Subota, 21 Listopad 2023 15:23

VLAHUŠIĆU ODRŽANA BUKVICA, POTREBICA: „KAPITAL JE POVEZAO VLAHUŠIĆA I JEDNOM BITNOG, DANAS NEBITNOG KARAMARKA”

Piše:
Predsjednik Grdaskog vijeća Marko Potrebica Predsjednik Grdaskog vijeća Marko Potrebica Foto: Grad Dubrovnik

„Lijepo je prozivati drugoga, ali treba se okrenuti iza sebe i vidjeti što je ostalo, a vama je to teško jer ste ostavili nered i kaos”, tako je gradonačelnik Mato Franković odgovorio svom prethodniku Andru Vlahušiću nakon što je, govoreći o kreditima, Vlahušić rekao kako je Dubrovnik najzaduženiji grad u Hrvatskoj.

Franković je naime dobro posuo po Vlahušiću, a izvadio mu je i brojne kosture iz ormara koji su iza njega ostali, među kojima je i budući putnički terminal u Gružu kojega je Vlahušić, dok je bio gradonačelnik, a u državi na vlasti SDP, gotovo prepustio tursko – francuskom konzorciju.

Pitavši Vlahušića vjeruje li on zaista u ono što govori, Franković je nastavio:

- Ajmo redom, potpuna je neistina da sam imao 100 milijuna kuna, potpuna je neistina. Vi jako dobro znate u kakvom sam stanju preuzeo Grad. Koliko smo postupaka i sporova vodili zbog lošeg vođenja grada. Neki se i danas vode. Sjetite se projekta pročistača koji je, kad sam postao gradonačelnik, trebao biti završen, ali nije bilo ničega osim temeljne ploče, ali zato su bile ekstremno skupe pločice na izvorištu Omble i kupljene ekstremno skupe zavjese. - rekao je Franković, nastavivši nizati Vlahušićeve neuspjehe:

- Znate li kako se vodio postupak izgradnje zgrade Sanitata, kako čitači parkinga nisu radili? Sve vi jako dobro znate, a posebno dobro znate da je Grad Dubrovnik deset dana nakon što sam preuzeo dužnost gradonačelnika stavljen na listu svjetskih gradova koje treba izbjegavati zbog prekomjernog turizma. Sve je to došlo na naplatu, ali ne vama nego meni. Milijun eura za garažu na Ilijinoj glavici posudili ste Ragusa Parkingu, a Sanitat u stečajnom postupku nije ni tražio da se to vrati. Donijeli ste nezakonitu odluku za parking autobusa na Pilama i zato je Sanitat posljednjih šest mjeseci morao autobuserima vratiti 450.000 eura. - kazao je Franković.

Istaknuo je kako je apsolutna neistina da je Dubrovnik najzaduženiji grad u Hrvatskoj.

- Nisam uzeo kredit kojim sam mikroasfaltirao grad radi čega i danas trpimo posljedice. Ja ne bježim od Gradskog vijeća kao što ste vi bježali pa ste za Libertas uzimali minuse po računa da biste gradili hangar u Komolcu i teško oštetili Libertas za više od 15 milijuna kuna dok zaposlenima niste plaćali prekovremeni rad. Mi ne funkcioniramo tako da Upravi Čistoće dižemo plaće. Iza vas je ostao nered i kaos. Napravili ste Ilijinu glavicu za čiji se pothodnik ne može ishodovati uporabna dozvola.- rekao je Franković.

- Borili ste da terminal dobiju Francuzi i Turci. Uvjeravali da je to dobro i potrebno za grad. - kazao je Franković.

U raspravu se uključio i Marko Potrebica.

- Bio sam prvi HDZ-ovac koji se protivio i o tome govorio javno. Kapital ne bira pa se uvezao u liku gradonačelnika Vlahušića koji je s Tomislavom Karamarkom radio brojne pritiske i brojne nemoralne ponude su se nudile i iznimno sam ponosan što na to nismo pristali. - prisjetio se Potrebica.

No, Vlahušić se nije zaustavio pa je rekao kako je to podržavao i Oleg Butković, na što mu je Potrebica uzvratio ogoljavanjem događaja iz tog vremena do kraja.

- Kapital je povezao Vlahušića i jednom bitnog, a danas nebitnoga Tomislava Karamaraka. Radili su se mnogi pritisci, zvonili su mnogi telefoni. Meni ste vi ovdje izravno prijetili i okretali telefon čovjeka koji više nije u HDZ-u. Taj je bio siva eminencija HDZ-a. Žario je i palio, a vi ste uzeli telefon i rekli: „Potrebica, sad će ti narediti”. I onda ste mi pokazivali poruke Tomislava Karamarka. -otkrio je Potrebica, nakon čega se u raspravu uključio i gradonačelnik Franković, otkrivši tko je iz vrha SDP-a također upirao da se Luka proda.

- Zna se tko je bio kum tvrtki koja je trebala dobiti koncesiju za luku. Pokrovitelj i sve što je trebalo, bio je Hajdaš Dončić, ali nije uspio do kraja završiti posao i to nas je spasilo. Da je Hajdaš uspio nas se danas ne bi pitalo koliko će biti kruzera. Model te korporacije bio bi uvođenje taksi. Ništa projekt, nego odmah takse. Dakle, išli ste im pokloniti vreću i rekli „samo je otvorite, pare same ulaze”. - kazao je Franković i dodao:

- Hajdaš je bio taj, a Oleg Butković je zajedno sa mnom i drugim ljudima radio sve da zaustavimo taj štetni projekt. Ambasade su bile uključene, pritisci razni, ali držali smo se kao jedan, da bismo spasili grad jer grad je važan. - prisjetio se Franković.