Subota, 14 Svibanj 2022 19:46

Zašto stoje i kad će biti nastavljeni radovi na Lapadskoj obali, pojasnio je gradonačelnik Franković

Piše:
Zašto stoje i kad će biti nastavljeni radovi na Lapadskoj obali, pojasnio je gradonačelnik Franković Foto: Grad Dubrovnik

Netom što su uoči kampanje započeli, zaustavljeni su radovi na rekonstrukciji Lapadske obale. No radovi ne stoje zbog odluke Upravnog suda u Splitu. Zaustavila ih je cijena čelika koja je u međuvremenu znatno porasla pa se tražilo novo rješenje za pilote, odnosno tehniku njihove izgradnje, kazao je gradonačelnik Mato Franković te nastavak radova na Lapadskoj obali najavio nakon Velike Gospe.

- Grad ima pravomoćnu građevinsku dozvolu, valjanu i legitimnu, ali problemi su na lapadskoj obali išli u dva smjera. Prvi je odluka Upravnog suda u Splitu da se donese privremena zabrana izvođenja radova na trećoj i četvrtoj fazi rekonstrukcije jer taj sud razmatra jesu li Pašalić i njegova tvrtka trebali biti stranka u postupku. Mi smo se na rješenje suda žalili i resorno Ministarstvo kaže da Pašalić nije stranka u postupku jer se radi o koncesionaru, a ne vlasništvu nad pomorskim dobrom, a vlasnik je država koja je dala suglasnost na projekt rekonstrukcije Lapadske obale. Mi smo tražili i nadzor nad radom to suda i suca koji je donio jednu takvu neuobičajenu odluku. - rekao je Franković.

No radovi na Lapadskoj obali ne stoje zbog privremene sudske zabrane već zbog cijene čelika koja je u međuvremenu naglo porasla.

- Na tržištu se pojavio nesrazmjer cijena materijala u odnosu na vrijednost projekta. Cijene čelika su porasla pet puta u odnosu na ponudu koju je izvođač radova ponudio i mi smo dobili prije 10 dana dopis u kojem HGK upozorava na moguće probleme u nadolazećem razdoblju, posebno po pitanju projekata financiranih europskim sredstvima. Razmatrali smo mogućnost korekcije promjene metode gradnje i lakših tehničkih rješenja pa smo dogovorili promjenu tehnike gradnje pilota, odnosno da ne idemo s rješenjem koje zahtjeva ugradnju čelika. Tražili smo stručno mišljenje nadzora i projektanta, išli smo i prema središnjoj Agenciji za financiranje i ugovaranje projekata i i Agencija je prihvatila izmjenu tehnologije pa će izrada prvih pilota započeti već nakon Velike Gospe. - kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Od tada je Grad Dubrovnik završio dio pilota, počela je i izgradnja obalnog zida, ali u međuvremenu radovi na bušenju pilota opet su stali. Naime, na gradilištu ima tehničkih problema, no gradonačelnik Mato Franković ističe kako će radovi na najvećem infrastrukturnom projektu koji se u Dubrovniku izvodi u posljednjih 40 godina biti okončani sukladno planu, odnosno do studenoga 2023.

- Imamo problema jer se stroj za bušenje pilota pokvario i trebalo ga je popravljati. Inače, pobijeno je oko 80 posto pilota. Novi stroj dolazi 25. svibnja i tada će u roku od 15 -tak biti pobijeni i ostali piloti. - kazao je Franković, dodavši kako je problema bilo s postavljanjem betonske zavjese, ali i s konzervatorima.

- Postavlja se prva betonska zavjesa i to je uzrokovalo tehničke probleme. Konzervatori su davanje suglasnosti uvjetovali da ne smije biti čvrsti obalni zid jer je na tom području mulj pa bi se zamutio gruški akvatorij, Tražili su da se postavljaju velike betonske zavjese, što je tehnici bio izazov i očekivalo se da će zavjesa samo utonuti u mulj i sve riješeno. No, u praksi se to nije tako nije pokazalo  i zavjesa koja je postavljena, zapela je na početku mulja, ali je projektant pronašao rješenje u vidu zavjese s manjim dimenzijama i kreće s njihovim postavljanjem. - rekao je Franković, dodavši kako će radovi biti gotovi sukladno planu.

- Krajnji rok završetka radova ničim nije ugrožen i bit će završeni u studenom 2023.- najavio je gradonačelnik.

Otkrio je i na kojem će dijelu Lapadske obale biti osigurano 20 parkirnih mjesta za potrebe marine.

- Parking se nalazi unutar koncesijskog područja marine, negdje nasuprot Kazbeka na kojem se nisu trebala nalaziti parkirna mjesta za stanovnike Lapadske obale i vjerujem da ćemo uskoro održati javnu prezentaciju pa će se vidjeti kako će to izgledati, a kako bi građani koji stanuju u tom dijelu grada imali priliku vidjeti da ničim nismo iznevjerili njihove interese već smo u suradnji s resornim Ministarstvom postigli kompomisno rješenje.- rekao je gradonačelnik Mato Franković.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019