Petak, 29 Ožujak 2024 19:41

VRTLAR ULJEPŠAVA JAVNE POVRŠINE, A PRIPREMA SE I PROJEKT SADNJE DRVOREDA; GRADONAČELNIK SE SASTAO S UGOSTITELJIMA; VK NEPTUN ĆE DOBITI NOVI HANGAR

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ S UGOSTITELJIMA O PRIPREMAMA ZA TURISTIČKU SEZONU

Pripreme za nadolazeću turističku sezonu bile su tema sastanka gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića s predstavnicima ugostitelja s područja stare gradske jezgre i kontaktne zone.

Gradonačelnik je uvodno uputio čestitke ugostiteljima na uspješnoj prošlogodišnjoj turističkoj sezoni, koja je našem gradu donijela višestruka međunarodna i nacionalna priznanja potvrđujući opredijeljenost Dubrovnika održivom i odgovornom upravljanju, a čemu su i oni doprinijeli.

Govoreći o upravljanju javnim površinama te unatoč činjenici da moratorij na javne površine ističe krajem godine, gradonačelnik je poručio kako prostora za uvođenje dodatnih površina za ugostiteljske sadržaje u povijesnoj jezgri nema ni u budućnosti.

ugostitelji tjedni290324 min

Naglasio je kako se opskrba povijesne jezgre, sukladno aktima Grada, može obavljati jedino elektrovučnom vozilima i uz valjanu koncesiju te kako jedinu koncesiju za tu djelatnost trenutno ima komunalna tvrtka Sanitat. Ponovio je kako je strogo zabranjena uporaba viličara, a sukladno zahtjevima građana.

Činjenicu da se od 17 prijava za remećenje javnog reda i mira na području povijesne jezgre u prošloj godini, samo jedna prijava odnosila na glasnu glazbu, ocijenio je kao rezultat suradnje te istaknuo kako u partnerstvu treba nastaviti i dalje.

Kako se u svjetlu dolaska avio prijevoznika Ryanair na tržište Dubrovnika otvaraju mogućnosti za produljenje sezone važno je osigurati i rad ugostiteljskih objekta tijekom zimskih mjeseci, a obaveze za rad od studenog od sredine ožujka regulirat će se novim ugovorima. Poručio je da će i kod novih ugovora voditi računa o njihovoj dugoročnosti kako bi se ugostiteljima pružila sigurnost ulaganja u unapređenje poslovanja što je svima u interesu.

Predstavnici ugostitelja iznijeli su svoje primjedbe i prijedloge za poboljšanje uvjeta rada, posebice što se tiče opskrbe, održavanja čistoće i slično.

Kao i prethodne godine, osim nadzora razine buke, komunalno redarstvo provodit će i pojačan nadzor korištenja javnih površina i pridržavanja zakupaca ugovora o zakupu javne površine.

GRAD DUBROVNIK UMIROVLJENICIMA ISPLATIO USKRSNICE

Grad Dubrovnik isplatio je ovaj mjesec ukupno 20.400 eura dubrovačkim umirovljenicima kao dodatak na mirovine uoči Uskrsa. Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Grada Dubrovnika i Mjerama socijalnog programa za 2024. dodatak je isplaćen za 455 korisnika, koji sa svim dodatcima imaju mjesečna primanja u rasponu od 265,58 do 331,81 eura.

Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi, Grad Dubrovnik umirovljenicima koji primaju mirovine od 265,58 do 291,99 eura dva puta godišnje (Uskrs i Božić) isplaćuje iznos od 53,09 eura, a onim umirovljenicima čije mirovine iznose od 292,12 do 331,81 eura isplaćuje se 39,82 eura. Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Dubrovnika iz 2022. godine povećan je iznos ovog dodatka, kao i cenzus za njegovo ostvarivanje.

USKORO REKONSTRUKCIJA PROSTORA VESLAČKOG KLUBA NEPTUN

Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji prostora Veslačkog kluba Neptun na Orsanu potpisan je uz nazočnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića.

