lausnekretninebanner

Četvrtak, 05 Studeni 2020 18:37

Župan Dobroslavić predsjedao raspravom Radne skupine za zapadni Balkan o napretku Kosova na putu ka EU

Župan Dobroslavić predsjedao raspravom Radne skupine za zapadni Balkan o napretku Kosova na putu ka EU Foto: DNŽ

Župan Nikola Dobroslavić u funkciji predsjednika radne grupe Europskog odbora regija za odnose sa zapadnim Balkanom predsjedavao je na videokonferenciji na kojoj se raspravljalo o napretku Kosova na putu ka EU, te o utjecaju pandemije COVID-19 na općine Kosova.

- Ovo je prva sjednica Radne skupine za zapadni Balkan u novom sazivu i posvećena je Kosovu. Podsjetit ću da ova Radna skupina pokriva odnose Europskog odbora regija s lokalnom i regionalnom samoupravom u tri zemlje zapadnog Balkana: Kosovu, BiH i Albaniji. Ostale tri zemlje Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija imaju s Odborom regija zajedničke savjetodavne odbore. - rekao je uvodno župan Dobroslavić te istaknuo kako je zadaća Radne skupine promicati dijalog i suradnju Europskog odbora regija i lokalne i regionalne samouprave triju zemalja zapadnog Balkana; promicati europske vrijednosti kao što su vladavina prava, dobro upravljanje, poštivanje ljudskih prava i sloboda, demokratske vrijednosti, održivo gospodarstvo, zaštita okoliša, borba protiv klimatskih promjena itd.; pomagati u primjeni Acquis-a (pravne stečevine EU) te jačati ulogu lokalne i regionalne samouprave u procesu približavanja njihovih zemalja Europskoj uniji.

- Svi smo, vjerujem, svjesni izazova u funkcioniranju lokalne demokracije u zemljama zapadnog Balkana. U Odboru regija njima se posebno bavilo nedavno usvojeno Mišljenje „Izazovi lokalnoj demokraciji na Zapadnom Balkanu”. - istaknuo je župan te naveo nekoliko važnih konstatacija i poruka iz toga Mišljenja: Sve države zapadnog Balkana imaju potporu za njihovo članstvo u EU. Članstvo u EU bi bilo dobro za te zemlje, bilo bi dobro za EU – u političkom, gospodarskom i sigurnosnom pogledu. Naravno, te države trebaju ispuniti sve tražene kriterije za članstvo. U tome lokalna i regionalna samouprava ima svoju zadaću. Time ima pred sobom i brojne izazove. Ti izazovi nisu drugačiji od onih u zemljama članicama EU, ali su oni na zapadnom Balkanu puno izraženiji. Izraženiji su, uz ostalo, zbog posljedica ratnih sukoba, nedovoljno razvijenog gospodarstva, neriješenih međunacionalnih odnosa, neostvarene jednakopravnosti naroda, neprovođenja presuda ustavnih sudova, povećanih nezakonitih migracija, odljeva radne snage – posebice mladih i obrazovanih itd.

Od manjkavosti u funkcioniranju lokalne demokracije u zemljama zapadnog Balkana ističe se tzv. „zarobljenost lokalne vlasti“ (local state capture). Ona se ogleda u iskorištavanju vlasti od strane političkih čelnika i s njima povezanih skupina za vlastitu korist ili korist određenih skupina, a nauštrb javnog dobra. Značajke toga „zarobljavanja vlasti“ su najčešće nepravilne i namještene javne nabave, pristrana zapošljavanja, pritisak na medije, policiju, ponekad i sudstvo itd.

Pojavnost „zarobljavanja vlasti“ posebno naglašava i Europska komisija u svojoj Strategiji proširenja iz 2018. godine. Nadalje su u funkcioniranju lokalne demokracije vidljive manjkavosti u vladavini prava, pravosuđu, borbi protiv korupcije, osiguranju slobode medija, zaštiti manjina i ranjivih skupina itd.

- U prevladavanju tih izazova nužno je postupati aktivno i ustrajno u LRS, ali još i više na državnoj razini. Za pomoć lokalnoj i regionalnoj samoupravi u tom poslu potreban je angažman Europskog odbora regija, posebno putem njegove radne skupine i zajedničkih savjetodavnih odbora. Također je potreban i angažman Europskog parlamenta i Europske komisije te predstavništava i nevladinih organizacija iz država članica. Dobro je za proces proširenja što je Europska komisija u veljači ove godine usvojila novu metodologiju za proširenje i što je Vijeće u ožujku donijelo odluku o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijm i Albanijom. To je poticaj tim dvjema državama, ali to jača i izglede Kosovu i BiH, koje u pogledu pristupanja imaju najzahtjevniju situaciju. Želimo Kosovu i BiH, dakako i drugim državama, predan i ustrajan rad na europskom putu i postizanje konačnog cilja. - rekao je župan Dobroslavić te naposljetku istaknuo kako je veoma poticajno što je u međuvremenu Europska komisija usvojila Gospodarski i investicijski plan za potporu gospodarskom oporavku i konvergenciji zemalja zapadnog Balkana u visini od 9 milijardi eura.

- Sredstva su namijenjena prvenstveno za područja prometa, energetike, zelene i digitalne tranzicije i bit će od velike pomoći razvoju država zapadnog Balkana, ali i njihovom usvajanju europskih standarda. Mi smo u Radnoj skupini predani ostvarivanju naše zadaće, a to znači spremni smo pomoći lokalnoj samoupravi u ovom slučaju Kosova na putu te zemlje ka EU. Naravno, zadaća je prvenstveno na državama zapadnog Balkana da što prije ispune kriterije, a time i uvedu europske standarde u svoja društva. - zaključio je župan Dobroslavić.

Sadržaj Dubrovačko – neretvanske županije

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020