Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 26 Rujan 2021 20:10

Vlahušić: Vojvodić nije znao voditi Libertas, a sad bi trebao znati voditi gradske financije

Rebalans proračuna trebao je biti točka na dnevnom redu rujanske sjednice Gradskog vijeća. No, na sjednici koja će se održati u srijedu, rebalansa nema. Nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić ističe kako se stanje gradskih financija iščitava iz izvršenja proračuna, točke koja je na dnevnom redu nadolazeće sjednice.

- Rebalansa nema na Vijeću jer im 19. točka Izvješće o proračunu iz koje se vidi da je stanje u proračunu jako loše, da je Grad poslovao s 20 milijuna kuna minusa u prvih šest mjeseci i da prihoda u tom razdoblju jednostavno nema i nema rebalansa jer se čeka da završi sezona, da bi se onda pokazao nešto malo bolji rezultat i to je jako loše. - kazao je Vlahušić, istaknuvši kako je financijska slika Grada loša.

- Brojke ne mogu biti drukčije, takve su kakve jesu. Šteta je da rebalans nije bio još na prošloj sjednici, da se mogu odrediti prioriteti jer grad će očito i ovu godinu završiti s minusom. Mi smo u prvih šest mjeseci imali 160 milijuna kuna izvornih prihoda. Grad nema mogućnost iza novo kreditno zaduženje. Nema prihoda od imovine, a najavljuje se ukidanje nekih poreza. - rekao je.

- Financijska situacija grada je loša. Jedini smo grad u Hrvatskoj koji je smanjio plaće svojih zaposlenika i još ih nije vratio na staro. Jedini smo koji nisu vratili neke subvencije poput zračnog mosta i cestarine i kredita za pripravnike. I dalje pričamo bajke o izvanrednom turizmu, a proračun grada je nažalost loš. Točno se može predvidjeti koliko će biti novca. Primjerice, na dnevnom redu je umanjenje iznosa za najamnine i javne površine zakupcima za 50 posto, što je oko dva milijuna kuna. - kazao je Vlahušić.

Istaknuo je kako treba prestati s mantrom da se proračun puni od turizma.

- Kriva je to teza koja se priča zadnjih 20 godina da se nama novac u proračun od turizma samo prelijeva. Turizam ne povećava proračun grada za više od pet posto izvan drugih prihoda. Turizam u kojem se u proračun ne uplaćuje ništa od zidina, u kojem vinjete ne donose prihod, u kojem nema prihoda od DuCarda, gradu ne donosi ništa. Svi su ti turistički prihodi u nas vezani uz prihode od imovine, a njih do 2009. nije bilo. Ja sam bio jedini koji je shvaćao da od turizma nemamo ništa ako ne upregnemo vlastito, evo, trebala se dogoditi pandemija i kriza da to shvate i drugi. Ako ćemo davati našu imovinu u bescjenje, ako su poslovni prostori besplatni, ako je Revelin prazan, ako ćemo Lazarete dati Slavenu Tolju, ako nećemo naplaćivati zidine i vinjete autobuserima koji su nam dužni 15 milijuna kuna, tada nećemo imati novca. - rekao je Vlahušić, odgovorivši na pitanje gdje namaknuti nove prihode.

- Sad se vidi da je priča o milijardama kuna koje će doći u gradski proračun i projektima iz EU fondova na dugom štapu. Za to treba vremena. Grad je u ovoj godinu u dubokoj krizi i mora se vratiti naplaćivanju svoje imovine, a ne da je rasprodaje. Od koga ćemo uzeti? Kažu da će ukinuti prireze. Imamo tri problema koja su predizborna obećanja, Prvi je državno obećanje o neuvođenju poreza na promet nekretninama, što je 25 do 30 milijuna kuna. Ukinut ćemo porez na alkohol što je 12 do 13 milijuna kuna godišnje i ukinut ćemo prirez, a to je nekih 12 milijuna kuna. Pa od čega ćemo onda živjeti i puniti proračun? Ne možemo se više zaduživati. U proračunu će biti prihoda, ali to neće biti prihodi kakve smo imali. Ja bih volio da postoji neka mana s neba da možemo kupovati prostore u Gružu, u TUP-u, graditi Luku Dubrovnik i sve što nam treba, ali to ne ide tako. - rekao je Vlahušić.

Iako je netom poslije izbora Vlahušić isticao kako će zbog krize podržati rebalans, kad dođe na Vijeće, nije izvjesno da će to i učiniti.

- Rebalansa nema, a ja sam rekao u lipnju da ću podržati hitan rebalans, a prošla su četiri mjeseca, čeka se da se napuni proračun. Rebalansa nema jer su prihodi i rashodi napuhani i sad Mato troši novac koji nema. Proračun je predviđen na 500 i nešto milijuna kuna, a bit će 300 i nešto. On može trošiti kako god hoće jer mu je sve u proračunu, bez obzira što nema prihoda i to je neodgovorno. Rekao sam da ću podržati
rebalans u šestom mjesecu, da napravimo što možemo, jer smo u srpnju znali isto što znamo i danas. Da smo tada imali rebalans, podržao bi ga i zato sam glasao za predsjednika Gradskog vijeća, da pokažem da sam odgovoran u vrijeme krize. Ja neću kao što su oni, rušiti proračun koji je dobar, ali ne mogu podržati proračun koji je napuhan, koji se ne može ostvariti. - rekao je Vlahušić.

Bivši gradonačelnik osvrnuo se i na smjenu pročelnika za proračun i financije. Naime, aktualnu pročelnicu Anitu Burić, koja odlazi na vlastiti zahtjev, trebao bi zamijeniti Ante Vojvodić, koji je do jučer bio direktor Libertasa.

- Pravo je pitanje tko uopće u gradu proračun razumije i tko želi o njemu raspravljati. Mato mijenja Anitu Burić i doći će ovaj iz Libertasa, a on nije znao voditi Libertas, a sad bi trebao znati voditi gradske financije. Anita Burić je profesionalac nulte razine, a doći će netko tko veze nema o proračunu. Niko Pavlović je savjetnik. Pa on je pošao u mirovinu prije 10 godina. Gradonačelnik treba znati kuda i gdje krenuti. Dosad nije bio problem uzeti 350 milijuna kuna kredita, ali sad smo daleko iznad 20 posto kreditnog zaduženja grada. Nema prihoda od žičare, od autobusera. Nema ni novih prihoda. Država će dobiti 900 milijuna eura, a koliko će od toga dobiti grad Dubrovnik kao treći najveći financijski stradalnik u Hrvatskoj u pandemiji. Mi trebamo posebnu sjednicu Gradskog vijeća na temu 45 milijardi kuna iz EU fondova i ulozi Dubrovnika u tome.- smatra nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić.