Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 17 Siječanj 2022 20:57

Župan Dobroslavić: Demografski problem uočili smo odavno, donijeli mjere, ali one očito nisu dovoljne

Piše:
Župan Nikola Dobroslavić Župan Nikola Dobroslavić Foto: Davor Mladošić

Demografskom slikom u cijeloj Hrvatskoj, pa naravno i u našoj Županiji, ne možemo biti zadovoljni, kazao je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić na konferenciji za novinare. Gospodarski razvoj i nova radna mjesta, rekao je, najbolji su način kako zadržati naše sugrađane.

- Pad broja stanovnika na razini Hrvatske je 10 posto što je doista previše. Na području naše Županije on je oko pet i nešto posto što je bolje od prosjeka Hrvatske i to je s jedne strane dobro, ali dakako da ne možemo s time biti zadovoljni. Bili bismo zadovoljni da su trendovi pozitivni. - rekao je Dobroslavić.

- Mi smo demografski problem uočili već poodavno. U Županiji smo radili demografsku strategiju razvoja DNŽ i tu smo detektirali probleme i starenje i prirodni priraštaj stanovnika i donijeli smo određene mjere koje može raditi Županija, koje mogu raditi jedinice lokalne samouprave i dosta tih mjera se pozitivno odrazilo, ali očito nisu dovoljne. - kazao je Dobroslavić.

Za očuvati stanovništvo, kazao je Dobroslavić, potreban nam je ubrzani gospodarski razvoj i radna mjesta.

- U tom smjeru ćemo dakako i dalje ići. Sve naše razvojne strategije, svi naši planovi, usmjereni su i ka prometnom povezivanju i naravno, daljnjem gospodarskom razvitku jer nova radna mjesta su jedan od najboljih načina kako zadržati naše sugrađane da ne pomišljaju na iseljavanje. To je zadaća koja stoji ne samo pred ovom Županijom nego i pred cijelom Hrvatskom i mi smo joj predani do kraja. Vjerujem da će Hrvatska u tome ipak na kraju uspjeti. - smatra župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić.