Utorak, 24 Kolovoz 2021 15:33

Županijska skupština nije izglasala novo trasiranje za Lučino razdolje

Piše:

Kao što je bilo za očekivati, većina Županijsko skupštini Dubrovačko – neretvanske županije na tematskoj sjednici nije podržala novo trasiranje na cjelokupnom lokalitetu Centra za gospodarenje otpadom na Lučinu razdolju. Župan Nikola Dobroslavić još je jednom ponovio kako je insistiranje novog trasiranja od strane oporbe bio tek pokušaj politiziranja.

- Sve je prema propisima Hrvatske i EU i nemam nikakve sumnje da su propisi kvalitetni i na najvišoj razini u svijetu. Nikakvo novo trasiranje nema smisla, ono je samo pokušaj politiziranja ovog pitanja. - rekao je Dobroslavić.

Oporbi je poručio da projekt ako žele, zaustave legalnim sredstvima.

- Trasiranje je rađeno dva puta, ako neki od vas hoće zaustaviti projekt, mi to ne želimo, imamo za njega sve potrebne dozvole i mi ćemo ga nastaviti. Ako ga možete zaustaviti legalnim sredstvima, zaustavite ga. Ne možemo prihvatiti novo trasiranje jer bi to značilo poništavanje svega što se radilo dosad, a sve je uredno, transparentno i javno. - rekao je Dobroslavić, naglasivši kako se u Centru u Lilinu razdolju po izgradnji neće zbrinjavati više od 40 posto otpada.

- Treba nam centar i zbrinjavanje 40 posto otpada, a više od 40 posto neće ići u centar. Iz Stona 40 , iz Dubrovačkog primorja 40, Dubrovnika 40, Konavala 40 posti. Beće preko 40 posto ići u centar i to vam jamčim, a znate koliko imam tvrdu riječ. Centar moramo napraviti i ne želimo napuljski scenarij, ne želimo noćnu moru građanima. Ovo je s vaše strane bilo politikanstvo. Imate na to pravo, ali ovo je politikanstvo koje ne možemo podržati jer ide na rušenje projekt, a mi projekt moramo realizirati i mi ćemo ga realizirati.- rekao je župan Dobroslavić.

Prethodno je tijekom rasprave vijećnik Marko Giljača (SJG) istaknuo kako bi volio vidjeti elaborat temeljem kojega je za lokaciju centra za gospodarenje otpadom izabrano Lučino razdolje.

– Mi nosimo odgovornost sustava gospodarenja otpadom u Županiji. Kad župan kaže da je znanost izabrala lokaciju, nemam osjećaj da je to tako jer moj je dojam da smo bili kao ćorava kokoš pa smo istraživali nekoliko lokacija dok nismo dobili jednu kojoj je studija dala za pravo. Volio bi vidjeti taj elaborat prema kojemu je znanost i oni koji su ga izradili, izabrali tu lokaciju. Složili smo se da centar ne može biti na krškom terenu i ako to znamo trebali smo razmišljati o drugim tehnologijama. Alternative vam se nude više od 10 godina. Ako naš teren ne podnosi MBO tehnologije, možemo ići s novim tehnologijama. Vodonepropusna podloga ne postoji, u našem je projektu folija. - rekao je Giljača, istaknuvši kako po pitanju razvrstavanja otpada nije učinjeno ništa.

- Jedinice lokalne samouprave nisu ništa napravile po pitanju razvrstavanja otpada. Sve smo propustili čekajući centar kao Sveti Gral koji će riješiti sve probleme. U svim izvješćima se govori o 60 00 tona otpada, a studija je na 72 000 tone. - kazao je Giljača

Župan Dobroslavić kazao je da Europska unija ima najuređeniji pristup gospodarenja otpada kojeg slijedi i Hrvatska.

- Živimo u najnaprednijoj i najuređenijoj zoni na kugli zemaljskoj, u EU i ako vi ne vjerujete da EU ima najuređeniji pristup gospodarenja otpadom, nemamo o čemu raspravljati. Odgovorno tvrdim da pristupamo tome na najozbiljniji način. Možda imate boljih tehnologija, ali moramo se ravnati prema tehnologijama prihvaćenim u Hrvatskoj koje podržava EU. Što se tiče podloge, podloga je pola metra plus pola metra zemlje, nemojte govorit netočne informacije.- rekao je Dobroslavić.

Vedran Kunica (GNS) istaknuo kako za razdvajanje otpada nije odgovoran ni župan ni Županija već načelnici općina koji na taj problem ne gledaju ozbiljno. Upozorio je i kako je Marišćina građena EU sredstvima te naglasio kako je ta projekt katastrofa.

- Nakon svih razgovora činjenica je da će se gore primiti 45 posto smeća, a ima općina koje nisu bile kadre niti kupiti kontejnere za različite vrste otpada. U mojoj općini ne postoje kontejneri za razdvajanje otpada. Ako 45 posto ide na Lučino razdolje gdje će ići 60 posto otpada, pa u Lučino razdolje, pa zato Marišćina puca jer prima više otpada. Ako EU nešto financira to ne znači da će biti dobro i krasno. Marišćina je primjer toga da je odobrila i financirala EU, a dogodila se katastrofa, ljudi prosvjeduju, nastaju smradovi, plinovi i opasnost za zaposlenike i to je činjenica.- rekao je Kunica.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020