Ponedjeljak, 17 Lipanj 2024 13:41

ZAPOČINJE NOVO IZDANJE FESTIVALA TINO PATTIERA

Međunarodni festival opernih arija Tino Pattiera ponovno će u Gradu okupiti brojne operne pjevače te oživiti sjećanje na slavnog cavtatskog tenora i veliko ime svjetskih europskih kuća prve polovice 20. stoljeća. Nakon male pauze, Dubrovački simfonijski orkestar ponovno organizira festival koji nosi ime po neponovljivom Tinu Pattieri, te svojim sugrađanima i gostima priređuje tri vrhunska koncerta na kojima će imati priliku čuti neke od najljepših opernih arija svih vremena. Festival se održava od 19. do 27. lipnja u Kneževu dvoru.

Umjetnička voditeljica festivala i dirigentica na dva koncerta je maestra Samra Gulamović, rezidencijalna dirigentica Sarajevske filharmonije, a otvara festival koncertom filmske glazbe koji nosi naziv „Zvjezdana kutija“. Kao solisti će nastupiti sopranistica Valentina Elizabeta Šilje i tenor Tomislav Jukić te pijanistica Naira Asatryan koja će, između ostalog, premijerno izvesti „Varšavski koncert“ Thomasa Addinsella. Maestra Gulamović ističe kako je filmska glazba fantastičan medij za promociju klasične glazbe te kako skladbe Mozarta, Bellinija, Rahmanjinova i Beethovena daju zvučne kulise bez koje bi mnogi veliki filmovi bili manjkavi.

Drugi koncert održat će se 25. lipnja te nosi naziv „Puccini za sva vremena“. Riječ je o recitalu na kojem će solisti: sopranistice Nikolina Pinko-Behrends i Sara Žuvela, mezzosopranistica Joanna Dobrakowska, tenor Roko Radovan i bariton Georg Lehner uz pijanisticu Stefani Grbić izvesti arije vječnih Puccinijevih opera kao što su „Tosca“, „Madama Butterfly“, „La Bohème“, „Djevojka sa zapada“ i „Manon Lescaut“.

Posljednji koncert festivala je u četvrtak, 27. lipnja te nosi nostalgični naslov „Bilo jednom u svijetu opere“. Nastupit će sopranistice Nikolina Pinko Behrends, Petra Radulović i Valentina Elizabeta Šilje, mezzosopranistice Joanna Dobrakowska i Laura Hladilo Kocković, tenor Tomislav Jukić, bariton Georg Lehner i bas Sava Vemić te će publiku zajedno s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom provesti kroz arije velikih skladatelja koje govore o nadama, ljubavi, pobjedi i razočarenju.

Međunarodni festival opernih arija Tino Pattiera organizira Dubrovački simfonijski orkestar uz podršku Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Ulaznice za koncert su dostupne u uredu DSO-a (Slanica), u Luži, agenciji Perla Adriatica i online u sustavu ulaznice.hr, a građani na blagajni DSO-a ostvaruju popust od 30% kao i niz drugih pogodnosti o kojima se mogu informirati na broj 091 613 7314.

RRD