Ponedjeljak, 29 Svibanj 2023 20:40

Župan Nikola Dobroslavić uz Dan državnosti: Dan kada smo iskoračili iz jednostranačkog sustava u višestranačje

Župan Nikola Dobroslavić uz Dan državnosti: Dan kada smo iskoračili iz jednostranačkog sustava u višestranačje Foto: DNŽ

Dan državnosti naš je najveći svjetovni blagdan. Spomen je to na 30. svibnja 1990. godine i na konstituiranje prvoga slobodno izabranog Hrvatskog sabora.

Toga dana iskoračili smo iz jednostranačkog sustava u višestranačje, iz nedemokratskih režima u demokraciju, iz neslobode u slobodu. U stvarnosti postoje ili neslobodni ili slobodni politički sustavi. Neslobodnih ima raznih vrsta, slobodan je samo jedan - istinska demokracija.

Osim u demokraciju, Hrvatska je 30. svibnja iskoračila i prema svojoj samostalnosti i suverenosti. Radilo se, ne samo o odbacivanju jednopartijskog komunističkog sustava, okov Hrvatskoj bila je i hegemonistička jugoslavenska država.

Imali smo sreću da se tada na hrvatskoj političkoj pozornici pojavio dr. Franjo Tuđman i stao na čelo hrvatske politike u tom prijelomnom vremenu. Mudar državnik s presudnim povijesnim znanjem umješno je pronalazio pravi put hrvatskom narodu u državnu samostalnost, slobodu i demokraciju. Okupio je cijeli narod uz ideju samostalnosti, suverenosti i demokracije. Na tom putu pomirio je iseljenu i domovinsku Hrvatsku, a u zemlji primirio suprotstavljene političke opcije.

Uslijedila su povijesno presudna događanja: Referendum o samostalnosti, postrojavanje Zbora narodne garde, tj. stvaranje Hrvatske vojske, donošenje povijesne Odluke o suverenosti i samostalnosti i proglašenje pune samostalnosti i raskidanje svih državnopravnih sveza s drugim sastavnicama SFRJ.

Nisu svi u našem okruženju željeli hrvatsku samostalnost, upravo suprotno, odlučili su je skršiti oružanom silom.

Slobodan Milošević, predvodeći velikosrpski projekt, upregnuo je JNA u njegovu realizaciju i krenuo s golemom vojnom silom na Hrvatsku, kasnije na BiH i Kosovo.

Svoju smo samostalnost platili golemom žrtvom. Prvenstveno dragocjenim životima naših najhrabrijih sinova, zdravljem ranjenih i oboljelih branitelja, patnjama naših logoraša, životima i stradanjima civila.

Tu žrtvu nećemo nikad zaboraviti.

Nećemo zaboraviti junaštvo naših branitelja, Tigrova, Pauka, 163, 116. i drugih brigada, Zbora narodne garde, Grofova, Odreda naoružanih brodova, dragovoljačkih postrojbi od Konavala, Sustjepana, Slanoga, Topologa, Stona, Pelješca, Korčule, Neretve, naše policije, mornarice…

Podnijeli smo žrtvu i u golemoj materijalnoj šteti u našim gradovima i selima, na našoj kulturnoj baštini, na našim svetinjama.

Sve smo to, međutim, izdržali, pobijedili i potvrdili se kao slobodan narod koji zaslužuje mjesto rame uz rame s drugim narodima slobodne i napredne Europe i svijeta.

Ulaskom Hrvatske u UN, NATO i EU postali smo dio integracija u društvu sa zemljama najviših demokratskih postignuća u povijesti.

Danas imamo uređenu državu, snažnu vojsku i sposobnu policiju.

Zbog toga se ne bojimo posezanja, kojih još uvijek ima, prema hrvatskom teritoriju, prema Dubrovniku, njegovoj kuturnoj baštini i našim velikanima. Ta posezanja predstavljaju povijesnu krivotvorinu, ali mogu biti i priprema novih agresivnih namjera prema RH, prema Dubrovniku i ovoj županiji. Zbog toga na njih svaki put jasno odgovoramo.

I svaki ćemo put, onima koji to rade, jasno i glasno odgovoriti. Da se ostave mitomanije i krivotvorenja povijesti. Odgovorit ćemo tako i zbog naših poginulih za slobodu i samostalnost, ali i naših budućih naraštaja. I tražiti od naše države da inzistira kod srbijanskih vlasti na izostavljanju takvih svojatanja iz službenih državnih dokumenata.

