Petak, 22 Ožujak 2024 19:44

ZBOR GRAĐANA U GRADU, AKCIJA POŠUMLJAVANJA ŽARKOVICE, UREDIT ĆE SE IGRALIŠTA UZ DVORANU U GOSPINOM POLJU

Gradonačelnik Mato Franković uručio je ključeve članovima dije obitelji koje će temeljem liste prvenstva useliti u gradske stanove. Zbor građana Gradskog kotara Grad trajao je šest sati. Gradonačelnik Mato Franković s građanima je razgovarao do ponoća. Održana je akcija pošumljavanja Žarkovice. Za uređenje i opremanje vanjskog igrališta u Gospinu polju Gradu Dubrovniku odobrena bespovratna sredstva.

DVIJE OBITELJI USELJAVAJU U GRADSKE STANOVE, URUČENI IM KLJUČEVI

Nakon provedenog javnog natječaja za utvrđivanje nove Liste reda prvenstva za davanje gradskih stanova u najam gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je ključeve gradskih stanova korisnicima koji su to pravo ostvarili natječajem - Božu Stjepoviću i Manueli Damjanac.

Javni natječaj objavljen je krajem listopada prošle godine i trajao je mjesec dana, a konačna Lista reda prvenstva objavljena je 13. veljače ove godine.

stanovi220324 min

Lista prvenstva za davanje u najam gradskih stanova ne odnosi se na projekt Dubrovačke stanogradnje nego na građane Dubrovnika nižeg socijalnog statusa, žrtve obiteljskog nasilja, osobe od posebnog značenja za Grad Dubrovnik iz područja znanosti, zdravstva, kulture, sporta te deficitarne profesije za koje se ocijeni da su prijeko potrebne Gradu Dubrovniku.

S obzirom na protok vremena od 2018. godine, kada je prethodna Lista stupila na snagu, a uzimajući u obzir promjene socijalno-imovinskog statusa podnositelja zahtjeva, pokrenut je postupak utvrđivanja nove Liste reda prvenstva za gradske stanove prema kojoj će se dodjeljivati dostupni gradski stanovi, a Gradsko vijeće je u srpnju 2023. godine donijelo novu Odluku o najmu stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika, koja je proširila kategorije stanovništva koje obuhvaća, ali i povećala razinu kontrole korištenja stanova od strane najmoprimaca.

ODRŽAN ZBOR GRAĐANA GRADSKOG KOTARA GRAD

Veliki interes izazvao je zbor građana Gradskog kotara Grad koji je trajao više od šest sati, a na kojem je bio i gradonačelnik Mato Franković te predsjednik GK Grad Marin Krstulović.

- Svi smo tu kako bismo u kulturnom dijalogu donijeli zaključke i predložili rješenja kako bismo napravili naš Grad boljim za iduću godinu. Mislim da smo od zadnjeg susreta napravili sjajne iskorake i da nijedna povijesna jezgra u Hrvatskoj nema ovakav sklad kakav smo mi imali u 2023. godini.- istaknuo je uvodno gradonačelnik Franković.

Predsjednik GK Krstulović podsjetio je na brojne mjere koje su poduzete od prošlogodišnjeg zbora kao što su ugrađeni mjerači buke, paketomat i dostava elektrovučnim vozilima. Grad Dubrovnik otvorio je novu školu i kupio dva nova stana, a u tijeku je natječaj za subvenciju za stolariju, kazao je Krstulović, a predstavio je i aktivnosti koje je potrebno izvršiti u narednom razdoblju.

zborgradjana 220324 min

Stanovnici GK Grad, ali i ugostitelji koji djeluju na području povijesne jezgre, aktivno su se uključili u raspravu o problemima poput komunalnog reda, čistoće ulica i klima uređaja. Sudionici rasprave usuglasili su se da djelatnici Čistoće rade izniman posao u održavanju čistoće Grada, međutim, zaključeno je, smeća je dosta i velika odgovornost je na pojedincima koji se ne drže reda.

