laus banner 2021 2

Ponedjeljak, 15 Veljača 2021 18:58

Žetončić

Piše:

SDP-u posljednjih godina ne ide najbolje. Osim što im ne polazi za rukom pobijediti na parlamentarnim izborima, stranci koja se davno odrekla svoji socijaldemokratskih postulata sve je teže naći i kandidate za ključne dužnosti na predstojećim lokalnim izborima. Nemaju oni samo problema s kandidatom u glavnom gradu, problem su im kandidati u Rijeci, Splitu, a problem im je donedavno bio i tko će bit SDP-ov kandidat za župana Dubrovačko – neretvanske županije.

Lokalni SDP-ovci zaustavljeni su u pokušaju da podrže Mostova kandidata, svoga nisu imali, pa su vrbovali tuđega, Roka Tolića, koji je trebao biti kandidat Vlahušićeve liste za župana. Uvjerili su oni njega kako je bolje da bude njihov kandidat. Vrbovanje tuđeg kandidata od Županijskog je SDP-a zapravo i očekivano, tim više ako se uzme u obzir da se utopljenik uvijek hvata za bilo kakvu slamku spasa,a SDP na jugu zemlje već odavno jedva da drži glavu iznad vode.

Ne bi li umanjili značaj poraza koji je za županijski SDP, kako god se okrene, na svibanjskim lokalnim izborima neminovan, u tom su se odboru prvo dosjetili kao kandidata za župana podržati Mostova Boža Petrova. Na pregovore koje su nizali s liderima stranaka s kojima bi mogli koalirati, pozvali su i bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića koji će se i na razini Županije natjecati s listom Dubrovnik – naš Grad. Svima njima, uključujući i Vlahušića, iznijeli su plan okupljanja oko Boža Petrova.

I dok su u županijskom SDP-u u ponudi koju su ispred njih stavili mostovci vidjeli svoje spasenje, onim višerangiranim na Iblerovu trgu kratko je trebalo da zbroje dva i dva, odnosno procijene da bi za ove na jugu neprincipijelna koalicija s Mostom bila pogubna pa su paktu s Mostom rekli „ne”. Jasno su svojim kolegama s juga dali do znanja da moraju imati svoga kandidata.

Osobu liderskih sposobnosti u Županijskom SDP-u nisu stvorili još otkad su imali svog župana pokojnog Ivana Šprlju i naravno da su morali posegnuti u tuđe dvorište.

Roko Tolić i Mateo Milković osobe su koje su SDP-ovci ususret lokalnih izbora redovito vukli za rukav. Tolić je naime bio ravnatelj Zračne luke Dubrovnik, a Mateo Milković rektor Sveučilišta u Dubrovniku pa su kao takvi SDP-u bili itekako poželjni.

To vječito vrbovanje Tolića i Milkovića ima svoj početak u SDP-ovu dubrovačkom odboru. Naime, bivše prve dame te stranke Olga Muratti i Tatjana Šimac Bonačić, svaka je imala svog miljenika. Za Muratti je to bio Milković, a za Šimac Bonačić Tolić. Njih dvije su godinama ususret lokalnih izbora Toliću i Milkoviću išle u pohode nudeći im kandidature.

I 2009. ususret lokalnih izbora kucale su na ista vrata. SDP je u konačnici na tim izborima podržao kandidaturu Andra Vlahušića, a na stranačkom sastanku, na kojem su u to vrijeme gurale Tolića i Milkovića čak im je i Joško Mikulić u jednom trenutku rekao da ih prestanu više gurati tu ideju.

Roko Tolić je na nadolazećim izborima trebao biti kandidat za župana na listi Dubrovnik – naš Grad bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, kojega je SDP prvo prizivao da podrži njihovu veliku koaliciju s Mostom na kojoj su radili dok ih iz Zagreba u tome nisu zaustavili. Kad im je naloženo da SDP mora imati svog kandidata za župana, jasno im je rečeno i da Vlahušić ne može biti u toj koaliciji.

Naime, novo vodstvo SDP-a na čelu s Peđom Grbinom na lokalne izbore želi izaći čistih ruku, bez retaja i kandidata koji se mogu povezivati s bilo kojim aferama. Nakon što je u novoj kandidaturi ispred SDP-a zapriječen te u konačnici i izbačen iz stranke, bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, koji je procesuiran zbog pokušaja podmićivanja dvoje HDZ-ovih vijećnika, a protiv kojega se vode još neki procesi vezani uz razdoblje njegova „gradonačelnikovanja”, jasno je da s Vlahušićem na predstojećim lokalnim izborima SDP ne želi imati posla. Vlahušić naime ima presudu za aferu Šipan, a u tijeku mu je suđenje za aferu Revelin.

Kako s Vlahušićem ne smiju u koaliciju, a svog kandidata za župana nemaju, nije im ni preostalo ništa drugo nego vrbovati Tolića kao nestranačkog kadnidata. Toliću koji očito ima političke ambicije, SDP-ova ponuda je bolje legla pa je prevario Vlahušića i pristao biti njihov kandidat za župana.

Možda bi Tolić i odustao da su mu SDP-ovci pokazali brojke, a brojke, odnosno broj glasova koji su ostvarili na lokalnim izborima 2017. ne idu im u prilog. Naime, njihov tadašnji kandidat za župana Davor Penić na tim je izborima ostao treći, daleko iza Nikole Dobroslavića i Nikole Grmoje. Osvojio je tek 7 583 glasa. Dobroslavić je u konačnici slavio s 29 267 glasova, dok je Grmoju podržalo 16 564 birača. Ni SDP-ova lista za Županijsku skupštinu s osvojenih 8 210 glasova nije prošla ništa bolje od njihova kandidata za župana. HDZ je dobio potporu 26 431 birača, a Most 14 748.

SDP-ovci su Tolića zapravo pretvorili u žetončića, poput istih onih žetončića u Saboru kojima se po potrebi služi HDZ, onih žetončića o kojim u SDP-u s gnušanjem govore.

Tolić je za njih samo sredstvo na račun čijega imena će pokušati osvojiti nešto glasova u dubrovačkom dijelu Županije koji ima više birača, a kad izbori prođu Tolić će kao nezavisni kandidat za župana, koji će po svoj prilici nositi i SDP-ovu listu za Županijsku skupštinu, biti slobodan dalje trgovati sa svojim mandatom.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020