Utorak, 12 Listopad 2021 19:49

Župan Dobroslavić: Apeliram na sve zemlje Mediterana da zajedničkim naporima smanjimo i eliminiramo otpad u moru

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u utorak u Dubrovniku na kapitalizacijskoj radionici Projekta PLASTIC BUSTERS MPAs u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Plastic Busters MPAs Interreg Med projekt okuplja 15 projektnih partnera kao i 17 pridruženih institucija iz 8 mediteranskih zemalja: Albanije, Cipra, Hrvatske, Francuske, Italije, Grčke, Slovenije i Španjolske. Krajnji cilj projekta je poboljšati zaštitu staništa i vrsta u pelagijskim i obalnim morskim zaštićenim područjima kroz ciljano praćenje, procjenu, prevenciju i ublažavanje utjecaja morskog otpada.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom naglasio kako je Dubrovačko - neretvanska županija pravo mjesto za ovu radionicu.

- Veliki dio područja naše županije su zaštićena područja i na kopnu i u moru. Više od 50 posto teritorija DNŽ je pod nekom vrstom zaštite. Veći dio tog zaštićenog područja je u morskom dijelu. Sva ta područja koja štitimo izložena su raznim vrstama zagađenja, posebice plastikom u moru. Mi kroz pravilno gospodarenje otpadom nastojimo smanjiti količinu te plastike, ali nismo uspjeli izbjeći naplave plastike koje dolazi s mora. Apeliram na sve zemlje jadranskog i jonskog mora te Mediterana da zajedničkim naporima smanjimo i eliminiramo takvu vrstu otpada. - rekao je župan Dobroslavić.

- More je onečišćeno i mikroplastikom, to je također veliki problem. S ovog mjesta bih pohvalio našu RRA DUNEA i Sveučilište u Dubrovnku za projekt SeaClear kojim se razvijaju roboti koji će autonomno uklanjati otpad s morskog dna. Kao član hrvatskog izaslanstva u EOR-u mogu napomenuti da se i na toj razini Skupštine europskih regija, gradova i općina razgovara o onečišćenjima morskog okoliša i upravo je krenuo zahtjev prema EK da se donese poseban Zakon o oceanima. - rekao je župan.

Inače, projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj s iznosom od 4.296.000 €, a ukupni proračun iznosi 5.055.000 €. Trajanje projekta je 48 mjeseci.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020