Gradonačelnik Franković uključio se u raspravu o komunalnom redu i smanjenju buke, a iznio je ključne podatke iz 2023. godine.

- Policijska Uprava je za narušavanja javnog reda i mira na području povijesne jezgre, uključujući Pile, postupala samo 17 puta u cijeloj 2023 godini. Od toga samo jedan put zbog glazbe. Naglašavam kako kroz povijesnu jezgru godišnje prođe 4.7 milijuna ljudi, a samo njih 17 napravi problem, mislim da smo prvaci svijeta u komunalnom redu.- rekao je gradonačelnik.

Govoreći o održivosti turizma i kratkoročnom najmu, još jednom je istaknuo glavni cilj gradske uprave. Naglasio je brojku od 45 tisuća kreveta na 42 tisuće stanovnika Dubrovnika koji je uvijek bio grad mjere.

- Korak po korak ćemo Grad, ne mislim pritom samo na povijesnu jezgru nego i ostala područja, dovesti do mjere potpune održivosti s naglaskom na građanina. Stečena prava se neće oduzeti i time ne treba strašiti naše sugrađane, ali izdavanje dozvola za kratkoročni najam potrebno je u budućnosti onemogućiti u višestambenim zgradama, kako bismo ljudima koji nemaju mogućnost rješavanja stambenog pitanja osigurali opstanak i život u našem Gradu. To je naš cilj i ne smijemo dozvoliti da razmišljamo samo o sebi, nego o djeci ovog Grada koja su garancija budućnosti, a ako oni otiđu svi smo izgubili. Podsjećam, već postoje zone poput Zlatnog Potoka koji je nekad vrvio životom, a danas je više od 80 posto nekadašnjih stanova pretvoreno u apartmane. Iz takvih modela trebamo izvući poučak i hrabro bez političke kalkulacije krenuti naprijed brinući o idućim generacijama. - naglasio je gradonačelnik Franković.

Zboru građana prisustvovali su predstavnici svih upravnih tijela Grada Dubrovnika, kao i direktori gradskih komunalnih društava, koji su, uz gradonačelnika, odgovarali na upite građana. Ciklus zbora građana nastavlja se u tjednima nakon Uskrsa na ostalim područjima grada.

AKCIJA POŠUMLJAVANJA ŽARKOVICE: NA MJESTU NELEGALNOG AZILA POSAĐENO 500 SADNICA STABALA

Uz djelatnike Vrtlara i učenike četvrtih razreda OŠ Montovjerna, akciji pošumljavanja Žarkovice odazvao se i gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima.

Na području na kojem se nalazio nelegalni azil za životinje posađeno je sveukupno 500 sadnica sorti koje se tradicionalno nalaze na dubrovačkom području; 250 sadnica duba, 150 sadnica čempresa te 100 sadnica pinja.

posumljvanje tjedni220324 min

Akciju je organizirao Grad Dubrovnik uz prvi dan proljeća, a sukladno ranijim najavama ozelenjavanja ovog dijela koji je prošle očišćen od velike količine otpada. Prethodno je, u suradnji s volonterima i udrugama s područja Hrvatske te uz podršku međunarodne organizacije Network for Animals, riješen 20 godina star problem nelegalnog i neregistriranog azila na Žarkovici u kojem je u neadekvatnim uvjetima živjelo više od 260 životinja. Svi psi su izliječeni, većina je udomljena, a samo manji dio njih preseljen je u prvi gradski azil za napuštene i nezbrinute životinje.

NAKON RADOVA AGLOMERACIJE ASFALTIRANI KOLNICI NA MASYARIKOVOM PUTU TE ULICAMA IZMEĐU DOLACA I OD IZVORA

Nakon što su završeni radovi u ulicama Od Izvora i Između dolaca u Novoj Mokošici te u ulici Masarykov put, a koji se izvode kao dio EU projekta Aglomeracije Dubrovnik, pristupilo se asfaltiranju dionica obuhvaćenim radovima.

