Subota, 27 Studeni 2021 14:54

Župani traže izmjene zakona; županijama su uskraćena stvarna upravljačka prava u školama kojima su osnivači

Župan Nikola Dobroslavić Župan Nikola Dobroslavić Foto: Arhiva Dubrovnikpress.hr

Hrvatski župani traže izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, oni su naime složni u stavu da se županima trebaju vratiti, odnosno dati stvarna upravljačka prava nad školama kojima su županije osnivači.

O tome se govorilo na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj su, uz župane, među kojima je bio i dubrovačko – neretvanski župan Nikola Dobroslavić, bili i predstavnici resornih ministarstva s kojima se raspravljalo o aktualnim pitanjima na području obrazovanja, zdravstva i javnog linijskog prijevoza.

Govoreći o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, župani su ponovno istaknuli stav da županijama treba vratiti stvarna upravljačka prava s obzirom na to da su one osnivači škola. Skrbe o velikom broju osnovnih i srednjih škola te domova, a u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja i jednako dostupnog obrazovanja, ulažu se velika sredstva u izgradnju kapitalnih projekata, dogradnje, tekuće i investicijsko održavanje te stvaranje kvalitetnijih uvjeta za odgojno - obrazovni rad.

Unatoč tome, županije nemaju stvarna upravljačka prava jer u školskim odborima, koji broje sedam članova, županije imaju pravo imenovati tri člana. Ostale članove imenuju Učiteljsko vijeće, dvoje, Radničko vijeće jednog te je tu i jedan predstavnik roditelja.

dm

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020