Utorak, 28 Prosinac 2021 00:51

Za izgradnju CGO Lučino razdolje pronađeno rješenje za razliku u cijeni od prve procjene

Piše:
Budući Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje Budući Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje Ilustracija DNŽ

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fond za za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će razliku sredstava za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje u odnosu na prvobitnu procjenu iz Studije izvodljivosti, zaključak je sastanka župana Nikole Dobroslavića i direktora Agencije za gospodarenje otpadom Dubrovačko - neretvanske županije Josipa Bačića s ministrom Tomislavom Ćorićem u Zagrebu.

U godini na izmaku, posebno u vrijeme lokalnih izbora, vodile su se polemike o izgradnji Centra za gospodarenje otpadom na Lučinu razdolju. Oporba je tražila novo trasiranje kako bi se pokazalo kakav je utjecaj podzemnih voda iz tog Centra na Malostonski zaljev. Tražili su i novu lokaciju za njegovu izgradnju te zamjerali aktualnoj vlasti sporost u realizaciji tog projekta.

Župan Dubrovačko – neretvanske županije pojasnio je u kojoj je fazi taj projekt.

- Prvo mora reći da smo nedavno bili svjedoci jednog potpuno promašenog istupa u medijima o tome da se oko županijskog Centra za gospodarenje otpadom nešto skriva i taj se autor naslađivao tome što smo mi radili ponovljeni natječaj, dakle potpuno krivo, izvrnuto i izopačeno razmišljanje. - rekao je Dobroslavić te objasnio zašto je ponovljen natječaj za izgradnju CGO Lučino razdolje.

- Imali smo procjenu stručnjaka da se taj projekt može izvesti za 260 milijuna kuna. Imali smo prvi natječaj na kojem smo dobili dvostruko veće ponude, od 520 milijuna kuna i zajedno s Ministarstvom gospodarstva smo donijeli jedini mogući zaključak da je to nerealna cijena i pokušaj ekstra zarade od strane ponuđača. Nismo to prihvatili i poništili smo natječaj i potvrdilo se da smo bili u pravu. Na novom natječaju smo dobili nižu ponudu nego na prvom natječaju i kako se to onda moglo prokomentirati da se nešto skriva i da je to nešto loše. To je odlično, to potvrđuje da smo bili u pravu i da smo spriječili tu ekstra dobit koja se bila planirala. Može dakako još biti problema, može se dogoditi da ponuđači odustanu ili nešto slično, ipak potvrdilo se da smo bili u pravu i umjesto da nas se pohvali, izvode se neki besmisleni zaključci. - rekao je Dobroslavić.

Inače, prema navodima iz Županije dubrovačko – neretvanske nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, najniža ponuda sada iznosi čak 167 milijuna kuna manje od najniže ponude iz prvog postupka.

- Ponovljeni natječaj je završen i evaluiraju se ponude. Dakle, niže su nego u prvom natječaju i slijedi odabir izvođača. - rekao je župan dubrovačko - neretvanski Nikola Dobroslavić.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019