Srijeda, 23 Lipanj 2021 17:59

Zakomplicirao se izbor potpredsjednika Županijske skupštine; Orlić predsjednica

Piše:

Izborom Terezine Orlić iz DDS -a za predsjednicu, konstituirana je Županijska skupština Dubrovačko – neretvanske županije. Orlić je podržana s 29 glasova, dok je osam vijećnika Mosta prilikom izbora predsjednice bilo suzdržano, a zbog čega nije samo zaiskrilio između HDZ -a i Mosta već se zakomplicirao izbor potpredsjednika Skupštine kojeg predlaže oporba.

Nakon što su vijećnici Mosta prilikom izbora Terezine Orlić za predsjednicu Skupštine ostali suzdržani, Teo Andrić je ispred HDZ -a istaknuo kako ponašanje Mosta nije korektno.

- Izbori su završili, karte su promiješane, a oni koji su se kleli da će bit konstruktivni, koliko čujem, bili su neki međustranački razgovori i zamjeram kolegama iz Mosta što su danas ostali suzdržani. Ako smo se bili dogovorili kako ćemo odradit sjednicu, mislim da nije u redu od vas što ste danas ostali suzdržani. - kazao je Andrić.

Pero Jerković iz Most, kojega je oporba predložila za drugog potpredsjednika Skupštine, podsjetivši kako je Orlić rekla da želi drukčije voditi Skupštinu, kazao je kako inicijativom koje je potpisalo 15 vijećnika, traže hitnu sjednicu Skupštine o osnivanju rehabilitacijskog centra za osobe s teškoćama u razvoju.

Ivo Karamatić (SDP), kojeg u Skupštini dugo nije bilo, rekao je kako se način rada i vođenja sjednice promijenio na gore.

Potom je župan Nikola Dobroslavić kazao kako su na sastanku svih stranaka koje su ušle u Skupštinu dogovoreno da većina, koju čine HDZ i DDS predloži predsjednicu Skupštine, s čime su se i ostali klubovi usuglasili.

- Predloženo je da prvog potpredsjednika predloži većina, a drugog oporba, važno je to reći radi digniteta Skupštine. Skupljeni su potpisi za Pera Jerkovića (Most) kojega je predložila oporba i objasnite kako će biti izabran, mislite da će ga izabrati većina HDZ -a i DDS -a? Most radi umjetnu diverziju što je vrlo nekorektno. - rekao je Dobroslavić.

Naime, Odbor za izbor i imenovanja jednoglasno je podržao Nikšu Sentića i Pera Jerkovića kao kandidate za potpredsjednike Skupštine. Kako HDZ nije htio podržati Jerkovića jer je Most prilikom izbora Terezine Orlić ostao suzdržan, Teo Andrić zatražio je stanku. Nakon stanke kazao je kako je očekivao svečanu sjednicu na kojoj će vijećnici svojim postupcima biračima pokazati da im mogu vjerovati.

- Svi mi ovdje trebali bismo steći povjerenje birača, a kako ćemo ga steći ako se ne možemo između sebe dogovoriti. Očekivao sam svečanu lijepu Skupštinu, pružio sam ruku mnogima iz prošlog saziva jer drago mi vas je bilo vidjeti, ali strašno je ovo nepovjerenje, ovo me povrijedilo i šokiralo. - rekao je Andrić.

- Skupljali ste potpise i u nas je došla lista na kojoj su Jerkoviću falila dva potpisa i ja sam se potpisao. Ako smo rekli „dogovorite se, podržat ćemo” te mi vama dali prijedlog, očekivali smo da ćete ga i podržati. Ne moramo se u svemu slagati i naravno da ćemo imati svaka tri mjeseca ili češće sjednicu, naravno da ćemo se prepirati, ali kako bi izabrali ono što je najbolje. Ako nema povjerenja na početku, loše smo startali. Klub HDZ -a i DDS -a će ostati suzdržan prilikom glasanja za Pera Jerkovića. - rekao je Andrić.

Nakon nove stanke za potpredsjednicu Skupštine iz redova oporbe predložena je Fani Favro Bukvić (SDP) pa su ona i Nikša Sentić (HDZ) kao prvi potpredsjednik iz redova vladajućih izabrani jednoglasno.

Župan Nikola Dobroslavić potom je kazao kako očekuje da će u radu Skupštine vijećnici biti konstruktivni u bitki za dobrobit Županije.

- Očekujem konstruktivne rasprave i podržavanje svih prijedloga koji su dobri. Mi jesmo s DDS -om dogovorili postizbornu suradnju, no time ne isključujemo bilo koga u Skupštini i sve što je dobro i kvalitetno je dobrodošlo. - rekao je Dobroslavić.

Inače, nakon što je izabrana za predsjednicu Županijske skupštine Terezina Orlić kazala je kako joj je čast i velika odgovornost biti na čelu Županijske skupštine.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020