Predsjednik Veslačkog kluba Neptun Marko Potrebica potpisao je ugovor s izvođačem Texo Molior d.o.o. i direktorom Antonijom Deranjom. Ugovor za izvođenje radova vrijedan je 793.381,44 eura bez PDV-a, odnosno 991.726,80 eura s PDV-om, a planirani rok završetka izvođenja radova je unutar 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

- Danas je povijesni dan za Veslački klub Neptun, danas nakon 50 godina krećemo s ispunjavanjem sna svih Neptunašica i Neptunaša. - poručio je predsjednik kluba Potrebica.

Gradonačelnik Franković se osvrnuo na ulaganja Grada Dubrovnika u sportsku infrastrukturu.

- Ključni dokument koji je Grad Dubrovnik napravio je Strategija razvoja sporta i desetogodišnji plan koji smo tada izglasali i usvojili. Mi se njega u potpunosti držimo. Ulaganja u dubrovački sport, bilo putem Dubrovačkog saveza športova ili direktno od strane Grada Dubrovnika, su nikad veća u posljednjih 20 i više godina. Brojnu sportsku infrastrukturu smo u posljednjih šest godina napravili, počevši od judo dvorane u Mokošici do nogometnog terena u Gospinom polju, sportske dvorane OŠ Montovjerna, obnove sportske dvorane u OŠ Lapad i OŠ Centar. Svim tim dvoranama se koriste i dubrovački sportski klubovi u terminima izvan školskih aktivnosti. Uz ovu značajnu investiciji kojoj danas svjedočimo, Grad Dubrovnik je značajnim sredstvima prije nekoliko godina sufinancirao izgradnju hangara Jedriličarskog kluba Orsan. Izgrađena je dvorana za borilačke sportove Gospinom polju, a osigurali smo i sredstva za novi nogometni teren koji će služiti za U12 natjecanja te pored njega i teren koji će služiti za košarku i badminton. - istaknuo je dubrovački gradonačelnik.

Inače, osigurana su sva potrebna sredstva za izgradnju prvog boćarskog doma Đuro Miletić, za što će se uskoro raspisati natječaj. Pripremljena je cjelokupna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola za multifunkcionalnu sportsku dvoranu u Gospinom polju. Ne manje bitna je i energetska obnova postojeće sportske dvorane. Projekt vrijedan 25 milijuna kuna, koji osim izrade nove fasade te novih otvora i zatvora, obuhvaća i klimatizaciju cijele sportske dvorane, prijavljen je na natječaj za sufinanciranje. Dosta toga je spremno za financiranje ili sufinanciranje iz europskih sredstava, poput građevinske dozvole za natkrivenu tenisku dvoranu u Lapadu i građevinske dozvole za sportsku dvoranu Orašac.

- Prijavili smo se i na novi natječaj koji je raspisalo resorno Ministarstvo vezano za sufinanciranje izgradnje sportske infrastrukture. Prijavili smo atletsku stazu jer znamo da je postojeća nedostatna. Izradili smo rješenje potpuno nove atletske staze na istoj lokaciji stadiona u Lapadu gdje ćemo riješiti i pitanje oborinske odvodnje. - najavio je gradonačelnik Franković.

Radovi na izgradnji hangara i klupskih prostora Veslačkog kluba Neptun označavaju nastavak ulaganja u sportsku infrastrukturu. U proračunu Grada Dubrovnika za 2024. izdvojena su dodatna sredstva za javne potrebe u sportu koja su veća za 48,70 posto u odnosu na prethodnu godinu.

PREDSTAVLJEN PROJEKT SADNJE NOVIH DRVOREDA U GRUŽU I LAPADU

Predstavljen je projekti sadnje novih drvoreda na području Gruža i Lapada za koje su Gradu Dubrovniku odobrena bespovratna sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 552.000,00 eura.

