Ispiši ovu stranicu
Petak, 05 Srpanj 2019 11:51

Vrijeme je dobrog lova lampuge

Piše:

Nekada rijedak, lampuga je sve brojniji stanovnik i hrvatskog dijela Jadrana, posebice južnog, pa se i našim udičarima sve češće pruža prigoda uživati u lovu te iznimno lijepe i borbene ribe. Najčešće u toplijem dijelu godine i tijekom jeseni, jer je tada ona najaktivnija i najbliže obali. Sada je uglavnom uz vanjske obale otoka, a krajem ljeta će zalaziti i u luke te zatvorene kanale i uvale.

Što je veća, lampuga se zadržava u manje brojnom plovu, dok su one teže od 10 kg uglavnom samice. Prosječna lovna težina u Jadranu joj je oko jednog kilograma. Rijetki su primjerci od jednog metra i četiri kilograma, a još su rjeđi ulovi primjeraka od 10 kg, ali će se i to sigurno ubrzo promijeniti. Naime, u Boki takvi primjerci nisu rijetkost, a lovljeni su i oni teški 16, čak i 20 kg.

Lampuga se pretežito hrani iglicama, vrnutima, plavicama, širunima, sarđelama, manjim polandama i drugim ribama gornjih slojeva mora, ali i glavonošcima, osobito lignjama. Zbog takve ishrane se uglavnom zadržava između površine i 10, najviše 30 metara dubine, nad svim vrstama dna.

Zbog načina ishrane, lampuga se najbolje love povlačenjem mamca. Najčešće se to radi pendulom, ali je sve više naših ribolovaca koji je love bacanjem i povlačenjem mamca s obale, odnosno mirujućeg ili plovila prepuštenog morskoj struji. Sve više je i onih koji je love „drifting“, tehnikom puštanja mamca u kurenat s usidrenog ili plutajućeg plovila.

Iako se kod nas pretežito love primjerci do 5 kg težine, na lampugu je najbolje krenuti s priborom klase 8 do 12 Lb. Tako jaka oprema potrebna je zbog velike brzine kojom lampuga napada mamac, ali i zbog njene iznimne snage te borbenosti. Osim toga, tom se opremom mogu savladati i druge krupne ribe koje se love na istim pozicijama i istim mamcima.
lampuga0507 1Za većinu načina lova na lampuge, najprikladniji je kratki pendulaški štap, dužine 2,1 do 2,4 m te akcije vrhom (A) ili prvom trećinom (B). On mora imati težinu bacanja 100 do 200 grama. Na njega se može postaviti najteža stacionarna rola, obvezno metalna i visokokvalitetna ili multiplikator najniže ili srednje klase. Na rolu se može namotavala najlonska struna promjera 0,25 do 0,30 mm, obvezno najbolje kvalitete.

Još bolje je koristiti „PE“ višenitku nosivosti 8 do 12 Lb, ali samo ako je rola montirana na sporiji, štap akcije B. Zbog opasnih zubi lampuge, debelu najlonsku strunu dobro je upotrijebiti za završnjak, koga je najbolje izraditi samo od jednog komada - predveza. Između osnovne strune i završnjaka obvezno treba postaviti kvalitetnu vrtilicu koja će spriječiti prenošene uvratanja. Lovi li se, pak, povlačenjem s mjesta, najprikladniji je „spinning“ pribor.

Lampuga ima tvrdu usnu šupljinu i snažne čeljusti. Zubi, sitni, oštri i stožasti, su joj poredani samo u jednom redu pa udice za njih teško zapinju. Takvom izgledu i konstrukciji usne šupljine najprimjerenije su udice oblika „Kirby“ i „0'shaughnessy“ te za lov živim ribicama „Live bait“. Najbolje je rabiti one širine luka 14 do 16 mm., ali se bez problema mogu koristiti i šire.

Od prijeko potrebnog pribora za uspješan lov na lampuge obvezno treba imati i prihvatnicu, najbolje kuku. Bez nje je skoro nemoguće na suho izvući tu borbenu ribu.

Agresivna i proždrljiva lampuga neoprezno nasrće na sve što se kreće ili miruje u moru, a nalikuje na njenu hranu. Zato izbor mamca kojim će se loviti najviše ovisi o tehnici lova i dostupnosti mamaca. Pendulom se najčešće lovi varalicama. Dobar učinak daju i one slabih vibracija. Ipak, najradije napadaju varalice uske forme, posebice one koje i bojom oponašaju iglice, vrnute i cipole, njihovu omiljenu hranu. Rabiti se mogu teturavci, najbolje izdržljiviji, oni od tvrde plastike. Iznimno su učinkoviti i pljuskavci, varalice koja skaču i pljuskaju po površini, poput poletuše, lampugi najmilije hrane. Po površini skaču i varalice oblika glavonošca, s metalnom glavom i tijelom od brojnih traka mekane plastike.

Od prirodnih mamaca za lov lampuge potezanjem iz plovila najbolje je rabiti iglicu. Koristiti se može i cipol, plavica te manja palanda. Uz lignje, te su ribe, najprimjerenije i za lov puštanjem u struju mora.

U lovu kapitalnih lampuga najkrupniji su mamci dužine do 18 cm, ali je u našim vodama najbolje loviti onima dugim 12 do 14 cm. Prednost treba dati mamcima na kojima prevladava žuta te višebojne, življe nijanse. Učinkovitost im se dodatno poboljšava ako imaju metalni odsjaj.

Brzina povlačenja mamca ovisi o njegovoj vrsti. Prirodne, posebice žive, treba vući sporo, da bi što duže živjeli i „radili“, i tako još više privlačili progonitelje. Ako se, pak, poteže varalica, ona se mora kretati relativno brzo, barem 4 do 6 čvorova. Ukoliko plovna karakteristika varalice to dopušta, dobro ju je potezati velikom brzinom, čak i 8 do 9 čvorova.

Penduližat je najbolje s više pribora. Mamac na penduli postavljenoj po sredini krme najbolje je pustiti 15 do 25 metara, a bočne oko 30 metara iza plovila. Mamac ne treba zaroniti dublje od 2 m.

Velika snaga i borbenost, a prije svega iskakanje lampuge iz mora, pružaju ribolovcu nezaboravni sportski doživljaj, čak i kad su u pitanju prosječni krupni primjerci. Lampuga se na udici ponaša krajnje nepredvidivo, što od ribolovca zahtjeva dobru dozu koncentracije, kako bi se pribor stalno držao zategnutim, posebice kad riba iskoči u pravcu plovila. Tada treba brzo namotavati višak strune, da riba ne bi spala s udice, jer se ona vrlo rijetko zabode u plijen. Da bi se koliko-toliko zabola, kontrirati treba što prije i snažnije. Poslije toga treba se reagirati brzo, ali ne i brzopleto. Stalno treba zamarati plijen s dobro, ali nikako ne s maksimalno pritegnutom kočnicom role. Lampugu treba izvlačiti što prije, čim se dobro izmori. Zatim u more treba što prije ponovo spustiti pribor kako bi se ulovile i druge iz jata, koje ni grčevita borba ulovljenih neće spriječiti da i dalje napadaju mamce.

U završnoj fazi borbe, kad se riba nađe u blizini plovila, treba biti osobito oprezan, jer će se riba zadnjim snagama pokušati osloboditi udice, što se često događa kad se pokuša izvaditi nedovoljno izmorena lampuga. Da s bacakanjem ne bi nastavila i u plovilu treba je odmah ubaciti u jaceru koju valja čvrsto zatvoriti ili prekriti velikim mokrim ručnikom.