Radovi u Mokošici odnosili su se na izgradnju sustava odvodnje Nova Mokošica, Obuljeno, Prijevor, Rožat, dok su radovi na Masarykovom putu dio rekonstrukcije tlačnog cjevovoda Lapad, a svi su dio tendera 2.3 s radovima koji se izvode na širem području Mokošice i Komolca, u Gospinom polju, Svetom Jakovu i na Babinom kuku.

asfaltiranje 220324 min

Ukupna vrijednost tendera 2.3 iznosi 16,7 milijuna eura s rokom izvođenja do lipnja 2025. godine, a uključuju još izgradnju vodoopskrbnog podsustava Knežica-Šumet, izgradnju sustava odvodnje Gospino polje, Sveti Jakov i Babin kuk, rekonstrukciju spojnog kanala KCS Ploče - KCS Grad, rekonstrukciju kanalizacijske crpne stanice na Batali i sanaciju tlačnog cjevovoda Sustjepan.

Radovi u sklopu 117 milijuna eura vrijednog EU projekta Aglomeracija Dubrovnik istovremeno se izvode na više lokacija na gradskom području, a obuhvaćaju izgradnju nedostajućih dijelova mreže, kao i rekonstrukciju dijelova za koje se pokazalo da su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama područja.

Neki od većih zahvata uključuju sanaciju hidrotehničkog tunela ispod Srđa i sanaciju mješovitog povijesnog kanala odvodnje povijesne jezgre. Najveće su ulaganje u sustav vodoopskrbe i odvodnje na širem području Dubrovnika.

GRADU DUBROVNIKU ODOBRENA SREDSTVA ZA UREĐENJE I OPREMANJE VANJSKOG IGRALIŠTA U GOSPINU POLJU

Gradu Dubrovniku odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 199.084,00 eura za uređenje i opremanje vanjskog sportskog igrališta u Gospinom polju. Projektom se planira renovacija vanjskog igrališta podijeljenog na dva dijela – nogometno i košarkaško, smještenog uz samu Sportsku dvoranu, s ciljem unapređenje sportske infrastrukture Grada i osiguranja adekvatnih uvjeta za trenažni proces sportskih klubova.

U sklopu projekta planira se urediti dio vanjskog igrališta namijenjenog za nogomet na način da se na postojećem terenu zamijeni dotrajala i krpana umjetna trava. Potrebno je formirati prostor klupe za igrače uz teren na sredini zapadnog dijela tribina, srediti zid koji čini okvir igrališta, kao i betonske tribine na koje se trebaju postaviti plastične klupe. Planirana je i zamjena dotrajale ograde oko terena, kao i visoke ograde iznad južnog dijela igrališta te zamjena dotrajalih i oštećenih golova. Kako bi teren bio kompletno definiran treba ga se označiti za igru malog nogometa i rukometa.

igralista tjedni220324 min

Također, dio vanjskog betonskog košarkaškog igrališta potrebno je obložiti antistres oblogom (tartan) te ga ocrtati u teren za košarku i teren za odbojku i/ili badminton. Nova ograda se planira zamijeniti na cijelom obuhvatu zbog dotrajalosti postojeće.

Ukupna površina zahvata iznosi 2875 metara četvornih i objedinjuje sportsko igralište za mali nogomet dimenzija 55 x 36 metara, s tribinama i reflektorima, kao i vanjski teren za košarku dimenzija 28 x 14 metara s nenatkrivenim tribinama sa zapadne strane. Pristup vanjskom igralištu i tribinama već je prilagođen osobama s invaliditetom.

Početak radova očekuje se u drugoj polovici 2024., a predviđeno vrijeme izvođenja radova, koji uključuju rušenja, zemljane, betonske, zidarske, obrtničke, elektroinstalacijske i druge radove je šest mjeseci.

Projekt je prijavljen na Javni poziv Ministarstva turizma i sporta za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om iznosi 291.983,85 eura, od čega je 68% doprinos Ministarstva u iznosu od 199.084,00 eura, dok preostalih 92.899,85 eura osigurava Grad Dubrovnik iz vlastitih sredstava.

Grad Dubrovnik