Sadit će se odrasla stabla autohtonih i drugih vrsta stabala koje se uklapaju u ovo podneblje, velike lisne mase koja su pogodna za urbane sredine, doprinose filtraciji zraka i potiču smanjenje temperature. Uz prometnicu u Ulici kralja Tomislava planirana je sadnja novog drvoreda u koridoru od oko 200 metara spajajući tako ulaz u pješačku zonu Lapada s nogometnim stadionom. U Gružu će se novi drvoredi formirati uz Obalu Stjepana Radića i Obalu pape Ivana Pavla II.

drvoredi 290324 min

- Nakon iznimno uspješne akcije pošumljavanja Žarkovice, nastavljamo s idejom ozelenjivanja grada. Riječ je o dva projekta, od kojih je prvi u Gružu gdje se događa potpuna vizualna transformacija, a drugi je u Lapadu, gdje će doći do promjene fonda stabala koja su u lošem stanju.- kazao je gradonačelnik Mato Franković, dodavši kako je planirao da se s radovima krene na jesen kako bi sve bilo spremno do proljeća iduće godine. Naglasio je kako se sade odrasla stabla, osim česvina koje su nešto manje, što će doprinijeti promjeni vizura odmah po završetku projekta.

Krajobrazna arhitektica Mia Erak iz studija Landa kazala je kako je sadnja u Gružu podijeljena na tri cjeline. Od Solske baze do rive u Gružu, uz postojeću vegetaciju česvine i bora, posadit će se drvored česvine. Ispred parka Luja Šoletića i na području pristaništa sadit će se listopadno stablo gledičije, pogodno za urbane krajolike. Od place do robne kuće Minčeta posadit će se stabla palme Washingtonia.

Projekt sadnje u Ulici kralja Tomislava počinje od stadiona i proteže se do pošte Lapad, uključujući trg oko pošte gdje će biti posađena 33 stabla brijesta, pogodnog za urbane uvjete. Uz prometnicu se uređuje zelena površina, radi se zaštitna živica i sade ukrasne trajnice, mijenja se nogostup, postavljaju betonski opločnici i nova urbana oprema na trgu ispred pošte Lapad.

Sadnja novih drvoreda u skladu je s projektima ulaganja u zelenu infrastrukturu koje već provodi Grad Dubrovnik. Inače, u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja uključeno je uređenje Parka Gradac te uređenje parka u Pilama i prostora ispod platane na Brsaljama.

Za projekt „Drvored Bulevar“ Gradu Dubrovniku odobrena su bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu do 276.500,00 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 345.625,00 eura. Za projekt „Drvored Gruž“ Fond je Gradu odobrio bespovratna sredstva najviše u iznosu do 275.500,00 eura, što čini 80% ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 344.375,00 eura. Sredstva su odobrena u okviru Javnog poziva Fonda za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina.

VRTLAR U PROLJETNOJ AKCIJI UREĐENJA JAVNIH POVRŠINA

Nakon pošumljavanja Žarkovice, djelatnici društva Vrtlar Dubrovnik d.o.o. proveli su prvu fazu sadnje sezonskog cvijeća na javnim zelenim površinama na gradskom području.

Na zelenim površinama kod Doma zdravlja, na Pilama, Iza Grada, u parku u Pilama, parku kod Atlant centra, na Solskoj bazi, u parku Luja Šoletića i na Šetalištu kralja Zvonimira posađeno je oko 4000 sadnica karanfila i anemone.

vrtlar tjednmi290324 min

Na pojedinim lokacijama počeli su cvjetati i tulipani. Naime, početkom godine na različitim mjestima po gradu posađeno je oko 4 500 komada lukovica tulipana. Također je zasađeno 15 novih stabala košćele i murve.

Druga faza sadnje sezonskog cvijeća, koja je planirana polovicom travnja, obuhvatit će ostale lokacije poput parka ispod tvrđave Revelin, Park grada Bad Homburga, parka u ulici Žrtava s Dakse, petlju na Ilijinoj glavici, zelene i parkovne površine u Mokošici, u Zatonu te druge. Posadit će se 6 500 komada velike begonije, vodenike, ivančice i drugih vrsti cvijeća i ukrasnog bilja.

Također, do kraja travnja predviđeno je provesti i rekonstrukcije pojedinih zelenih površina poput površina kod robne kuće Minčeta, dijela Parka grada Bad Homburga, na Pošti Lapad - uz križanje Ulice Miljenka Bratoša i Ulice kneza Domagoja i drugdje.

Sadržaj Grada Dubrovnika