Petak, 19 Svibanj 2023 21:56

22 milijuna eura za ITU područje Dubrovnika; nova pravila komunalnog reda u Gradu; ruše se ostaci doma ispod OB Dubrovnik

ITU područje Dubrovnika, koje obuhvaća i općine Dubrovačko primorje, Konavle i Župu dubrovačku, imat će na raspolaganju 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata poput Park'n'Ride sustava na Pobrežju. Prema zahtjevima stanovnika povijesne jezgre, Grad Dubrovnik zabranit će korištenje paletara, odnosno viličara koji nemaju pneumatske gume, a na fasade se više neće moći postavljati zvučnici dok će se postojeći ukloniti. Na javnim površinama izviđenje glazbe s pojačalima bit će zabranjeno.

ITU PODRUČJU DUBROVNIKA 22 MILIJUNA EURA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin u Zagrebu su nazočili konferenciji „ITU Urbana agenda za Hrvatsku do 2030.“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U sklopu programa ministar Šime Erlić uručio je odluke ITU gradovima, među kojima Grad Dubrovnik predstavlja središte urbanog područja koje obuhvaća i općine Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle te će na raspolaganju imati 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata.

tjedniitu190523

Jedna od ključnih investicija koja će se financirati u sklopu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) je Park 'n' Ride sustav na području Pobrežja. Ističe se i nabavka električnih vozila kroz projekt „Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza“ te ulaganja u zelenu infrastrukturu.

- Grad Dubrovnik će novac utrošiti u poboljšanje kvalitete života naših sugrađana, a svi projekti bit će im vrlo vidljivi i prepoznatljivi. Sustav Park'n'Ride ima direktan utjecaj na smanjenje gužvi i prometnog rasterećenja užeg gradskog područja, a uređenjem parka Gradac te rekonstrukcijom parka Pile i zelene zone ispod platane na Brsaljama dobit će se novi vizualni identitet ulaska u samu povijesnu jezgru. - rekao je gradonačelnik Franković.

Istaknuo je kako je Grad Dubrovnik u posljednjih šest godina povukao više od 300 milijuna eura europskih sredstava koja se izravno ulažu u povećanje komunalnog i društvenog standarda te unapređenje kvalitete života svih građana.

POVIJESNA JEZGRA BEZ ZVUČNIKA NA FASADAMA, NA JAVNIM POVRŠINAMA SAMO UNPLUGGED SVIRKE

Sukladno zahtjevu građana povijesne jezgre, Grad Dubrovnik pokrenuo je žurnu izmjenu aktualne Odluke o komunalnom redu, kao i Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika.

Novim odredbama Odluke o komunalnom redu zabranit će se korištenje paletara, odnosno viličara koji nemaju pneumatske gume za obavljanje prijevoza robe unutar povijesne jezgre.

Na fasade se više neće moći postavljati zvučnici dok će se postojeći ukloniti.

Velika izmjena dogodit će se i oko izvođenja glazbe na javnim površinama unutar povijesne jezgre. Izmjenom Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika prilikom izdavanja odobrenja za emitiranje glazbe na javnim površinama bit će zabranjeno izvođenje glazbe na uređajima s pojačalima te će se glazba moći reproducirati isključivo 'unplugged' glazbalima, čime će povijesna jezgra postati prva 'unplugged' zona.

Po pitanju kršenja razine buke u povijesnoj jezgri uskoro će biti instalirani mjerači buke, a onima koji budi kršili ove odredbe, odnosno emitirali buku iznad dopuštene razine, odmah će se otkazati zakup javne površine.

IDUĆI TJEDAN POČINJE RUŠENJE DOMA ISPOD OB DUBROVNIK

Gradonačelnik Mato Franković potpisao je ugovor za izvođenje radova rušenja i čišćenja gradilišta Doma za starije i nemoćne ispod Opće bolnice Dubrovnik. Kako će se na istoj parceli graditi novi, suvremeni dom za starije osobe postojeću oronulu i nikad dovršenu građevinu potrebno je ukloniti kako bi se moglo pristupiti novogradnji budućeg doma.

Predviđeni početak izvođenja radova rušenja i čišćenja gradilišta je idući tjedan, a rok završetka 44 dana od dana uvođenja u posao.

tjednidom190523

Riječ je o objektu čija je gradnja prekinuta u ranoj fazi izgradnje prije više od 30 godina, u zapuštenom i derutnom stanju koje ne predstavlja bazu za nastavak gradnje. Novi dom za starije i nemoćne, za kojeg je ishođena i građevinska dozvola, gradit će se po svim suvremenim standardima. Bit će kapaciteta za oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju, a realizacijom ovog prioritetnog projekta u segmentu socijalne skrbi, dubrovačkim će umirovljenicima osigurati standard koji im je godinama nedostajao.

Projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne s cjelokupnom potrebnom dokumentacijom prijavljen je na sufinanciranje u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ugovor za izvođenje radova rušenja i čišćenja gradilišta, vrijedan 157.651,00 eura bez PDV-a, odnosno 197.063,75 eura s PDV-om, potpisan je s izvođačem Inženjering georad d.o.o. iz Makarske, koje zastupa direktorica Marina Selak, uz prisustvo pročelnice Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paule Pikunić.

USKORO PRIJEDLOG RJEŠENJA ZA PARKIRALIŠTE STANARA KARINGTONKE

Nakon što je Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje izdao građevinsku dozvolu za gradnju na parceli na kojoj se sada nalazi parking stanara zgrade 'Karingtonka', gradonačelnik Mato Franković je, sukladno prethodnim dogovorima sa stanarima, na sastanak pozvao investitora nove zgrade.

Nastavno na dosadašnje razgovore i napore s ciljem iznalažena optimalnog rješenja za parkiranje građana, na sastanku bi se trebali do kraja dogovoriti svi parametri građenja dodatne etaže parkinga koja bi omogućila da stanari, dosadašnji korisnici parkinga pored zgrade, mogu iste kupiti.
Sve detalje oko navedenog gradonačelnik Franković će iskomunicirati sa samim stanarima 'Karingtonke' nakon sastanka s investitorom.

ODRŽANA INFORMATIVNA RADIONICA O PARTICIPATIVNOM BUDŽETIRANJU

Održana je informativna radionica projekta Participativno budžetiranje s predsjednicima vijeća i tajnicima jedinica mjesne samouprave Grada Dubrovnika. Na radionici je predstavljen model Participativnog budžetiranja te faze njegove provedbe. Naglašeno je kako je uloga predstavnika jedinica mjesne samouprave značajna za uspješnost provedbe projekta i aktivno sudjelovanje građana, jer su upravo oni ti koji će s građanima biti u neposrednom kontaktu cijelo vrijeme provedbe projekta. Govorilo i o terminima održavanja provedbenih radionica za građane planiranima u lipnju i srpnju 2023. godine.

Participativno budžetiranje alat je participativne demokracije i oblik demokratskog procesa u kojem će građani sudjelovati u donošenju odluka o raspodjeli dijela javnog novca u svojim jedinicama mjesne samouprave. Radionice na kojima će se predstavljati željeni projektni prijedlozi održavat će se na način da će svaki građanin pojedinog gradskog kotara ili mjesnog odbora moći predložiti svoju ideju koja će biti na korist cijeloj zajednici.

Financijska sredstva za provedbu Participativnog budžetiranja osigurat će se u proračunu Grada Dubrovnika za 2024. godinu. Maksimalni planirani iznosi za projektne prijedloge su 6O tisuća eura po mjesnom odboru s PDV-om te 120 eura po gradskom kotaru s PDV-om.

Nakon provedbenih radionica s građanima uslijedit će tehnička analiza projektnih prijedloga koju će provoditi Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika svakog upravnog odjela Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA. Za projektne prijedloge koji prođu tehničku analizu građani će moći glasovati putem online platforme Voxpopuli na stranicama Grada Dubrovnika. Glasovanje će biti otvoreno 14 dana. Realizacija izglasanih projektnih prijedloga planirana je u idućoj proračunskoj godini.

UREĐUJE SE JAVNA POVRŠINA U ROŽATU

U tijeku su radovi na javnoj površini u neposrednoj blizini samostana u Rožatu, na dijelu obale između nove rive i postojećeg asfaltnog zastora.

tjednirozat190523

Radovi obuhvaćaju strojni iskop površinskog sloja postojeće tamponirane površine, strojni iskop materijala u tlu za izvedbu betonske podloge, izradu nasipa u pojasu palmi, ugradnja parkovnih betonskih rubnjaka te ugradnja tipskih betonskih elemenata. Završno, uredit će se i površina oko palmi kako bi ovaj prostor koji se dosada koristio za parkiranje vozila dobio primjeren izgled.

Radovi se planiraju okončati do sredine lipnja, a procijenjena vrijednost iznosi 10.339,43 eura (77.902,40 kuna).

Sadržaj Grada Dubrovnika