Utorak, 24 Kolovoz 2021 12:49

Župan Dobroslavić: Sazivanjem sjednica svako 20 -tak dana neće se praviti cirkus

Piše:

Tek što je počela tematska sjednica, jasno je bilo da većina u Županijskoj skupštini neće podržati novo trasiranje na cjelokupnom lokalitetu planiranoga Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje kod Trnovice. Između župana i oporbe zaiskrilo je već na početku nakon što je župan Nikola Dobroslavić kazao kako se učestalim sazivanjem tematskih sjednica od Skupštine neće raditi cirkus.

Župan je uvodno podsjetio da je lokacijska dozvola, na koju se nitko nije žalio, za Centra za gospodarenje otpadom na Lučinu razdolju izdana 2019. dok je ugovor o financiranju projekta iz 2020. predvidio da se projekt financira europskim sredstvima u omjeru 70 posto EU, 20 posto Fond za zaštitu okoliša i 10 posto Dubrovačko – neretvanska županija. Kazao je i kako je u tijeku javna nabava za izvođača radova.

Dobroslavić je istaknuo kako Centar na Lučinu razdolju jest osjetljiv jer je na krškom terenu, ali i naglasio kako sve oko tog projekta mora biti transparentno.

- Zato je i odabrana tehnologija i sustav zatvorenog Centra. Izrađivač je rekao da niti jedna kap neće ući u podzemlje, naravno da prolaze tokovi prema Malostonskom zaljevu i drugim dijelom priobalja i to nitko ne spori, ali u pitanju je treća sanitarna zona i u njoj je moguće graditi centar ako se napravi prema propisima i ako je to Studija utjecaja na okoliš ograničila tada treba prestati svaka rezerva prema tom projektu. - rekao je Dobroslavić.

Osvrnuo se na novo trasiranje koje traže srđevci.

- Tražite novo trasiranje, zašto trasirati ponovo nešto što je dva puta uredno izvedeno. Ne možete tražiti ponavljanje nečega što je uredno napravljeno, iza čega stoje rješenja mjerodavnih tijela, ne možete jer bi tada svaka udruga meni ili vama mogla postaviti pitanje kako smo dobili diplome te da ponovimo ispite. Dobili smo diplomu i nećemo ponavljati ispite, nećemo ponavljati trasiranje jer ono zaustavlja projekt, a mi projekt ne možemo i nećemo zaustaviti, ne radi nas. To je projekt koji nas rješava svih odlagališta, noćne more napuljskog scenarija. - kazao je Dobroslavić.

Srđevcima je poručio da traže tematsku sjednicu za nešto što su izmislili, odnosno da je tematska sjednica o novom trasiranju obično politikanstvo.

- Ako tražite zaustavljanje poručujete da institucije hrvatske države ne vrijede ništa, da ih vi ne priznajete i to vam nećemo dopustiti. Mi smo demokratski uređena država i priznajemo ono što se odobri u proceduri, nema drugoga. Predlažete tematsku sjednicu za nešto za što ste izmislili. Skupština vam je prijedlog odbila uvrstiti u dnevni red i sad koristite tematsku sjednicu i imate na to pravo, ali to je politikanstvo, populizam i to je nedopustivo jer srozava ugled ovog predstavničkog tijela. Nedopustivo je ugrožavanje ugleda ovog tijela, neprihvatljivo je traženje novog trasiranja jer je već napravljeno i nećemo zaustavljati projekt koji ima sve dozvole. - rekao je Dobroslavić te najavio kako se sazivanjem tematskih sjednica svako 20 –tak dana od Skupštine neće praviti cirkus,.

- Očekujem da se ubuduće Skupština sazivanju tematskih sjednica u skladu s poslovnikom usprotivi ili nećemo dopustiti pravljenje cirkusa u ovoj Skupštini. Bilo je pokušaja u prošlom mandatu od Grmoje. Mislili smo da će to ovaj put raditi Petrov, ali nije, odabrao je lakši put. Jerković pokušava nešto, vidjet ćemo koliko će biti uspješan i to nije dobro. Očekujem da Skupština izda to upozorenje i neće se svako 20 dana raditi Skupština, ne zato što ne bi trebalo nego zato to je to izmišljanje i politiziranje. - rekao je Dobroslavić i izazvao burne reakcije vijećnika oporbe.

Marko Giljača (SJG) Dobroslaviću je spočitao da je tematska sjednica sazvana jer je većina točku na prošlo sjednici odbila uvrstiti na dnevni red.

- Tematska sjednica nam je po poslovniku jedini alat, ovo je normalna demokratska procedura i zato imamo tematsku sjednicu. - rekao je Giljača, dodavši kako se novo trasiranje traži upravo zbog krškog terena na kojem će se centar graditi.

- Izabrali ste najgoru moguću lokaciju s najviše vrtača i ponora. Napravili ste pogrešan korak jer vodite pogrešnu političku agendu koja ugrožava zdravlje i život na tom području. - kazao je Giljača.

Netom nakon što ga je prozvao, Pero Jerković (Most) kazao je kako Dobroslavić u maniri prošlih vremena prijeti da će ukinuti Skupštinu.

- Mijenjali bi statut većinom da nemamo pravo na sazivanje tematske sjednice. Time prijetite s govornice, da nećemo imati demokratsko pravo sazivanja tematske sjednice.- rekao je Jerković.

Ivo Karamatić (SDP) rekao je kako će tematskih sjednica biti koliko ih bude trebalo.

- Dugo sam bio u Skupštini na obje strane i vidio svega i svačega, ali da župan sebi daje za pravo da prijeti vijećnicima da neće sazivati Skupštinu kad oni to žele i kad imaju kvalificiranu većinu... Ovo što je izrečeno od župana, nadam se da je krivo mislio i da se krivo izrazio jer nikad dosad nešto tako nije izrečeno s ove govornice jer tematskih sjednica može biti 50, 60, koliko god bude, bit će ih. - rekao je Karamatić.