Srijeda, 09 Lipanj 2021 20:10

Vrijedna knjiga vratila se u Dubrovnik

Knjiga stara gotovo pet stoljeća vratila se u Dubrovnik. Riječ je o knjizi Erazma Roterdamskog s naslovom, De recta Latini Graecique sermonis pronuntiatione: dialogus Ciceronianus eiusdem per eundem emendatus & auctus Erasmus, Desiderius (Ispravan izgovor latiskog i grčkog jezika…) tiskanoj u Veneziji 1531.

Piše: fra Stipe Nosić

Knjiga je pripadala Isusovcima, što otkriva naslovna stranica na kojoj stoji rukom napisano: Coll Rag. Soc Jesu. Knjiga nosi i pečat Kr. Realna gimnazija u Dubrovniku, stara učiteljska biblioteka. (Kr.=Kraljevska) s br. 2341., a poslije je, prema drugom pečatu, pripadala Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik.

Knjigu je, nakon dopisivanja s franjevcima Male braće, Anthony Mortimer prof. emeritus sveučilišta Frieburg iz Švicarske poslao franjevačkom samostanu sa željom da knjiga u njemu i ostane.

Riječ je o vrlo rijetkoj knjizi koja je služila učenicima Dubrovnika, a kako se našla kod švicarskog profesora ni on sam to ne zna. Knjižnica Male braće koja ima 216 inkunabula i više od tisuću knjiga iz 16. stoljeća, takozvanih cinquecentina, ovu knjigu do sada nije imala. Prema katalogu Hrvatske nacionalne knjižnice i skupnom katalogu Crolist čini se da ove knjige do sada nije ni bilo u Hrvatskoj, čime se povećava vrijednost nesebične geste profesora Mortimera.

Knjiga iz Švicarske darovana je knjižnici Male braće u godini u kojoj se slavi 500. obljetnica Judite Marka Marulića, a spada u cinquecentine i samo je deset godina mlađa od Judite, čiji jedini sačuvani primjerak čuva knjižnica Male braće. Erasmova knjiga tiskana je poslije smrti Marka Marulića (1450-1524), ali Marulić je preko biskupa Tome Nigra (Crnića) dobio druge njegove knjige, čitao ih i posebno ih cijenio. U pismu zahvale biskupu Nigru on je Erazma usporedio sa sv. Jeronimom i sa sv. Ambrozijem.

Zanimljivo je da je u istoj godini gosp. advokat Christiano Pambianchi iz Milana darovao samostanu Male braće knjigu Ivana Gundulića, Osman spjevanje viteško, prvo izdanje tiskano 1826. u Dubrovniku (II. volumen), koja je nekad pripadala knjižnici Male braće.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019