Petak, 04 Studeni 2022 19:08

VR ribolov na malim bracima

Piše:

„Vertical jigging“, ribolov okomitim skosavanjem sve je popularnija tehnika lova krupnijih riba jer se može obavljati cijele godine bez prethodnih priprema te zato što je dobrih pozicija za takav više nego za ribolov bilo kojom drugom udičarskom tehnikom. Najbolji ulovi se ostvaruju na bracima, što se more više hladi sve bolje na malim, kakvih je na našem dijelu Jadrana „mali milijun“. Mnoštvo njih je veoma blizu obale, zbog čega su idealni za ribolov u hladnijem, za plovidbu opasnijem dijelu godine.

Poput ostalih, malih brakova ima na svim dubinama, najviše u blizini otoka. Da bi se pronašli najplići, oni do 10 - 12 metara pod površinom, koji će do sredine zime biti dobro napučeni ribama, najčešće je dovoljno pažljivo vizualno pretražiti najbliži kanal ili otočku valu. Za pronalaženje dubljih te za ribolov na njima dobro je, ponekad i neophodno imati dobar, precizan sonar velike rezolucije. Bez njega je ribolov na malim skoro, a na mikro lokacijama nemoguć, pogotovo ako se one nalaze na velikim dubinama. Potreban je i „GPS“ jer je teško zapamtiti poziciji i orijentire, ako ih uopće ima, za mali brak, a kamoli za više njih, jer su oni veoma često grupirani. Osim toga, pomoću elektronike se štedi vrijeme, gorivo, ali i živci.

vertical041122 2

Većina sonara koje koriste naši ribolovci nisu u stanju otkriti male pozicije, posebno na većim dubinama. Zbog toga je riblji fond na njima sačuvan pa su upravo oni i njihova bliža okolina, s obzirom na veličinu, posebno bogati ribom. Radi se o lokacijama površine i od samo jednog metra! To su male kamene nakupine ili usamljene stijene, zidovi ili potopljeni predmeti koje se izdižu tek jedan ili samo pola metar iznad okolnog pustog mekanog dna. Veoma često takvih mjesta ima više u nizu pa kad se pronađe jedna treba provjeriti ima li još koja u blizini.

Na malim brakovima ne može se skosavanjm loviti prepuštanjem plovila struji mora ili vjetru jer prolaz preko mjesta gdje su ribe traje prekratko. Zato se na takvim pozicijama lovi samo iz usidrenog plovila. No, upravo je točno sidrenje, uz pronalaženje, najteži dio lova na malim bracima. A bez preciznog sidrenja nema ni ribolova na njima, bilo kojim načinom udičarenja. Zato treba biti spreman i nekoliko puta pokušati sidriti se, sve dok se to ne izvede najpreciznije. Zbog toga po dolasku u lovnu zonu ne treba žuriti sa spuštanjem sidra nego nekoliko puta preći preko braka, prateći situaciju na sonderu. Osim motorom dobro je preko braka prijeći i plovilom prepuštenim kurentu i vjetru. Pritom treba imati na umu i moguće promjene njihove jačine i smjera tijekom ribolova.

Prije samog spuštanja sidra treba ploviti preko braka u smjeru suprotnom od smjera vjetra ili kurenta. Nakon što spušteno sidro padne, plovilom treba kratko voziti unatrag uz stalno ali lagano puštanje konopa u more, sve dok sidro ne zapne, a konop se nategne. Tada, treba stati pa puštanjem i natezanjem konopa odabrati željenu poziciju plovila.

vertical041122 3

Tijekom ribolova često će se dogoditi da nešto dira mamac, ali se ne ili vrlo rijetko zakvači. To je dobar znak jer se radi o sitnim ribama, a gdje su one tu su i krupnije. Najčešće je to knez ili kanjac. Njihov ulov znači da je pribor spušten nad tvrdo dno. Pauk crnac se kači na mekanim pješčanim zaravnima, a ako se zakačio matulić, barjaktar to je siguran znak da je pribor spušten blizu dubokih rupa i procijepa, gdje ima sarka, škrpine, tabinje...

Ulovljene ribice ne treba izvlačiti i skidati s udice nego ostaviti da svojim pokretima dok se žele oslobodit privlače pozornost krupnih riba. Čak iako se izvuku s velike dubine, treba ih u nju na mamcu vratiti, jer te ribe dobro podnose promjenu tlaka. Osobito matulića, kojeg, nažalost, jede samo kijernja.

Kad će se što loviti osim o mjestu lova, ovisi i o dobu dana kada se lovi. Najbolje je loviti danju jer se tada love svi ribe. Najbolje doba dana za skosavanje je svitanje i sumrak, dok se na dubljim pozicijama može loviti i tijekom cijelog dana.

Važan čimbenik uspjeha su i meteorološke prilike. Najbolji uvjeti ovise o vrsti koja se ili želi loviti. Općenito, najbolje se lovi po oblačnom i vremenu s vjetrovima iz južnog kvadranta. Arbun, pauk, škarpina, kantar, pagar i ostale ribe koje se uglavnom hrane na dnu najbolje se love po mirnom moru, stabilnom vremenu i sunčanom danu. Sarak, ali i ribe koje se hrane dalje od dna poput ukjate širuna ili palamide, najraspoloženije su za ishranu pred nadolazeću oluju, dok pušu vjetrovi, kad je more uzburkano te nebo oblačno.