Petak, 10 Prosinac 2021 16:00

Župan Dobroslavić na konferenciji o unaprjeđenju teritorijalne suradnje u Rimu

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u Rimu u radu konferencije pod nazivom: “Unaprjeđenje teritorijalne suradnje: Iskustva lokalnih i regionalnih vlasti u Inicijativi iz Nikozije u potpori gradonačelnicima Libije”.

“Inicijativa iz Nikozije” proces je suradnje kojim se nastoje zadovoljiti potrebe jednog od najbližih i najnestabilnijih susjeda EU-a. Uspostavljen je između Europskog odbora regija i libijskih gradova kojim se pomaže poboljšanje javnih usluga u Libiji te pomoć libijskim gradovima da se uključe u međunarodnu zajednicu. Suradnja je odgovor na politička previranja i nesigurnost s kojima se Libija na nacionalnoj razini suočava od 2011. godine, zbog kojih su komunalne usluge u Libiji na niskoj razini, libijski gradovi su izolirani na međunarodnoj sceni, a zemlja se pretvorila u jednu od glavnih tranzitnih ruta za nezakonite migrante.

Kriza se odražava na zdravlje, školstvo, život i izglede za budućnost Libijaca diljem zemlje. Međutim, brojne lokalne vlasti, uspjele su održati osnovne usluge te mnoge od njih ponovno dobile izborne mandate i uživaju snažan legitimitet u narodu. Europski odbor regija stoga je zaključio da potpora libijskim gradovima i regijama predstavlja obećavajući način na koji EU može pomoći Libiji. Odbor regija trenutno radi na područjima pomoći u izradi proračuna libijskih gradova, radu s mladima, borbi protiv radikalizacije, ribarstvu, uspostavi mreže europskih škola, lokalne uprave te poticanju razvoja projekata međunarodne suradnje u kojima bi sudjelovali gradovi iz Libije i EU-a.

U radu konferencije organizirane u suradnji Europskog odbora regija i Nacionalne udruge talijanskih općina, uz članove Europskog odbora regija sudjeluju gradonačelnici više libijskih gradova, veleposlanici, predstavnici nevladinih organizacija te predstavnici Europske komisije.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019