Četvrtak, 07 Listopad 2021 19:55

Vlahušić: Za vijećnička pitanja predložio sam kompromis, neka počnu u 15 sati

Piše:

Iako je kao gradonačelnik puno vremena i energije trošio odgovarajući na pitanja vijećnika među kojim su brojna bila i neugodna, Andro Vlahušić ističe kako su mu baš vijećnička pitanja bila najdraži dio sjednica. Naglašava kako vijećnička pitanja moraju ostati u aktualnom dijelu sjednice Gradskog vijeća.

Naime, na sjednicama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika vijećnička pitanja ubudće bi mogla biti zadnja točka dnevnog reda.

- Vijećnička pitanja trebaju biti u najaktualnijem terminu. Još sam na sjednici predložio kompromis da kao prve točke dnevnog reda sjednica gradonačelnik predloži one koje su njemu najvažnije, a nakon pauze u 15 sati počnu vijećnička pitanja. Ako su zadnja, ako su na kraju, možemo ih izbaciti jer nemaju smisla. - kazao je Vlahušić.

- Inače, ja sam kao gradonačelnik najviše volio vijećnička pitanja. Ona su značajna i za Vijeće i vijećnike jer su izraz demokracije jer predstavničko tijelo upravlja gradom, a ne gradonačelnik, ono usvaja proračun i sve točke dnevnog reda i ima pravo postavljati pitanja izvršnoj vlasti, odnosno gradonačelniku. Ako to dezavuiraš tada u Vijeću ni ne treba više nego onih 11 vijećnika koji čine većinu potrebnu da bi prošle gradonačelnikove odluke. Ostalih 10 ni ne trebaju dolaziti na sjednice. - kazao je Vlahušić, naglasivši kako u dubrovačkom Gradskom vijeću, neovisno o sazivu, nedostaje sadržaja.

- Gradsko vijeće od 2005. do danas svelo se samo na glasanje za ili protiv i postavljanje vijećničkih pitanja. I sad se pokazuje da u Gradskom vijeću ima nas pet koji razumijemo bit funkcioniranja grada, a njih 15 na sjednice dolaze samo da se pokažu i da glasaju za ili protiv. Ako im uskratimo taj dio kad mogu pitati većina će ih se s vremenom prestati javljati tijekom rasprave po točkama dnevnoga reda. Nije to tako samo u Dubrovniku već je to tako u i ostalim sredinama. Ako nema vijećničkih pitanja, ako su na kraju, možemo ih slobodno ukinuti jer tada nema komunikacije Vijeća i gradonačelnika. Kako će u 23 sata na večer biti komunikacije između vijećnika i gradonačelnika. - pita se Vlahušić te odgovara ne pitanje smeta li mu taj sve očitiji stav vijećnika, a među kojima je i DDS-ov Pero Vićan, kako sjednice predugo traju.

- Pa Vićan ne postavlja vijećnička pitanja kao što ni u drugom krugu nije imao kampanju, niti je išta pitao ili propitivao. Njegov posao je da služi i da ucjenjuje. Nije njegov posao da se za bilo što bori nego da ucjenjuje, njega ta priča ne zanima, boli ga briga o čemu se raspravlja. Moguće je da je rekao Matu da su vijećnička pitanja gubitak vremena i da ih makne na kraj sjednice jer on u njima ionako ne sudjeluje. - rekao je Vlahušić.

- Inače dubrovačka politika je takva da primarno služi da bi bio zastupljen u Vijeću, dobio dio vlasti ili da bi bio protiv svega. To je u gradu ta klasična podjela. I SDP je isti po tom pitanju pa bili su moji koalicijski partneri pa znam, nisu znali što hoće. U nas je sustav takav da je oporba uvijek protiv, a vladajući uvijek za. Primjerice, da gradonačelnik predloži da ćemo zidine pokloniti ne DPDS-u nego nekoj udrugi s Bahama, 11 ljudi bi to izglasalo, da gradonačelnik predloži da će građanima lošijeg imovinskog stanja svaki mjesec davati po 100 kuna, opet bi oporba bila protiv. Nema sadržaja i to je najveći problem lokalne politike. Sad imamo situaciju da je Mato u ovom sazivu spreman prihvaćati moje konkretne prijedloge jer ih drugi ne iznose šute i nemaju konkretnih prijedloga. - rekao je Vlahušić.

Istaknuo je kako vijećnička pitanja kao na Županijskoj skupštini ne treba vremenski ograničiti na trajanje od jednoga sata.

- Ne jer je sat vremena za grad malo jer su nadležnosti grada puno veća nego županije. Vijećnička pitanja su važna i mogu se ograničiti na sat i pol, ali pod uvjetom da su kod postavljanja pitanja jednako zastupljeni opozicija i vladajući.- kazao je nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019