Utorak, 27 Srpanj 2021 13:26

Vlasnici taksi tvrtke oštetili proračun za 1,2 milijuna kuna

Dubrovačka policija danas je u priopćenju, ne navodeći o kojoj se tvrtki radi, objavila kako je zbog neuplaćivanja zakonskih davanja, odnosno isplate plaća na ruke u jednoj tvrtki koja se bavi taksi prijevoz, nastala šteta za proračun u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

„Dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave dvoje hrvatskih državljana u dobi od 40 i 36 godina sumnjiče se da su, kao odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku, od početka do kraja 2018. godine u radni odnos primili 16 osoba s kojima su sklopili ugovore o radu, većinom na nepuno radno vrijeme. Navedene osobe su u tom razdoblju za trgovačko društvo obavljali poslove taksi prijevoza putnika, za koje usluge su im osumnjičeni dio plaće uplaćivali na tekuće račune i za to uredno obračunavali i plaćali zakonska davanja, dok su dio plaće isplaćivali u gotovini „na ruke“, a koji iznosi su ovisili o visini ostvarene zarade te im na te iznose nisu obračunavali niti uplatili obvezna zakonska davanja.” - priopćenje je policije.

„Isto tako, utvrđeno je kako su za povremeno obavljanje usluga prijevoza putnika angažirali još 26 osoba s kojima nisu sklopili ugovore o radu već su im isplaćivali dogovorenu naknadu koja je ovisila o ostvarenom prihodu od naplaćenih usluga svake osobe pojedinačno. Naknada se isplaćivala u gotovini „na ruke“ i na te iznose nisu obračunavali obvezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno osigurane te porez i prirez. Na opisane načine pričinjena je ukupna materijalna šteta od 1,2 milijuna kuna. Zbog sumnje da su počinili kaznena djela neisplate plaće, povrede prava iz socijalnog osiguranja i utaju poreza i carine, policija je osumnjičene kazneno prijavila nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.” - piše još u priopćenju.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020