Ponedjeljak, 16 Listopad 2023 14:57

VLAHUŠIĆ ZA FRANKOVIĆA KAŽE DA JE SUPERHIK

Andro Vlahušić i Mato Franković Andro Vlahušić i Mato Franković Foto: Božo Radić i Damjan Tadić / CROPIX

„Mato Franković nastavlja s haračem za građane Dubrovnika”, kaže danas nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić koji piše u priopćenju kako će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika naći i odluka o povećanju komunalne naknade za 25 posto koju, ističe Vlahušić „plaćaju sve dubrovačke obitelji”.

Vlahušić tu odluku tako naziva haračem i dovodi to čak i u kontekst najavljenog uvođenja reda u apartmanizaciju, što on očito ne podržava te tvrdi kako je riječ o „ukidanju djelatnosti privatnoga smještaja”.

Uglavnom što se tiče komunalne naknade ističe kako će biti protiv te odluke.

„Na istoj sjednici predlaže se i točka kojom bi se oslobodilo plaćanja svakoga dolaska na Pile turističkih agencija koje prevoze kruzerske putnike iz Gruža do Pila, čijom se odlukom oštećuje proračun grada za više nego što će se prikupiti od povećanja Komunalne naknade za 25 %.” - navodi on dalje te tvrdi kako je „u proteklih sedam godina od uvođenja vinjeta za agencije koje prevoze kruzereske putnike iz Gruža do Pila, grad oštećen za najmanje četrdeset milijuna kuna, što je kažnjivo djelo”.
„Umjesto naplate po svakome dolasku na Pile, kako se to naplaćuje većini agencija, Mato Franković izabrao je sebi podobne agencije koji ostvaruju višemilijunsku zaradu, a koja je protivna Odluci Visokoga trgovačkoga suda. Uz četrdeset milijuna kuna štete, kruzerski autobusi uzrokuju i prometni kolaps na ulicama grada, koji se najavljuje riješiti fizičkim preprekama, koje sam postavio pred deset godina.” - piše u Vlahušićevu priopćenju te odluke gradske uprave i gradonačelnika Frankovića naziova „čudnom nekom politikom”.

„Želi zatvoriti privatni smještaj ne samo u Dubrovniku nego i poziva i druge hrvatske gradove da se povedu za ovom spasonosnom revolucionarnom idejom. Podiže komunalnu naknadu svim građanima, pa i najsiromašnijima. Istovremeno sa četrdeset milijuna kuna nagrađuje sebi bliske agencije, a ne govori o velikim poduzetnicima u dubrovačkom turizmu koji ostvaruju ekstraprofit na radu stranih radnika i položajnoj renti Dubrovnika. Privatni smještaj u cijelosti zapošljava domaću čeljad, članove obitelji, prijatelje i susjede, građane Dubrovnika.” - navodi Andro Vlahušić te za gradonačelnika Frankovića piše kako „postaje lokalni Superhik iz romana Alana Forda, koji uzima siromašnima da bi dao bogatima”.

Vlahušić se osvrnuo i na proračun te napisao kako „nema ni kune za projekte u TUP-u, Terminala u Gružu, Križnoga puta na Srđ, garaže u Mokošici, Zlatnome potoku, Gružu...”

„Nema za veće plaće u Čistoći, Libertasu, Kulturnim ustanovama, Dječjim vrtićima, gradskoj upravi. Dubrovnik je i nakon sedam godina vlasti Mata Frankovića najzaduženiji grad u Hrvatskoj, te jedini koji je u cijelosti izgubio kreditnu sposobnost, za ovu i narednu godinu. Trenutni dug grada sa TUP-om iznosi više od 60 milijuna eura ili 450 milijuna kuna.” - napisao je Vlahušić zaključivši:

„Jedini smo grad u Hrvatskoj koji ne može vratiti beskamatne kredite Ministarstvu financija, a kako piše u proračunskim dokumentima samo ove godine u naredna dva mjeseca moramo vratiti šest milijuna eura ili četrdeset pet milijuna kuna, te naredne godine dodatnih šest milijuna eura. Ove stavke nema u proračunu, jer da ima onda bi morali u ova dva mjeseca srezati troškove za 45 milijuna kuna.”

U samom kraju priopćenja i ovaj put je pun samohvale pa pita:

„Kako bi Grad Dubrovnik živio bez „Lex Vlahušić“ prihoda, prihoda čiji se nazivi ne smiju spominjati, a čine sto šesdeset pet milijuna kuna ove godine ili milijardu i dvjesto milijuna kuna od uvođenja istih, teško je i promisliti? Kolika bi bila komunalna naknada, gradski porezi i prirezi, što bismo sve morali srezati na rashodovnoj strani treba pitati sve one koji su se sustavno godinama borili da se isti ne usvoj?”

dm