Subota, 22 Lipanj 2024 18:07

ZBOG SAHARSKOG PIJESKA NA ŠIREM DUBROVAČKOM PODRUČJU IZMJERENA LOŠA KVALITETA ZRAKA

Saharski pijesak nakon kiše taloži se na automobilima Saharski pijesak nakon kiše taloži se na automobilima Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Širom Hrvatske u subotu je pod utjecajem saharske prašine zabilježena loša i vrlo loša kvaliteta zraka, pokazuje trenutno stanje kvalitete zraka koje objavljuje portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj.

Zrak loše kvalitete u subotu poslijepodne izmjeren je i na širem području Dubrovnika, odnosno na postaji u Zračnoj luci Dubrovnik. Za drugu mjernu postaju u Dubrovačko - neretavsnkoj županiji, koja se nalazi u Opuzenu, trenutno nema podataka.

Na lošu kvalitetu zraka prema objašnjenju stručnjaka utječe saharska prašina koja je u petak zahvatila dijelove Hrvatske, stvarajući fenomen zamućenog neba. Povećani broj čestica u zraku može nanijeti štetu zdravlju ljudi, posebice male djece te starijih osoba i plućnih bolesnika.

Portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj koji europskim indeksom kvalitete zraka prikazuje trenutno stanje kvalitete zraka u Hrvatskoj dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Južni