Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 20:36

Župan Dobroslavić ususret spajanju Pelješkog mosta: Pristupne ceste bit će gotove do ožujka 2022.

Piše:

Montiranjem posljednjeg spojnog segmenta konstrukcije u srijedu će u večernjim satima Pelješki most biti spojen. I dok će most od trenutka spajanja praktički biti fizički prohodan, preko njega se ipak neće moći prometovati. Na mostu će se naime još raditi, nakon čega će uslijediti tehnički prijem objekta kojim je Hrvatska konačno spojena. Prometovanje preko Pelješkog mosta trebalo bi biti moguće u ožujku iduće godine, kada se očekuje i završetak radova na dijelu pristupnih cesta, ističe župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikoa Dobrosavić.

- Radovi na pristupnim cestama su nešto kasnije ugovoreni jer je bilo problema s javnom nabavom, jer su žalbe i tužbe izvođača koji su se prijavili na natječaj otežale postupak i to je utjecalo na početak radova na pristupnim cestama. No radovi idu dobrim tempom i jedna tvrtka jako dobro sustiže rokove, mislim da je čak i ispred ugovorenog roka. Druga tvrtka također sve bolje napreduje i te bi ceste do pelješke ceste kod Zaradeža, vjerojatno i do Prapratnog trebale biti gotove do proljeća uoči početka predsezone iduće godine. Ostali dio, odnosno dva tunela i most preko Malostonskog zaljeva, jedan od tunela već je probijen i treba probiti još jedan. Prema projekciji koju imamo, pred iduću sezonu vozit ćemo se Pelješkim mostom i pristupnim cestama, barem do Prapratnog, a onda vrlo skoro i drugim dijelom cesta. Kad budu gotovi radovi do Prapratnog kroz Ston će se izlazit na magistralu kao i dosad, a nakon završetka idu dva tunela i most kod Broca i tada će se izlazit u Zaton Dole na petlji koja se već nazire. - kazao je Dobroslavić.

- Iznimno sam zadovljan što smo uspjeli postići da će ovaj veliki i važni projekt realizira i mislim da su i svi naši građani ponosni. Jako veseli činjenica da je Hrvatska spojena i da je Europska unija na ovom dijelu također spojena. To nam je gospodarski, prometno, strateški i geostrateški važno i će se se u godinama koje dolaze vidjeti važnost Pelješkog mosta. - rekao župan Dubrovačko – neretvanske županije.

Nakon što u srijedu u noćnim satima, ukoliko vremenski uvjeti ostanu povoljni, bude okončano spajanje Pelješkog mosta, na njemu će se i dalje raditi. Do kraja siječnja, kada bi Pelješki most trebao biti gotov, izvodit će se asfaltiranje, postavljanje instalacija i završne opreme, a potom će uslijediti tehnički pregled mosta. Preko njega bi automobili mogli prometovati već u ožujku jer bi most preko postojeće ceste trebao biti spojen sa čvorom Brijesta.

Prvu dionicu pristupnih cesta Strabag bi trebao okončati do kraja srpnja iduće godine, dok bi radovi na pristupnim cestama koje izvodi grčki AVAX-a, koji su iznimno zahtjevni. Trebali biti gotovi početkom rujna 2022.

Dug 2,5 kilometra sa četiri prometna traka, Pelješki most put od Zagreba do Dubrovnika skratit će za oko dva sata. Posljednje tri godine na njemu gotovo danonoćno radi 500 radnika i 120 inženjera.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020