Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 06 Lipanj 2022 13:12

Žensko moraliziranje i provincijalni prvoloptaški muški humor

Žensko moraliziranje i provincijalni prvoloptaški muški humor Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

Subotnje vjenčanje Dubrovkinje Adriane Đurđević i nogometnog reprezentativca Duje Ćalete Cara bilo je okidač za pravu bujicu komentara na društvenim mrežama ispod objava portala. Radi se, inače, o dugogodišnjem trendu na dubrovačkim i drugim portalima pri čemu komentari u svo ovo vrijeme nisu odmakli dalje od najnižeg moraliziranja pretežno sa ženske strane kao i provincijalnog prvoloptaškog humora koji većinom produciraju muški čitatelji.

Piše: Davor Novevski

Pa se tako već godinama ispod svake vijesti o Adriani i Duji mogu pročitati očajni vapaji čitatelja žednih znanja, željnih „pravih vijesti“, o izumiteljima i inovatorima, o mladim informatičarima i požrtvovnim doktorima. Čitali bi, kažu naši sugrađani, u pauzi od posla o novim idejama i novim otkrićima, o kolonizaciji Marsa i Hegelovoj teoriji političkog predstavništva, ma bavili bi se čak i trivijalnostima poput nanotehnologije u medicini i farmaciji, samo da ih glupi novinari ne maltretiraju s Adrianom i Dujom.

I doista ne znam odakle novinarima ideja da nas, ovako pametne i produhovljene, zanimaju gluposti poput celebrity vjenčanja, celebrity razvoda, celebrity beba? Kakvu to čudnu računicu imaju pa non stop pišu o Adriani Đurđević, Maji Šuput i Modnom Mačku kad im te stvari nitko ne čita? Zna se da normalan čovjek ne bi nikada otvorio takav članak i time uredniku portala posredno dao do znanja o čemu želi čitati i u kojem bi smjeru uređivačka politika trebala ići.

No i najjači i moralno najispravniji među nama imaju svoje trenutke slabosti i dogodi se nekad da ruka sama poleti i dok si rekao „brzi internet“, na ekranu ti se pojavi vijest o neobičnom imenu celebrity djeteta. Tko je bez grijeha, neka baci komentar prvi, kaže Biblija i kao što Kršćani grijehe ispiru pokorom, tako nepažljivi čitatelji klik na „plitku“ vijest ispiru duhovitim komentarom, moralnom osudom ili pitanjem – koja je sad ovo?!

Baš u tom kratkom, jednostavnom pitanju sadržana je sva tragedija i svi kompleksi naše male sredine. U kojoj je sadržaj nebitan, ali dojam je sve. Dojam da si kul, bogat, popularan, tražen. Ako već i nisi, onda da si iznad toga.

Pritom nema lakšeg i utabanijeg puta do moralnog trona nego preko leđa Prelijepe Dubrovkinje što je inače nadimak koji se gotovo pa pretvorio u psovku. Jebiga dogodi se to kad neandertalcu u ruke daš išta kompliciranije od toljage.