rješenja kojima je cilj ubrzati odvijanje prometa u Dubrovniku, Vlahušić je kazao kako su to rješenja izrađena prije četiri godine te naglasio kako ih "sadašnja gradska uprava HDZ-a i partnera nije znala i htjela realizirati".

- Nastavak rješenja prometa na Ilijinoj glavici uključuje Zagrebačku i Volantinovu ulicu. Novim rješenjem potpuno se rješava gužva oko povijesne jezgre, ugradnjom dva semafora na ulazu u Zagrebačku kod garaže te okretanjem smjera prometa iz garaže postojećim prometnicama. Projekt rekonstrukcije Volantinove i Ulice Baltazara Bogišića u postojećim gabaritima je napravljen i košta manje od dva milijuna kuna, a semaforska rješenja stotinjak tisuća kuna. - rekao je Vlahušić te pojasnio kako se predloženim rješenjem od semafora na križanju Ilijine glavice dobivaju dva traka koja vode prema povijesnoj jezgri, uz treći kojim se promet odvija prema javnoj garaži.

- Srednja traka namijenjena je vozilima dubrovačkih registracija te vozilima s dozvolom. Nema prometa za vozila koja nisu građana Dubrovnika ili nemaju osigurani parking u privatnim garažama. Parkiranje na Pilama iza ljetnikovca Pucić rješava se pomoću interneta te vozila na taj parking ulaze nakon plaćanja parkinga. Druga južna traka namijenjena je taksi vozilima koja ne prevoze putnike nego prazni čekaju da se oslobode mjesta na njihovim parkiralištima oko povijesne jezgre, dok oni s putnicima prolaze srednjom trakom namijenjenom za vozila s dozvolom.- kazao je Vlahušić.

Najavio je kako će Grad napraviti posebnu taksi aplikaciju namijenjenu vozačima, komunalnom redarstvu i prometnoj policiji kojom će se na području grada vidjeti položaj svakog taksi vozila te ugraditi senzori na taksi stajalištima i u Luci Dubrovnik.

Vlahušić je kazao i kako će taksi stajališta oko povijesne jezgre pod istim uvjetima koristiti svi koji imaju licence te da će na Pilama povećati broj odlaznih mjesta na maksimum te bolje riješiti parkiranje za osobe s invaliditetom i policije.

Istaknuo je kako će za agencije koje s lokalnim vlasnicima autobusa postignu sporazum o suradnji predložiti popuste za zaustavljanje autobusa na Pilama, a kako bi potaknuli i sačuvali domaće poduzetnike.

Vlahušić je predstavio i plan za stvaranje novih zelenih površina na prostoru kod Osnovne škole Marina Držića, gdje bi se dobilo 12 tisuća kvadrata zelenila jer, kazao je, zelene površine imaju veliku ulogu i kod drugog prometnog rješenja.

- Kroz poslovno središte Gruža - od Doma zdravlja, Splitskim putem, Vukovarskom i Ulicom dr. Ante Starčevića uspostavlja se zelena zona između dviju prometnica, bez megazgrade na zemljištu Zaklade Mihanović. Uklanjanju se zgrade u koridoru Vukovarske ulice koja od benzinske stanice do Lapad stanice postaje široka avenija s pješačkim zonama, kako i priliči središtu grada. - rekao je Vlahušić te najavio gradnju poslovne zgrade Grada Dubrovnika s velikom podzemnom garažom na zemljištu iza OTP banke i DTS-a u kojoj će parking biti besplatan nekoliko sati za sve građane.

Najavio je i kako će kad preuzme vođenje Grada cijena pokazne karte za Libertas biti 10 kuna za sve kategorije građana, osim zaposlenih.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020