Subota, 13 Siječanj 2024 18:35

ZBOG PLOČE U MORINJU OTKAZAN SUSRET HRVATSKOG I CRNOGORSKOG MINISTRA OBRANE

Ivan Anušić / ploča u Morinju Ivan Anušić / ploča u Morinju Foto: Damir Krajač / CROPIX; ilustracija dpp

Ministar obrane Republike Hrvatske Ivan Anušić otkazao je za subotu predviđeni sastanak s crnogorskim kolegom Draganom Krapovićem, neslužbeno doznaje Hina iz Ministarstva obrane, dok podgorički radio AntenaM piše da je sastanak otkazan zbog Krapovićevih javno izrečenih stavova o postavljenoj spomen ploči u logoru Morinj te pitanju vlasništva broda "Jadran". Anušić boravi u Crnoj Gori zbog proslave Dana hrvatskog naroda, prenosi danas Južni.

Tijekom posjeta, kako saznaje crnogorski radio AntenaM, Anušić se u Podgorici trebao sresti i s ministrom obrane Crne Gore Draganom Krapovićem, ali taj je sastanak otkazan.

Krapović je, podsjeća taj podgorički radio, nedavno kazao da je napravljena greška kada je postavljena ploča u nekadašnjem logoru Morinj, te da natpis, na kojem između ostalog piše da su događanja u tom logoru “posljedice velikosrpske agresije”, ne odgovara činjenicama. Krapović je rekao da ono što se dogodilo u logoru Morinj nije posljedica velikosrpske agresije, nego rata u bivšoj Jugoslaviji, te da bi ploču trebalo zamijeniti. Povodom izjave Krapovića, reagirao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji je rekao da ''bez suočavanja s nedavnom prošlošću, Crna Gora ne može postati ravnopravna članica Europske unije, ni biti vjerodostojni NATO saveznik''. Grlić Radman je podvukao da će svaki budući pokušaj uklanjanja ploče u Morinju, smatrati povredom sjećanja na žrtve hrvatskih građana i dostojanstvo Hrvatske.

Krapović je također u jednom intervjuu poručio da crnogorska vlada nije spremna pregovarati o vlasništvu školskog broda „Jadran“, te da Hrvatska nema pravo tražiti ga.

Južni