Srijeda, 12 Lipanj 2024 15:10

ŽELJKO ĆATIĆ DUBROVAČKI JE GRADITELJ VIOLINA, PREDSTAVIO JE „MARTU” I „PAULU”

ŽELJKO ĆATIĆ DUBROVAČKI JE GRADITELJ VIOLINA, PREDSTAVIO JE „MARTU” I „PAULU” Foto: JPA

Stolar i restaurator za drvo u Dubrovačkim muzejima Željko Ćatić otkrio je javnosti nedavno i svoju veliku ljubav – gradnju violina. Dvije njegove violine predstavljene su prošlu nedjelju u Kneževu dvoru. Ćatić je jedan od malobrojnih hrvatskih graditelja gudačkih instrumenata, što je na predstavljanju violina istaknula i doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo s Umjetnički akademije u Splitu.

- Ćatićevo intuitivno umjetničko osjećanje, upornost, predanost, unutarnji stvaralački poriv, znanja i vještine iz stolarskog zanata te svakodnevna izloženost klasičnoj glazbi unutar njegove deveteročlane obitelji, bili su važni preduvjeti za nastanak jedinstvenih glazbala koja nose pravi obiteljski, „ćatićevski” potpis, budući da je drvo koje je koristio u gradnji glazbala upijalo karakterne osobine svakog člana obitelji u njegovom domu u Dubrovniku. - rekla je doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo poželjevši Željku Ćatiću skoro otvaranje glazbarske radionice u njegovu rodnom gradu.

Željko Ćatić na predstavljanju violina govorio je o svojoj ranoj dobi i životu na Lokrumu gdje je, kazao je, bio okružen drvom.

- Upravo iz tih dana pamtim prve porive za ručnom obradom drva. Inspiracija za gradnju violina se javila kada je moja najstarija kći počela svirati violinu. Nakon istraživanja literature i procesa rada izradio sam vlastiti kalup za gradnju violine nazvana Forma 1. Proces gradnje trajao je osam mjeseci. U svibnju 2023. godine završio sam violinu nazvanu „Marta“, a ove godine violinu „Paula“.

Dubrovački graditelj violina Željko Ćatić zahvalio je svojoj obitelji kao vječnoj inspiraciji u svemu što radi, a dio njegove obitelji nastupio je i na predstavljanju violina. Naime, u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Eva Šulić Brajčić, Paula Ćatić, Dora Kamber i Marta Ćatić (violine), Vanda Đanić i Đive Ćatić (violončela) te Alberto Frka (klavir), a publika ih je ispratila ovacijama.

JPA