Zadovoljni smo što se naša Vlada dobro nosi s brojnim izazovima koji su posljednjih godina pogodili, ne samo Hrvatsku, nego i Europu i cijeli svijet.

Globalni poremećaji zbog pandemije, posljedice razornih potresa i poplava, poremećaji uslijed ruske agresije na Ukrajinu nisu imali katastrofalne posljedice isključivo radi pravovremenih i učinkovitih mjera naše Vlade.

Uz rješavanje svih kriznih situacija, Vlada je koncem prošle godine ostvarila još dva strateška postignuća za našu zemlju, ulazak u Schengenski prostor i u europodručje.

Time smo još dublje uronili u zapadne integracije, a Schengen i zajednička europska valuta, osim slobode kretanja za naše ljude po cijeloj Europi, bit će značajni i za naš turizam.

U županiji, nakon puno upornosti i truda, napokon smo se spojili s ostatkom zemlje veličanstvenim Pelješkim mostom. Taj povijesni uspjeh rezultat je ustrajnosti ove županije i odlučnosti Hrvatske vlade da se zemlja napokon spoji u jedan jedinstveni teritorij.

Nastavljamo na realizaciji preostalih strateških projekata: na nastavku gradnje autoceste do Osojnika, brze ceste do Zračne luke i brze Pelješke ceste. Dio Pelješke ceste već smo ostvarili obilaznicom Stona, preostaje još dionica Brijesta – Perna.

Gradnja ovih prometnica i gradnja luka nema alternativu.

Povezivanje sa županijskim središtem Dubrovnikom i Zračnom lukom preduvjet je sigurnosti krajnjega hrvatskog juga, pretpostavka ravnomjernog razvoja svih dijelova županije i ostvarenja europske razine kvalitete života koju želimo za naše sugrađane. Imamo nespornu potporu naše Vlade za realizaciju ovih projekata, a sam predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je, na nedavnoj Svečanoj sjednici povodom Dana županije, njihov skori početak.

Na toj sjednici obilježili smo 30 godina od osnutka Dubrovačko-neretvanske županije.

U tih 30 godina potvrdila se i županija, i njeni gradovi i općine, potvrdio se regionalni i lokalni ustroj u Hrvatskoj.

Tri desetljeća djelovanja dovela su do toga da je danas naša županija među tri najuspješnije u Hrvatskoj po indeksu razvijenosti.

Ponajbolji smo u korištenju europskih fondova, gospodarenju pomorskim dobrom, prvaci smo, dakako, u turizmu.

Druga smo najbolja županija u Hrvatskoj po demografskoj slici, što je ohrabrujuće za našu budućnost.

Odgovorni smo prema okolišu i štitimo naše područje od ulaganja koja ga ugrožavaju: od gradnje u kontaktnoj zoni baštine UNESCO-a, od istraživanja nafte i plina u moru, hidroelektrane Ombla i termoelektrane u Pločama, negativnih utjecaja projekata Gornji horizonti i zračne luke Trebinje.

Stvaramo pretpostavke za održivo gospodarstvo, za održiv razvoj, za perspektivu za mlade, našu djecu.

Uz prometnice, projekti lučke infrastrukture, projekti navodnjavanja s branom na Neretvi, Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, širokopojasna infrastruktura, višenamjenski kongresni centar, komasacija Konavoskog polja, centri za djecu s poteškoćama u razvoju, domovi za starije, škole, dvorane, neki su od projekata koji će obilježiti budućnost naše županije.

Ponosni smo što smo županijsku administraciju unaprijedili da izvršava svoje poslove učinkovito i sukladno zakonima i drugim propisima, a o čemu smo jednu potvrdu dobili i ovih dana pozitivnim rješenjem arbitražnog postupka po tužbi ulagača u Golf na Srđu.

Imamo najljepšu županiju, u najljepšoj državi, nastavit ćemo se o njoj brinuti odgovorno i ne štedeći se, jer to naši sugrađani zaslužuju.

Čestitam svim sugrađanima Dan državnosti.

Neka nam živi Dubrovačko-neretvanska županija i jedina i najljepša nam domovina Hrvatska.

župan dubrovačko - neretvanski
Nikola Dobroslavić