Ponedjeljak, 29 Ožujak 2021 17:08

Bašić: Župa dubrovačka mora formirati Odsjek za EU fondove, o tome ćemo ovisiti

U sljedeće četiri godine razvoj Župe dubrovačke uvelike će ovisiti o vanjskim izvorima financiranja, pri čemu je iznimno važno koristiti mogućnost financiranja projekata kroz EU fondove. Zbog toga je u Općinskoj upravi potrebno formirati Odsjek za EU fondove koji će se baviti upravo tom problematikom. Osim toga, Odsjek EU fondova bi bio platforma koja bi pružila pomoć našim udrugama, obrtnicima i poduzetnicima u pripremanju dokumentacije za prijavu njihovih projekata za dobivanje sredstava iz fondova EU. - piše danas u priopćenju kandidata Župke za načelnika Općine Župa dubrovačka Antuna Bašića.

Bašić dalje navodi kako je „u razdoblju od 2016. do danas, na području Dubrovačko-neretvanske županije kroz operativni program “Konkurentnost i kohezija” realizirano ili je u postupku realizacije ukupno 117 projekata ukupne vrijednosti 79.160.455.955 kuna”, a da je „od toga je Župa dubrovačka sudjelovala u tek jednom projektu čiji je nositelj Općina Konavle”.

- Riječ je o projektu “Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom općina Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje”. - navodi Bašić.

- U proteklih deset godina aktualna općinska vlast propustila je iskoristiti mogućnosti koje pružaju Fondovi EU te se u tom segmentu svrstavamo u najlošije u županiji. Projekti koji se vuku dugi niz godina mogli su se riješiti upravo kroz projekte EU, a i danas, kada se nalazimo u izazovnom vremenu sveopće gospodarske krize, financiranje krucijalnih projekata iz vanjskih izvora financiranja predstavlja jedini način za njihovu realizaciju. Od razvoja vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda, pročišćivača, reciklažnog dvorišta i cjelovitog gospodarenja otpadom, razvoja prometne mreže, izgradnje i uređenja šetnica, uređenja komunalne lučice, dječjeg vrtića, pa do izgradnje objekata za potrebe kulture i sporta, mogućnosti financiranja projekata bez vanjske pomoći je zapravo nemoguća misija za župski proračun. Općina trenutno nema ustrojen upravni odjel koji se sustavno bavi pripremom, prijavom i provedbom projekata sufinanciranih kroz programe Europske unije ili ostalih vanjskih izvora financiranja. - piše Antun Bašić.

- Iako su u svom programu još 2013. godine najavili formiranje Odsjeka za EU fondove, aktualna vlast se nije snašla i nije uspjela iskoristiti potencijal koji nude fondovi EU. Politika aktualne vlasti nema viziju razvoja zajednice niti ima posložene prioritete, pa se zbog toga ne pristupa realizaciji projekata na sustavan i učinkovit način. Iz istog se razloga brojni drugi projekti koji su od iznimnog značaja za našu zajednicu ne rješavaju. Proces formiranja Odsjeka za EU fondove zahtjeva dodatno ulaganje u stručni kadar kako bi ga se educiralo i osposobilo za bavljenje ovom problematikom. U sklopu preustroja upravnih tijela Općine želimo razviti sustav nagrađivanja zaposlenih po ostvarenom učinku kako bi dodatno potaknuli stručne službe ka efikasnijem i učinkovitijem djelovanju na svim stupnjevima realizacije projekata. S obzirom na ograničene kapacitete proračunskih sredstava, presudno je orijentirati se na vanjske izvore financiranja kada je riječ o realizaciji kapitalnih projekata poput Dječjeg vrtića, Doma za starije i nemoćne, Aglomeracije, gospodarenja otpadom i slično. - zaključio je kandidat Župke Antun Bašić.

dpp